De onderlinge afstand van de tengels is afhankelijk van de zwaarte van het dakbeschot ern de afmetingen van de panlatten en is in het algemeen niet groter dan 600 mm.
De tengellatten zorgen er mee voor dat de pannen een goede grip hebben op de panlatten. Daarnaast en nog belangrijker zorgen ze ervoor dat er een ruimte is tussen de pannen en het onderdak. Deze ruimte fungeert onder meer als verluchtingskanaal dat ervoor zorgt dat eventueel vocht onder de pannen kan verdampen.
Vervolgens moeten de panlatten horizontaal over de tengellatten geplaatst worden. Hart op hart mogen deze 700 mm uit elkaar liggen i.v.m. het sterke basismateriaal. Dit komt er op neer dat er eigenlijk steeds één pan overgeslagen wordt. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om wel onder elke pan een panlat te monteren.
Voor de tengellat is een dikte van 15 mm aangewezen. De breedte is best 30 mm of meer om het splijten van het hout bij het nagelen te vermijden.
Een tengel is een houten lat die gebruikt wordt op daken, in plafonds of op wanden. De afmetingen variëren van 10 × 50 mm tot 22 × 75 mm.
De prijzen voor het bestellen van panlatten en tengels zijn relatief laag. U moet ongeveer rekening houden met prijzen rond de €15,- voor één vierkante meter, inclusief het schieten van de panlat.
Spijkeren is makkelijker met een dakdekkershamer met magnetische opname. Met schroeven splijten de panlatten als ze niet zeik nat zijn. Schieten kan met zowel spijkers als krammen. Een platte tacker blijft wel beter op het dak liggen als een rolspijker tacker.
Een panlat is een horizontale lat om de dakpannen te dragen. De latten zijn ca. 22x32 mm en op tengels vastgezet aan het dakbeschot (de tengels lopen verticaal).
Stap 3: panlatten plaatsen
Plaats tengellatten verticaal op het dak op de kepers. Zorg voor de hechting van het onderdak op de kepers. De horizontale panlatten zijn de ophangpunten voor de dakpannen en houden de dakpannen op zijn plaats. De onderlinge afstand moet zo groot zijn dat de pannen elkaar goed overlappen.
De tengellatten worden bevestigd met in elke tengellat minstens 2 nagels per Celitplaat; m.a.w. de tussenafstand tussen de nagels bedraagt gemiddeld minder dan 30 cm. Minimale lengte van de panlatnagel = lengte van de tengellatnagel + dikte panlat - 10 mm. Minimale lengte van de panlatnagel = 40 mm + dikte panlat.
Zorg bij de montage van de kilgoten voor een minimale overlap van 15 cm.
Waarom worden dakpannen soms groen? De groene aanslag die soms zichtbaar is op dakpannen wordt veroorzaakt door algen en korstmossen en soms door mossen. Mossen hebben namelijk behoefte aan een poreus en continue vochtig substraat dat mineralen levert.
Eén ventilatiepan per 1,5 meter is voldoende om voor druknivellering te zorgen. Hoe werken ze precies? Ventilatiepannen zorgen dat de bovendruk onder de dakpannen wordt opgeheven. De zuigkracht van de wind is dan nog steeds hetzelfde, maar er wordt niet meer van boven én van onder druk uitgeoefend op de pan.
Dampopen folie voorkomt lekkage
In geval van dakvernieuwing na waterschade werken we altijd met dampopen folie onder de pannen. Dit folie heeft als functie dat het dak waterdicht blijft. Water kan niet naar binnen, maar de damp kan wel naar buiten. Oftewel; het kan niet inregenen, maar wel uitdampen.
De latafstand speelt vooral een rol bij de keuze van keramische dakpannen bij renovatie. Bij nieuwbouw plaatst u de panlatten gewoon op de ideale afstand voor de gekozen dakpan in functie van de dakvlaklengte. Elk Koramic dakpanmodel heeft een ideale latafstand.
Gebruik dan een platkopschroef. De kop verzinkt in het hout, hierdoor is de afwerking mooi en steekt de schroef niet uit het oppervlak. Bij zachte houtsoorten zoals vurenhout, draai je de platkopschroef gemakkelijk vast. Hierbij is voorboren niet nodig.
Dakpannen worden verankerd met panhaken van roestvast staal. De manier waarop de dakpannen verankerd zijn, is niet alleen afhankelijk van de windbelasting van het dak, maar ook van het dakpanmodel.
Verschil tussen schroeven en spijkers:
Schroeven zorgen voor een stevigere verbinding. Schroeven zijn eenvoudiger te demonteren. Spijkers zijn goedkoper. Spijkers zijn sneller te monteren.
Het vastzetten van uw dakpannen zorgt voor meer veiligheid voor uzelf, uw huis en de omgeving. Per 1 april 2012 is het ook wettelijk verplicht om uw dakpannen vast te zetten sinds de invoering van het Nederlands Bouwbesluit. Hiermee worden schade en ongelukken bij windvlagen voorkomen.
Het regelwerk bestaat uit vurenhouten latten, welke bevestigd worden aan het plafond of muur. Op deze latten worden later de platen of schrootjes bevestigd. De meest gebruikte maat is 22 x 50 mm, welke zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden.
De levensduur van keramische dakpannen is zo'n 75 jaar, betonnen dakpannen gaan zo'n 40 jaar mee. Dakpannen zijn aan vervanging toe als ze poreus worden en lekkages veroorzaken. Dit kun je controleren door op de pannen te tikken.
De afmeting van een panlat
De lengtematen kunnen verschillen van 2700 mm tot en met 5400 mm.