De ontvangende postbedrijven verdienen hun geld met de pakketjes die de andere kant opgaan, of verzendingen binnen het land zelf. De verkopers op Ali betalen dus enkel wat het Chinese postbedrijf ervoor vraagt.
Door de nieuwe btw-regels worden veel producten van onder meer AliExpress 21 procent duurder. Al geldt er voor diverse artikelen, waaronder boeken, een lager btw-tarief van 9 procent. In Nederland rekent PostNL ook nog extra kosten voor het in rekening brengen van de btw, als dat nog niet in de webshop verrekend is.
Ja, die grote webwinkels zoals AliExpress zijn betrouwbaar ja. Die zijn aangesloten bij IOSS: dat betekent dat de btw al in de prijs zit. Je krijgt dan gewoon een btw-bon (voor ondernemers aftrekbaar). Er komen geen extra kosten bij, en vaak ook geen import-kosten, zie verderop.
Een van de redenen dat AliExpress gratis of zeer goedkope verzending aanbiedt, is omdat de Chinese overheid post verzendingen subsidieert, waardoor de verzendtarieven nog lager worden.
Voordeel van de AliExpress website ten opzichte van die van Wish is, dat je geen profiel nodig hebt om de producten in te zien. Als je wil bestellen is dit wel nodig. Dan de verzendkosten die bij Wish erg duur zijn, bij AliExpress worden producten gratis verzonden. Hierdoor wordt het erg aantrekkelijk om te bestellen.
AliExpress bestaat net als bijvoorbeeld eBay uit shopjes van heel veel verschillende verkopers. Niet elke verkoper is even betrouwbaar: sommige verkopers verkopen nepproducten of gebruiken misleidende foto's. AliExpress is hier streng op, en verwijdert dit soort shops zodra ze ontdekt worden.
Betalen bij Aliexpress vanuit Nederland
Alie is blij met ons Nederlanders (en natuurlijk ook de Belgen) Zo blij zelfs, dat je met Ideal kan betalen. Daarnaast kan je betalen met een creditcard bij Alie.
AliExpress betrouwbaar of kinderarbeid? Legio mensen is ervan overtuigd dat AliExpress het equivalent is van kinderarbeid. Echter in China zijn de productiekosten van heel veel producten zo laag dat ook de prijs van een product heel laag gehouden kan worden. Van kinderarbeid is dan ook geen sprake.
Voor een pakketje ga je standaard 21 procent btw betalen, ongeacht de waarde. Voor een bestelling van 10 euro ben je dan 2,10 aan btw kwijt. Of daarnaast nog inklaringskosten in rekening worden gebracht, hangt af van de webwinkel waar je het product aanschaft.
Inklaringskosten PostNL
Voor een normale zending betaal je 13 euro aan afhandelingskosten. Voor een zending via Express Mail Service (EMS) betaal je 17,50 euro. Een EMS-zending is een zakelijke zending vanuit het buitenland die met voorrang moet worden verwerkt. Daarom zijn de kosten hoger.
Met een douane-entrepot kun je invoerrechten 'omzeilen'. Je voert de goederen niet in maar slaat ze op onder douaneverband. Dit betekent dat de goederen onder toezicht staan van de douane. Je betaalt dan geen invoerrechten en andere invoerbelastingen (zoals btw bij invoer) in de EU.
Importeren uit China
De kosten die de pakketdiensten rekenen voor de inklaring liggen vast en zijn onafhankelijk van de waarde van uw bestelling. PostNL rekent 13,00 euro. EMS rekent 17,50 euro en UPS rekent 2,5% van de waarde (met een minimum van 10,50 euro).
Geef hierbij aan dat je dubbele BTW hebt betaald. Lever via je dispute op AliExpress bewijs aan van de dubbel betaalde BTW. Dit kan bijvoorbeeld een screenshot van de post-app of brief van het postbedrijf zijn. Vervolgens zou AliExpress jou de BTW moeten terugbetalen.
De nieuwe regeling vanaf 1 juli 2021
De btw-vrijstelling voor de invoer van goederen tot en met 22 euro komt definitief te vervallen. Vanaf 1 juli 2021 geldt dat er btw en douanekosten betaald moeten worden op álle pakjes van buiten de Europese Unie.
AliExpress België focust zich op de promotie en betalingen van alle duizenden verkopers. Bovendien geven ze jou als koper bescherming. De transactie zal tussen jou en de verkoper plaats vinden.
Het grote verschil tussen AliBaba en AliExpress is het feit dat je op AliExpress gemakkelijk zelf producten kunt bestellen. AliExpress kun je dus zien als een soort van Ebay. AliBaba is gericht op zakelijke inkoop. Dat betekent dus grotere (bulk) afnames.
Alibaba heeft een van de laagste prijzen die u over de hele wereld kunt vinden. Het is niet alleen goedkoper om in landen als China te kopen, maar ook bij de leveranciers Alibaba in bulk verkopen, waardoor ze de kosten nog lager kunnen houden.
AliExpress is een webwinkel die al bijna twintig jaar actief is in China, maar inmiddels ook al een tijdje zijn producten naar het Westen verscheept. Via de website kunnen Chinese winkels en verkopers hun producten aanbieden.
In 2021 zal er op het gebied van invoerrechten niets veranderen. Pakketten uit China tot 150 euro hoeven geen invoerrechten te betalen. Boven de 150 euro blijven de regels dus gelijk, ook na 1 juli. Koop je iets op AliExpress van bijvoorbeeld 140 euro, dan betaal je alleen de BTW, zoals je voorheen ook deed.
Winkelen vanaf Alibaba is relatief veilig als je weet waar je moet winkelen. Er zijn goede en eerlijke leveranciers op Alibaba, maar er zijn er ook een paar undesirables op de loer liggen. Dat is een gebruikelijke aanblik in elke markt.
AliExpress werkt precies zoals alle andere platformen die zich bezighouden met online productverkoop. Kortom, op AliExpress kun je alle soorten producten vinden. Op de website zijn alle artikelen onderverdeeld in verschillende categorieën, om de klant te helpen gemakkelijk binnen het platform te navigeren.
Enkele van de belangrijkste koeriers in samenwerking met AliExpress zijn de: Singapore post, Correos, DHL, Posti Finland, en nog veel meer. Zowel consumenten als handelaren kunnen nu ook profiteren van meerdere opties voor het volgen van verzendingen voor goederen die via de site zijn gekocht.
Hoe lang is de levertijd van AliExpress? De levertijd na bestelling op AliExpress is maximaal 60 dagen, gemiddeld is een bestelling binnen tussen de 2 a 3 weken.
Maar er zit een lastig element aan de hele aanschaf, er is namelijk niet een winkel die verantwoordelijk is voor deze producten. Zo zijn er verschillende verkopers voor verschillende producten en is ook de controle, in combinatie met de lage prijs, niet optimaal.