Cholesterol heeft een belangrijke functie in het menselijk lichaam. Zo is cholesterol nodig voor de aanmaak van nieuwe lichaamscellen en vormt het de grondstof voor bepaalde hormonen en de productie van gal. De lever maakt het meeste cholesterol voor het lichaam aan en het overige wordt uit ons voedsel gehaald.
Cholesterol is een vetachtige stof. Uw lichaam gebruikt cholesterol om cellen, hormonen en gal te maken. Uw lichaam maakt cholesterol aan in de lever. Daarnaast neemt u cholesterol op uit de voeding.
Is er te weinig cholesterol in het lichaam dan voert de lever de productie van cholesterol op. Cholesterol wordt gebruikt in de membranen van de cellen en het wordt gebruikt voor de productie van vetachtige hormonen.
Het HDL-cholesterol is het goede cholesterol. Het helpt bij het opruimen van het cholesterol uit het bloed. Er is geen streefwaarde. Maar een hogere waarde geeft mogelijk een lager risico op hart- en vaatziekten.
Cholesterol wordt vooral door je lever aangemaakt. De bijnieren en darmen maken ook cholesterol, maar minder. De rest van je cholesterol komt rechtstreeks uit voeding. Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor lichaamscellen.
Bij cholesterol denk je misschien aan een 'slecht' stofje. Maar ons lichaam heeft ook cholesterol nodig. Het lichaam gebruikt dit stofje als bouwsteen voor cellen en hormonen en voor de aanmaak van gal.
Wanneer we spreken over het goede en slechte cholesterol, gaan we uit van de HDL- en LDL-waarde. Het cholesterol wat we als 'goed' beschouwen heet het HDL-cholesterol, wat staat voor Hoge Dichtheid Lipoproteïnen. Het cholesterol wat 'slecht' is, noemen we LDL-cholesterol. Dat staat voor Lage Dichtheid Lipoproteïnen.
Een optimale LDL waarde is rond de 100 mg/dl. Voor de slechte cholesterol gelden de volgende waarden: Lager dan 70 mg/dl: Te laag. Lager dan 100 mg/dl: Te laag.
Normaalwaarden cholesterol
Je totale cholesterol zou niet hoger dan 200 tot 238 mg/dl zijn. Wanneer je totale cholesterolgehalte boven de 240 mg/dl is, wordt het zelfs gevaarlijk en met je je cholesterol verlagen. Naast de totale cholesterol waarde heb je ook de LDL en de HDL waarde.
Cholesterol (van het Griekse cholè, gal en stereos, vast) is een organische verbinding en een vetachtige stof. Cholesterol hoort tot de groep van de sterolen (gemodificeerde steroïden). Cholesterol wordt gesynthetiseerd in alle dierlijke cellen en is een essentiële bouwsteen van celmembranen.
Cholesterol is een vetachtige stof die ons lichaam nodig heeft om goed te werken. Cholesterol heeft veel taken, maar de belangrijkste is dat het onze cellen helpt onderhouden en dienst doet als bouwsteen voor veel hormonen.
Een te hoog cholesterolgehalte en een te hoge bloeddruk worden vaak in één adem genoemd. Begrijpelijk, want beide zijn een gevolg van bijvoorbeeld een ongezonde leefwijze of overgewicht. En beide bevorderen het proces van dichtslibbing van de bloedvaten, in de volksmond 'aderverkalking' geheten.
Een langzaam werkende schildklier (hypothyreoïdie) heeft een ongunstig effect op het cholesterolgehalte. Het veroorzaakt een hoger totaal cholesterol en een hoger LDL-cholesterol. Soms veroorzaakt het ook een hoger triglyceridengehalte. Dit komt doordat er minder LDL-cholesterol in de lever wordt afgebroken.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten het LDL-cholesterol verlaagt. Noten behoren daarom tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en ook pinda's.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.
Eieren bevatten cholesterol, maar voeding waar (veel) cholesterol in zit, hoeft niet per se tot verhoogde cholesterolwaarden in het bloed te leiden. Er is zeker een verband tussen cholesterol in voedingsmiddelen als eieren en cholesterolwaarden, maar het heeft een stuk minder invloed dan verzadigde vetten.
Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.
LDL transporteert cholesterol van de lever naar het lichaam, HDL brengt het overtollige cholesterol weer terug naar de lever om te worden afgebroken. LDL transporteert cholesterol van de lever naar het lichaam, HDL brengt het overtollige cholesterol weer terug naar de lever om te worden afgebroken.
Vette vissoorten zoals zalm en makreel zijn goed voor het HDL-cholesterol, tegen ontstekingen en het ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Vis kan het beste gegrild, geroosterd, gebakken of rauw worden gegeten. Gefrituurde vis zou namelijk het risico op hart- en vaatziekten verhogen (bron).
Normaalwaarden cholesterol
Je totale cholesterol zou niet hoger dan 200 tot 238 mg/dl zijn. Wanneer je totale cholesterolgehalte boven de 240 mg/dl is, wordt het zelfs gevaarlijk en met je je cholesterol verlagen. Naast de totale cholesterol waarde heb je ook de LDL en de HDL waarde.
De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.
vetrijk dieet, met name dierlijk vet. erfelijke factoren (hoog cholesterol in de familie) suikerziekte (diabetes) een traag werkende schildklier.
Cholesterol: moeder van je hormonen en veel meer
Cholesterol is een vetachtige stof die je lichaam zelf aanmaakt in je lever. Cholesterol is de grondstof voor een reeks van belangrijke hormonen waaronder oestrogeen, progesteron, testosteron, cortisol en DHEA.