Bij een ontsteking van de haarzakjes komen er kleine puistjes op uw huid. Het komt meestal door scheren, epileren of olie of vet op de huid. De puistjes gaan meestal vanzelf weg in 1 tot 2 weken. Smeer niets op uw huid.
De groei van de gist kan je remmen met speciale zalven als ketoconazol of itraconazol. Deze zijn verkrijgbaar op recept van je huisarts. Het kan helpen om deze crèmes te combineren met een exfoliant zoals een glycolzuur of salicylzuur. Dit heeft een exfoliërende werking.
Gistpuistjes ontstaan door een overgroei aan gist. De haarfollikels in de huid raken geïnfecteerd en daardoor ontstaan er kleine, harde bultjes die veel op pukkeltjes lijken. Gistpuistjes/fungal acne zie je veel op de huid van de rug, borst en bovenarmen, maar het komt ook voor op het gezicht.
Het voorhoofd is een van de delen van het gezicht waar je vaker puistjes krijgt. Dit komt doordat het voorhoofd deel uitmaakt van de T-zone. Daarom is de huid hier vaak vetter, waardoor de kans groter is dat de poriën verstopt raken en er puistjes op het voorhoofd verschijnen.
Biergist tegen acne. Biergist helpt tegen acne doordat het de aanmaak van witte bloedcellen stimuleert en je lichaam voedt met belangrijke B-vitaminen. Deze vitamine wordt ook gegeven aan mensen die extreem veel last hebben van acne. Na drie maanden kan het acne zichtbaar verminderen.
Puistjes op je voorhoofd
Puistjes op je voorhoofd kunnen te maken hebben met verteringsproblemen, problemen met je dunne darm, je lever, stress, onregelmatige slaap, een slecht dieet of zelfs de verkeerde haarproducten.
Welke voedingsmiddelen zijn echt slecht voor je huid en kun je beter vermijden? Suikers, melkproducten, frisdranken, gefrituurde snacks en chips zijn vijf voedingsmiddelen die een grote aanslag vormen op je huid.
Als je last hebt van pukkeltjes is het belangrijk milde producten te gebruiken zonder irriterende ingrediënten zoals parfum. Vitamine C en niacinamide kunnen acne verminderen. Verder zou je salicylzuur kunnen gebruiken. Het verwijdert dode huidcellen en werkt ontstekingsremmend.
Bij een allergische reactie gaat de jeukende hoofdhuid vaak gepaard met bultjes, rode vlekken en soms vochtblaasjes op de hoofdhuid en bij uitbreiding op het gezicht. Vaak zijn het de parfums in haarproducten die de allergische reacties veroorzaken.
Gistpuistjes zijn veel kleine bultjes, ongeveer zo groot als een speldenknop en rood van kleur. De puistjes komen vooral voor op het voorhoofd, kaaklijn, rug of borst. Gistpuistjes zijn soms lastig van acne te onderscheiden. Ze lijken op het eerste oog erg op elkaar en kunnen op dezelfde plekken voorkomen.
Appelazijn werkt antibacterieel, balanceert de ph-waarde van de huid en verwijdert dode huidcellen. Appelazijn bevat natuurlijke AHA (Alpha Hydroxy Acids) die zowel bij acne als huidveroudering effectief zijn.
Bij volwassenen ontstaan mee-eters voornamelijk door het gebruik van te vette cosmetica die de poriën afsluiten. Ook make-up die aan het eind van de dag niet goed wordt afgewassen kan mee-eters veroorzaken. Deze producten staan daarom bekend als comedogeen. Letterlijk betekent dit “bevordert vorming van mee-eters”.
Gerstekorrels verwijderen
Gerstekorrels gaan soms vanzelf weer weg, maar helaas niet altijd. Als je er van af wilt, dan kan je een gerstekorrel zelf verwijderen. Je prikt met een scherpe, steriele naald een klein gaatje in de huid, zodat je de gerstekorrel eruit kunt drukken met je vingers.
Syringomen zijn kleine witte bultjes die ontstaan door de uitgangen van zweetkliertjes in het gezicht. Syringomen ontstaan vaak onder de ogen. Syringomen lijken op gerstekorrels en worden hier vaak mee verward. In tegenstelling tot gerstekorrels kunnen syringomen niet worden uitgedrukt.
Exfoliëren is een manier om huidcellen van de bovenste huidlaag te verwijderen. Dit kan op drie verschillende manieren: mechanisch, enzymatisch en chemisch. Bij een mechanische exfoliatie worden dode huidcellen van de huid afgeschuurd door middel van een product met een korrel erin.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Zoals Sudocrem zelf zegt: 'Sudocrem ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen en zo helpen tegen prikkelende invloeden van buitenaf die in contact kunnen komen met de huid. '
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Uit onderzoek blijkt dat het drinken van twee kopjes groene muntthee per dag wonderen doet. Na een maand verminderd de acne namelijk met 25% en na drie maanden zelfs met 51%. Het wordt effectiever genoemd dan voorgeschreven medicijnen!
Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen. Dit leidt tot verhoogde talgproductie. Daardoor kunnen huidontstekingen, Acne, puistjes, Eczeem, schilferige of rode huid ontstaan of verergert worden..
Witte thee is veel minder bekend, maar is zelfs nog beter voor je huid dan groene thee. Witte thee kan zelfs het ontstaan van rimpels verminderen! Witte thee heeft namelijk de power om de afbraak van collageen en elastine in je huid af te remmen. Elastine houdt je huid elastisch en collageen houdt je huid soepel.
Daarnaast maakt het lichaam bij stress cortisol aan. Dit stresshormoon verzwakt het immuunsysteem wat ertoe leidt dat het lichaam minder goed in staat is om ontstekingen te remmen en de huid te herstellen. Hierdoor krijgen bacteriën de kans om toe te slaan, waardoor er “puistjes” ontstaan.
Om de puist te laten uitdrogen en verwijderen meng je twee eetlepels water met een eetlepel zeezout. Meng dit in een glas of een klein bakje en smeer het op de puist met een wattenstaafje. Laat dit een nacht intrekken en je ziet waarschijnlijk de volgende dag al resultaat.
Soms moet de puist eerst 'rijpen' tot de huid vanzelf opengaat en de pus eruit komt. Bijna elke steenpuist geneest binnen een week, als de pus er eenmaal uit is. Ook als de puist niet openbreekt, geneest deze meestal binnen enkele weken.