Vaste beantwoorder. Dan moet je er nog al wat lagen tegels opplakken want een keukenblad steekt meestal toch ook al gauw 2 cm of meer over de kastjes heen.
De standaard diepte van een aanrechtblad ligt tussen de 60 en 70 cm. Voor een gemiddeld persoon is 60 cm namelijk de ideale grijpdiepte. Bij een te diep aanrechtblad zul je naar voren moeten hangen, wat kan zorgen voor lichamelijke klachten.
De minimale diepte van een keukenblad is 60 centimeter. Wanneer je lager zou gaan dan 60 centimeter heb je minder plek voor het opbergen van je keukenspullen en het klaarmaken van je gerechten. Het is dan ook aan te raden om voor een keukenblad te kiezen die wat diepte betreft niet lager gaat dan 60 centimeter.
Ga voor het werkblad staan met je armen in een hoek van 90 graden (onderarmen horizontaal boven het werkblad). De afstand tussen de onderarmen en het werkblad van je keuken moet 12 à 15 cm zijn. Let ook op de diepte van het werkblad. Een werkblad van 70 cm diep is handiger dan één van maar 60 cm diep.
Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
Vaak wordt een eiland gecombineerd met een apparatenwand waarbij de tussenruimte tussen kastenwand en kookeiland eigenlijk minimaal 100 cm moet zijn. Maar als er vaak door meerdere mensen wordt gekookt, is een tussenruimte van 120 of 150 cm beter.
De loopafstand kan je berekenen door de lengte van de zijden op te tellen. Bij een ergonomische keuken zal dit tussen de 6 en 8 meter liggen. De afstand tussen de spoelbak en kookplaat hou je best onder de twee meter omdat hier de meeste interactie gebeurt.
Rechte keukens
Een rechte keuken wordt vaak als keukenopstelling gekozen doordat ze functioneel zijn wanneer er maar één wand aanwezig is. Er is hierdoor genoeg plaats voor opbergruimte en keukenapparatuur. Een kleinere ruimte met een rechte wand wordt hierdoor optimaal benut.
Bij een lichaamslengte van 165 tot 175 centimeter is de perfecte aanrechtblad hoogte bij het koken 95 centimeter en het afwassen 105 centimeter. De juiste keukenblad hoogte voor mensen die 175 tot 185 centimeter zijn, is 100 centimeter bij het koken en 110 centimeter bij het afwassen.
Meestal 12 MM, 20 MM of 30 MM dik. Composieten keukenbladen dikker dan 30 MM zijn ook mogelijk. Deze worden optisch opgedikt door de randen te vergroten. Het design van het materiaal kan een grote invloed hebben op de prijs.
Keukenbladen zijn standaard in een aantal afmetingen te verkrijgen. Veel natuurstenen werkbladen kennen een maximale lengte van 304 cm. In een uitzonderlijk geval kan dit 325 cm zijn.
De bovenkasten worden, gemeten vanaf de onderzijde van het keukenkastje, tot ongeveer 135 cm van de vloer geplaatst. Deze afstand laat dan voldoende ruimte over voor eventueel een onderkastje met werkblad en een tussenruimte van 45 tot 60 cm.
De standaard diepte van een keukenkast is 60 cm, maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een diepere of juist ondiepe variant.
Houd aan alle zijden waar het blad tegen de muur komt een voeg aan van minstens 2 mm, zodat het materiaal niet onder spanning komt te staan bij eventueel uitzetten. Rechte keukenbladen kun je verbinden met plaatjes die je aan de onderkant vastschroeft. Voor afgeronde bladen heb je speciale verbindingsprofielen nodig.
Je rekent best 60 cm ruimte voor iedere barkruk. Dit is een afstand waar iedereen comfortabel kan zitten naast elkaar. Als je weet hoe lang het werkblad van je keuken is, kan je bepalen hoeveel barkrukken je kan plaatsen. In de meeste keukens met kookeiland passen 2 à 3 barkrukken.
Stoelen nemen immers ook vrij veel ruimte in beslag: niet alleen de stoel zelf, maar ook de beenruimte van zo'n 30 centimeter waar rekening mee moet worden gehouden. Als je kinderen hebt en ook lage stoelen wilt, is het overigens mogelijk om het eiland bijvoorbeeld de verdelen in een hoog en lager deel.
Bij veel keukenzaken wordt gerekend met een plinthoogte van ~16 cm, een kasthoogte van 70 cm en een blad van 4 cm hoog. De hoogte van de keukenplint moet dus aangepast worden, afhankelijk van de poten.
De ideale hoogte van de magnetron en oven is armhoogte, tussen 100 cm en 140 cm. De ideale hoogte van de koelkast is ooghoogte. Dit maakt het erg overzichtelijk en de rug wordt minder belast. De ideale hoogte van de vaatwasser ligt tussen 115 cm en 120 cm.
Zorg voor voldoende ruimte
Tussen het aanrecht en de bovenkasten wordt tussen 45 en 60 cm vrije ruimte voorzien zodat men voldoende bewegingsvrijheid heeft. Voor een dampkap bedraagt deze afstand minimaal 65 cm tot een elektrisch vuur en 75 cm tot een gasfornuis. Een oven bevindt zich bij voorkeur op aanrechthoogte.
Plaats de koelkast zo, dat deze even bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer. De loop naar de koelkast is een veelgemaakte routine. Zorg dat je deze niet in een uiterste hoek van de keuken plaatst, gedacht vanuit de gebruiker in de keuken. Ook vanuit de woonkamer zal de koelkast aangesproken worden.
De ruimte achter de kastjes is verschillend per merk keuken van 1.5 cm tot 5 cm maar je kunt de leidingen volgens mij beter zo laag mogelijk achter de kasten laten lopen dus eigenlijk onder het plint niveau dan zit je altijd goed en achter de over kun je beter geen leidingen plaatsen daar sommige ovens soms de ...
Meestal is dit er één die binnen de maten van 2,5 bij 2,5 meter valt. De gemiddelde keukenmaat in Nederland is een keuken van 2,5 bij 4 meter. Dit zijn maatvoeringen die het meeste voorkomen in de huizen in Nederland.
De minimum breedte van een doorgang is gelijkgesteld aan de in artikel 4.11 opgenomen vrije doorgang van 0,85 m. Met een vrije doorgang van 0,85 m in plaats van de (sinds zeer lange tijd gangbare) 0,6 m kan er ook door mensen met een functiebeperking sneller worden gevlucht.
NEN 1824 (2010): Doorgangen
Volgende richtlijnen kunnen gehanteerd worden om een vlotte passage te realiseren: 90 cm: doorgang. 90 cm: ruimte achter bureau tot muur/kast/obstakel. 120 cm: doorgang als looproute.
De drie belangrijkste elementen in een keuken zijn de kookplaat, spoelbak en koelkast. Dit zijn de plekken die je het meest gebruikt tijdens het koken. Als je een denkbeeldige lijn trekt tussen deze drie punten dan vormen ze samen de keukendriehoek.