Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca.50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden.
Over het algemeen rekent men voor afzonderlijke inbouwspots op een afstand tussen de 80 en 150 cm. Ga zelf aan de slag met het monteren van je inbouwspots en zorg voor goede basisverlichting in huis!
Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 centimeter. Wanneer je voor inbouwverlichting (met name halogeen inbouwspots) kiest is het belangrijk om rekening te houden met de warmte-ontwikkeling van het plafond. Dat komt omdat halogeenspots veel energie verliezen.
Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is. Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond met inbouwspots vol te hangen, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten.
Voor algemene verlichting kies je beter geen spots in het plafond van de woonkamer. Gebruik opbouw- of inbouwspots in de woonkamer enkel als functioneel licht of als indirect licht. Spotjes boven de eettafel of de salontafel kunnen, maar enkel als je ze niet rechtstreeks naar beneden laat schijnen.
Als we er rekening mee houden dat het plafond zich gewoonlijk op een hoogte van ongeveer 2,40 meter bevindt, kunnen we daaruit afleiden dat de afstand tussen de armaturen ongeveer de helft van de hoogte van de ruimte bedraagt.
Heb je een keuken die iets kleiner is dan kunnen 3 a 4 spots van 5 Watt al ruimschoots voldoende zijn. Heb je echter een grote keuken? Dan kan het zijn dat je 6 tot 8 LED inbouwspots nodig hebt van ongeveer 8 Watt.
Eigenlijk is die regel van 10 lichtpunten voor een lichtkring er ook maar, omdat het AREI voorschrijft, dat je op 1 kring maximum 10 stopcontacten (multi wordt geteld als 1) mag hangen, waarbij een lichtpunt geteld wordt als een stopcontact.
Bovendien zijn spots overal te plaatsen, zodat u op iedere plek de gewenste verlichting krijgt. Denkt u bijvoorbeeld aan spots boven het bad, de douche en uiteraard rondom de wastafel. Alleen waar u rekening mee moet houden, is dat de badkamer een vochtige ruimte is.
Concreet kom je tot het volgende voorbeeld: stel inbouwspot 2 cm hoogte : spot valt 1 cm diep dus komt 1 cm boven het plafond + spot 5,5 cm + GU10 fitting 1 cm = 7,5 cm - dikte plafondplaat (bijvoorbeeld 2 cm). Dan is 5,5 cm de totale inbouwhoogte. Hou bij de plaatsing van uw inbouwspots ook rekening met de isolatie.
Boor een gat dat dezelfde of een grotere diameter als zaagmaat heeft, maar minstens 4 mm kleiner is dan de volledige diameter van de spot. U heeft een mooie LED Inbouwspot gezien met een volledige diameter van 85 millimeter en een zaagmaat van 75 millimeter.
Bepaal waar je de inbouwspots in het plafond wilt plaatsen en maak daar gaten door middel van een gatzaag. Let hierbij goed op de zaagmaat van de inbouwspot. Een goede overeenkomst tussen de zaagmaat en de gatzaag zorgt ervoor dat de spotjes strak tegen het plafond komen te hangen.
Een elektrische draad van 230V
Om de LED Inbouwspots aan elkaar, en met de plafond centraaldoos of het stopcontact te verbinden, heb je een elektrische draad van 230V nodig. Er zijn drie soorten elektrische draden: 2x0,75: voor maximaal 10 spotjes. 2x1,00: voor minder of meer dan 10 spotjes.
Voor de algemene ruimte verlichting kan de eerder genoemde 1 spot per 3m2 worden aangehouden. Boven het aanrecht worden de spotjes vaak netjes boven de keukenkastjes uitgelijnd, onderlinge afstand is dan vaak ergens tussen de 60 en 80cm.
Wordt een CC-led verkeerd aangesloten, dan brandt de led in het algemeen door zodra de stroom wordt aangesloten. Wordt een CC-led aangesloten op het moment dat er al stroom op de kring staat, dan is schade aan een of meer leds aannemelijk.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
Het ezelsbruggetje 1W = 1m2
Wat hier staat is dat voor elke vierkante meter je 1 Watt aan LED-verlichting nodig hebt. Dit gaat uit van een standaard luxwaarde van ongeveer 200 in een standaard ruimte, bijvoorbeeld een woonkamer.
Bij het kookvuur of het aanrecht is functionele verlichting essentieel om te koken. Direct licht dat rechtstreeks het werkblad verlicht is hierbij de beste keuze. Denk aan hanglampen boven je kookeiland, spotjes in het plafond of onder je keukenkasten.
Mocht je in een keuken aan de slag gaan zonder werkverlichting dan kun je last krijgen van vermoeide ogen en schaduwvorming. Om dit te voorkomen is het belangrijk om werkbladverlichting te plaatsen boven het fornuis en aanrecht. De verlichting kan worden geplaatst in het plafond of in de hangkasten boven het werkblad.
Het verstandig om met een potlood een plek op de muur aan te geven, waar de wandlamp moet komen te hangen. Denk goed na over de plek waar de wandlamp gaat hangen, het is niet de bedoeling dat de lamp in de weg hangt waardoor mensen hun hoofd stoten, of dat het licht niet tot zijn recht komt.
De hoogte van een wandlamp bepaal je uiteraard zelf, en hangt vaak af van je persoonlijke voorkeur of de toepassing. Maar meestal wordt een hoogte van 1m60 à 1m70 als maatstaf genomen. Zo bevindt de wandlamp zich ongeveer op ooghoogte. Dit vermijdt verblinding doordat je niet rechtstreeks in de lichtbron kunt kijken.
Over het algemeen monteer je een wandlamp op een hoogte van ongeveer 1,70m. Als regel geldt namelijk dat een wandlamp op ooghoogte hangt, zodat deze niet in je ogen schijnt want dat kan storend zijn, zeker met felle LED-lichtbronnen. Het is echter een persoonlijke smaak en je bepaalt de hoogte zelf.