De onderlinge afstand bij lage plantjes ligt tussen de 20 en 25 cm.Middelhoge plantjes worden op een onderlinge afstand van 35 tot 40 cm geplant.Voor grote planten kan een afstand van 50 tot 75 cm gerekend worden.
De juiste plantafstand is belangrijk, elke plant moet zich goed kunnen ontwikkelen. Gemiddeld heeft u 9-16 planten per vierkante meter nodig. Maak groepjes van minstens drie of vijf planten voor een mooie volle border en veel kleureffect.
3.133 lezen we: Alle beplantingen moeten minimaal op de hierna bepaalde afstanden van de perceelsgrens staan: bomen die minstens 2 meter hoog zijn: 2 meter te rekenen vanaf het midden van de voet van de boom. andere bomen, struiken en hagen: op een halve meter.
Er is een ezelsbruggetje om te onthouden hoe diep en hoe ver uit elkaar je bloembollen plant. Houd voor de plantafstand 3x de breedte van de bol aan, en houd voor het planten ook 3x de hoogte van de bol aan. Tulpen van 5 centimeter moeten dus 15 centimeter diep en 15 cm uit elkaar worden geplant.
Indien deze gegevens ontbreken, dan geldt: voor het plaatsen van bodembedekkende planten reken je met 8 tot 10 planten per vierkante meter. Bij bodembedekkend struikgewas neem je 6 tot 8 planten per vierkante meter.
Een makkelijke en snel dichtgroeiende bodembedekker is de Geranium cantabrigiense (ooievaarsbek). Deze soort wordt zo'n 15cm hoog, en heeft als belangrijkste variëteiten 'Karmina' met dieproze bloemen, en 'Biokovo', met lichtroze, bijna witte bloemen.
Maar welke soorten gaan goed samen? Eén ding om te overwegen is de bloemkleur. U kunt een harmonieus effect creëren door te kiezen voor nieuwe planten met bloemen in vergelijkbare tinten. Een andere optie is om juist te kiezen met contrasterende bloemkleuren, zoals blauw en geel.
Rozen en tulpen kunnen elkaar niet uitstaan
De tulp kan namelijk niet met iedereen samen door één deur. En vooral niet met de roos. De tulp en de roos kunnen elkaar namelijk niet zo goed uitstaan.
Voor de meeste haagplanten worden een 5-tal planten per meter gerekend. Voor kleine haagjes zoals bv. buxus kan dit aantal oplopen tot 7 planten per meter, voor zware, brede hagen kan dit iets minder zijn. Let erop dat de wortels van planten met blote wortel nooit uitdrogen.
Van haagplanten tussen de 100 en 200 centimeter heeft u er meestal 3 per strekkende meter nodig. Voor andere haagconiferen geldt dat u er gemiddeld 6 per meter nodig heeft als u voor kleine, jonge boompjes kiest. Voor wat grotere bomen die 60 tot 120 centimeter tellen heeft u er ongeveer 3 per meter nodig.
Zorgt je buur niet voor het nodige onderhoud, dan kan je hem eerst beleefd vragen alsnog het nodige te doen. Helpt dat niet dan kan je een aangetekende brief sturen waarin je hem aanmaant het nodige te doen en hem aansprakelijk stelt voor de eventuele schade.
Voor langzame of gemiddelde groeiers, kunt u 7-9 planten per vierkante meter aanplanten.Voor snel groeiende vaste planten zullen dit 3-5 zijn.Voor struiken en heesters zal dit 1-3 zijn.
Planten. Net voor het planten graaf je een put waarin de wortels van het plantgoed voldoende ruimte hebben. Voor een fruitboom maak je het plantgat ongeveer 50 x 50 x 50 cm groot, voor struiken mag dat iets kleiner, ongeveer 40 x 40 x 40 cm.
Zet de kamerplant op een lichte standplaats
Wees dan voorzichtig. Voor schaduwplanten is een raam op het noorden goed. Plaats de plant niet te ver van het raam, omdat ze anders te weinig licht krijgen. Ook in de winter kan het zijn dat je een kamerplant wat dichter bij het raam moet plaatsen voor meer licht.
Vaste planten zoals Lavendel, Leliet van Dale (in de schaduw), Ooievaarsbek (halfzon), Maagdenpalm bodemplanten en Salie (bijv Salvia nemorosa) kunt u prima combineren met vlinderstruiken en passen ook bij dezelfde bodemeisen.
Bepaalde giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen, xyleen en tolueen kunnen namelijk onbedoeld in de lucht van onze slaapkamers terechtkomen. Onder de juiste omstandigheden kunnen luchtzuiverende planten in de slaapkamer een effect hebben op de lucht waar u in slaapt.
Als bepaalde onkruidsoorten overheersen betekent dit dat uw bodem over de ideale groeicondities beschikt voor deze planten. Sommige soorten groeien vooral op een zure bodem, andere hebben een alkalische grond nodig of hebben behoefte aan voldoende vruchtbare grond, of houden van een bodem met een goede structuur.
U laat de biologische activiteit van de bodem toenemen
Houtsnippers maken het mogelijk om water te reguleren. Zo kan de biologische activiteit in de bodem toenemen. Dit is ideaal in droge zomers, het materiaal absorbeert namelijk water dat het later weer terug zal geven.
De beste manier om onkruid te voorkomen is om meteen een laag mulch tussen je planten uit te strooien. Mulch houdt niet alleen het onkruid tegen, het zorgt er ook voor dat het water in de zomer minder snel verdampt en dat de grond eronder luchtig blijft. Vooral de eerste twee jaar zijn cruciaal.