Op deze manier kunt u de mond opendoen totdat één vinger gemakkelijk tussen de tanden gebracht kan worden. Bij verder openen van de mond glijdt het kaakkopje wel naar voren toe. Een normale opening is twee vingerbreedten en de maximale opening is drie vingers breed.
Trismus is het ongecontroleerde onvermogen om de mond of kaak te openen. Trismus maakt veel dagelijkse dingen lastig – kauwen, slikken, praten, tandenpoetsen, zelfs ademhalen. De aandoening kan veroorzaakt worden door tandproblemen, kanker en kankerbehandeling, een operatie, trauma, of andere factoren.
Een kaak uit de kom kan ontstaan, wanneer de mond te ver wordt geopend. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het gapen. De kop van het kaakgewricht kan dan ”uit de kom” schieten. In medische termen praten we over een ontwrichte kaak.
Wanneer de twee helften van het kaakgewricht niet goed glijden, kan de kaak zo nu en dan 'op slot' raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een trauma, spierspasme of een ziekte zoals tetanus. Ook schiet de kaak 'op slot' wanneer u uw mond te ver open doet, bijvoorbeeld tijdens het geeuwen.
Een knakkende kaak komt bij veel mensen in Nederland voor. Je bent dus absoluut niet de enige. Tijdens het openen van de mond of bijvoorbeeld gapen, ervaren veel mensen een knak in hun kaak. Het is dan ook belangrijk dat u snel actie onderneemt om van deze klacht af te komen.
een scheefstand van het gezicht; het niet goed kunnen sluiten van de mond waardoor deze 's nachts uitdroogt; te veel tandvlees zichtbaar bij lachen; een te grote of te kleine kin.
De mens heeft een bijtkracht van 80 tot 110 kg/cm².
Symptomen van een gebroken kaak
Symptomen die je kunt ervaren wanneer je kaak gebroken is, zijn: Pijn. Je boven- en ondergebit past niet meer op elkaar. Je kan de mond niet ver openen.
De meest geziene oorzaken zijn mondgewoonten, tandenknarsen en/of klemmen, (slaap)houding, bewegingsbeperking of spanning in de nek en stress. De oorzaak heeft uiteraard veel invloed op de behandeling. Samen proberen we het patroon waardoor de spanning ontstaat te doorbreken.
Als openen en sluiten van de mond problemen geeft, is vaak het kaakgewricht de oorzaak. De discus kan voor een blokkade zorgen waardoor de mond niet volledig kan openen. Ook volledig sluiten van de mond kan beperkt worden door de discus.
Scheefgroei van het gelaat door eenzijdige excessieve groei van het caput mandibulae (condylaire hyperplasie) treedt meestal pas op na de puberteitsgroeispurt, al kan de afwijking zich manifesteren van kinderleeftijd tot ruim volwassen.
Splint. Als de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen, kan de tandarts dit inslijpen of met een plastic plaatje (splint) proberen passend te maken, zodat de kaak op een juiste manier wordt belast. Ook wordt de splint vaak toegepast bij bewegingsbeperkingen.
Bij vrouwen is een normale mondopening 45 millimeter of meer, bij mannen 50 millimeter of meer, zo blijkt uit de literatuur. Een beperkte mondopening geeft snel informatie dat gedacht moet worden aan een myogene dan wel een arthrogene oorzaak.
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Bloedend tandvlees. Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden.
In het kaakgewricht bevindt zich een kraakbeenschijf (de discus). Het kan voorkomen dat de discus iets verschuift, waardoor er een knap ontstaat in een of beide kaakgewrichten. Soms is de discus zo verschoven dat de beweging van de onderkaak hierdoor wordt gehinderd en de mondopening beperkt is.
Soms wordt de kaak met draadjes vastgezet aan de andere kaak. En de kaak moet meestal zes tot acht weken onbewogen blijven. Dat betekent dat je in die periode alleen zacht of vloeibaar kunt eten en dat praten erg lastig zal gaan. Na de operatie aan je kaak kun je nog last hebben van napijn.
Het kaakbeen (mandibula) of het schedelbotgedeelte van de kaak (temporale bot) kan breken. Het letsel doet zich normaal gesproken voor ten gevolge van trauma aan het gezicht, zoals een directe klap. Het gewricht zelf of de spieren die de kaak bewegen kunnen beschadigd zijn.
Bij een breuk is het belangrijk dat de botdelen onbelast weer kunnen vastgroeien. Bij breuken van de kaak mag u daarom de eerste vier tot zes weken niet echt kauwen. Het eten moet vloeibaar tot zacht zijn. De bereiding van vloeibaar voedsel kost extra tijd en moeite.
Een mens kan ongeveer 80 kg bij elkaar bijten. Een volwassen leeuw kan 780 kg bij elkaar bijten.
Het dier met de krachtigste beet ter wereld is de zeekrokodil. Hij klapt zijn kaken met maar liefst 3510 kg op elkaar. Ter vergelijking: een mens heeft een bijtkracht van zo'n 80 kilo en een Duitse herder van 108 kilo. De zeekrokodil kan wel zeven meter lang worden en als hij de kans krijgt, valt hij graag mensen aan.
Het gebit van de zogenoemde napslak is door Britse wetenschappers uitgeroepen tot het sterkste natuurlijke materiaal ter wereld. De tandjes van het in zee levende diertje bestaan grotendeels uit het mineraal goethiet en kunnen krachten weerstaan van 3 tot 6 Gigapascal.
Tijdens de rustpositie van de tong ligt de voorrand van de tong net achter de boventanden, tegen de harde rand van het gehemelte. De zijranden van de tong liggen tegen de binnenkant van de bovenkiezen. De kiezen raken elkaar net niet en de lippen raken elkaar zonder spanning.
Een kaak is een deel van het skelet. Een combinatie van twee kaken, zoals een bovenkaak die vast aan de rest van skelet zit en een onderkaak die kan bewegen, heeft als functies bijten en/of kauwen, om voedsel te bewerken voor het verder in het spijsverteringsstelsel komt, en/of te fungeren als wapen.