Daar hebben ze dus van nature gigantisch veel energie voor, en dat is ook zo bij onze huisdier-hamsters. Onderzoek heeft aangetoond dat hamsters 's nachts ook bijna 10 kilometer in hun radje rennen, hoe gaaf is dat.
Houd er rekening mee dat een hamster 's nachts actief is en dan aardig herrie kan maken. Een plekje op de kinderkamer is daarom geen goed idee! Zoek een plek waar het overdag rustig is omdat de dieren dan slapen. Zet het verblijf niet in de directe zon, dat is snel te warm.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Hamsters krijgen euforisch gevoel van rennen in een rad
Hamster krijgen van lang rennen in een rad een runners high, hetzelfde euforische gevoel dat mensen krijgen als ze veel hardlopen. Hamsters vinden dat gevoel zo lekker dat ze steeds weer gaan lopen in een molentje. Ze raken er als het ware aan verslaafd.
Uit onderzoek is gebleken dat een hamster zeker veel behoefte heeft aan een loopradje. Ook is uit onderzoek gebleken dat een loopradje mits deze de juiste afmetingen heeft niet schadelijk voor de gezondheid van uw hamster is maar deze zelfs bevorderd.
In het wild rent een hamster vaak wel 10 kilometer op zoek naar eten, en in een kooi doet hij dat in zijn wiel. Het is belangrijk voor de gezondheid van de hamster om 's nachts te rennen.
Een loopbal
De hamster kan zo zonder dingen kapot te maken door de kamer lopen. De hamster valt zo goed op en kan eigenlijk niet ontsnappen. De bal wordt alleen wel snel warm en benauwd van binnen. Laat de hamster daarom nooit te lang in de loopbal lopen.
Je hamster kan aan je hand gaan likken, dat is lief en schattig maar hij kan ook aan je hand of vingers gaan knabbelen. Het is niet echt bijten maar fijn is het niet altijd. Sommigen zeggen dat als je hamster dit doet hij zout te kort komt, of dit ook echt zo is, si onduidelijk.
Hamsters zijn 's nachts actief en slapen overdag. Plaats de kooi dus niet in je slaapkamer: de hamster kan je wakker houden! Zorg ervoor dat de hamster donkere en lichte periodes heeft, ze hebben nood aan een normaal dag- en nachtlichtritme.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Een hamster die gestrest is beweegt voortdurend, rent veel en hard zijn loopwiel en klimt in de spijlen van zijn kooi. Een gestreste hamster is nerveuzer en alerter dan anders.
Let wel dat de maat van het radje bij de hamster past en gebruik het liefst een gesloten looprad zodat de hamster zich niet kan bezeren. Als schuilmogelijkheid gebruikt de hamster graag een huisje waarin hij kan slapen. Zorg daarbij ook voor nestmateriaal zodat hij zichzelf lekker warm kan inpakken.
Hamsters zijn graag in beweging. Je doet de hamster daarom een plezier om ze af en toe buiten de kooi hun pootjes te laten strekken, mits je hamster daar behoefte aan heeft. Let er wel op dat je de hamster op een veilige plek loslaat waar het niet kan ontsnappen.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Een hamster is een nachtdier. Daardoor is hij juist 's nachts actief en maakt dan soms flink wat herrie. Zet hem dus niet op je slaapkamer!
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
Zorg er wel voor dat je hamster handtam is en dat je in een veilige, omsloten ruimte met haar speelt. Knuffel je hamster en laat haar over je heen kruipen. Hamsters houden ervan om geknuffeld te worden, zolang je niet te hard knijpt, en ze zullen het ook leuk vinden om jou te verkennen.
Een dwerghamster eet ongeveer 6 gram voer per dag. Voor een goudhamster ofwel Syrische hamster houden we ongeveer 10 gram per dag aan. Het is belangrijk om elke dag vers voer aan hamsters te geven in ongeveer de hoeveelheid dat een hamster per dag opeet.
Het is echter zeldzaam dat een hamster daadwerkelijk agressief is, en ze bijten meestal alleen als ze bang zijn. Die kleine tandjes kunnen misschien niet zoveel schade aanrichten als die van andere dieren, maar een beet doet pijn en moet worden ontmoedigd.
Heb je een hamster die maar blijft bijten dan kun je hem proberen te straffen. Dat klinkt inderdaad een beetje raar maar het werkt echt. Uit een onderzoek onder hamster eigenaren is gebleken dat de dieren hierop reageren en leren. Tik het diertje op zijn neus als hij weer eens bijt en zeg dan luid en duidelijk 'Nee !
Een reden dat veel hamsters klimmen in traliekooien is dat ze zich vervelen. (Een te kleine kooi bijvoorbeeld, of te weinig uitdaging). En als een hamster wel behoefte heeft aan klimmen, kun je ze klimspeelgoed/klimhuisjes/takken geven.
Hamsters vermaken zich het beste met graven en zelf gangenstelsels maken, dus een bodembedekking van minmaal 25-30 cm zou ideaal zijn. Naast dat een groter verblijf een goed idee is (want een ren vervangt geen verblijf), kun je ook hier eens naar kijken.
Hamsterballen zorgen voor stress
Voor hamsters is dat dus ongelooflijk stressvol en alleen al daarom af te raden. Daarnaast is het voor de hamster niet mogelijk om zijn snorharen te gebruiken, waardoor de hamster zich niet kan oriënteren op de omgeving.
HAMSTER COMMUNICATIE. Hamster communicatie is erg interessant! Dieren communiceren met elkaar door middel van lichaamstaal, geur en geluid. Een hele belangrijke rol bij de communicatie van hamstertjes speelt de geur.