De eerste twee cijfers, de 8 en 7, staan voor het land waarvan het product afkomstig is. De acht en zeven staan voor Nederland. Dan volgen er 5 cijfers die staan voor het bedrijf waar een product vandaan komt: De bedrijfscode. Daarna volgen weer 5 cijfers en die staan voor het product.
Een barcodescanner (ook wel barcodelezer genoemd) is een apparaat waarmee je de informatie uit een barcode ontcijfert en leesbaar maakt.
De meest gebruikte barcode bestaat uit 13 cijfers. Van deze dertien cijfers zijn de eerste drie cijfers de landcode van de uitgevende GS1 organisatie.Het laatste getal is altijd een controlecijfer.Dan blijven er 9 cijfers over.
Betekenis. In de computer is bijvoorbeeld ingevoerd dat het cijfer 150 een pak hagelslag is, dat 1 euro kost. Elk gedeelte van de streepjescode heeft een betekenis. De eerste twee cijfers zijn de landcode.
De EAN 13code is opgebouwd uit een 2cijferige landcode, een 5cijferige fabrikant code en een 5cijferige productcode. Het 13e cijfer is een controle cijfer. Dit controlecijfer wordt automatisch berekend en moet dus niet worden opgenomen in de invoer gegevens. Een EAN 8 barcode bestaat uit 8 karakters.
EAN staat voor Europees Artikel Nummer. Een EAN is cijfercode die op alle producten terug te vinden is. Deze cijfercode wordt omgezet naar streepjes of een QR-code zodat het product gescand kan worden. Uiteindelijk is het een nummerreeks die het product uniek identificeerbaar maakt.
Voor elk product, elke variatie of eenheid is een uniek EAN nummer nodig. Wat is een barcode? ►Een barcode zijn de streepjes boven de EAN code. Een barcode wordt ook wel "streepjescode" genoemd.
Een barcode identificeert producten met een unieke cijferreeks. Dit betekent dat een GS1-code (EAN, GTIN) een unieke combinatie van cijfers is die onder de barcode staat.
Een streepjescode is als volgt opgebouwd : de eerste twee (of drie) cijfers geven de landelijke EAN-organisatie aan. Producten van Nederlandse bedrijven worden aangeduid met de cijfers 87, Belgische en Luxemburgse producten met de cijfers 54.
Barcodenummers die beginnen met 870-879 komen rechtstreeks van GS1 Nederland. De enige legale manier om nummers te verkrijgen de starten met 870-879 is door lid te worden van GS1 Nederland.
Laser scanners maken gebruiken van een laser, een fotodiode en een bewegende spiegel of prisma voor het scannen. Door de lichtintensiteit van de terugkaatsende lichtstralen te meten worden streepjescodes (1D/2D scanners) of twee dimensionale codes zoals QR-codes (2D scanners) herkend.
De 1D-barcode is de bekendste barcode die op bijna alle producten te zien is. Om de code te scannen, moet de 1D-scanner naar de volledige streepjescode wijzen. De code kan ook worden gescand met een 2D-scanner, maar niet andersom.
Betekenis: Barcode
Streepjescodes worden onder meer toegepast bij het scannen en aanslaan en afrekenen van producten in een winkel, het uitlenen van boeken in een bibliotheek, bij voorraadbeheer in een magazijn, het sorteren van bagage op luchthavens en bij het bezorgen van pakketten.
Er zijn diverse talen waaruit u kunt kiezen. Zo zijn er verschillende soorten streepjescodes - ook wel 1D code genoemd - zoals code 128, code 39 en interleaved 2/5.Daarnaast zijn er de 2D codes, zoals de QR en datamatrix code. Als u de juiste barcodetaal kiest, kunt u sneller en nauwkeuriger scannen.
Inmiddels zijn er meer dan twintig soorten streepjescodes. Er zijn codes met alleen streepjes, codes met streepjes en getallen, codes met slechts twee type lijnen (dik en dun), maar ook codes met wel vier lijndikten.
Tik op het barcodescanner-pictogram naast het barcode-veld. Zodra de barcodescanner verschijnt, richt je de camera op het product en zorg je ervoor dat de barcode van het product binnen het kader verschijnt. Je camera scant dan automatisch de barcode.
De EAN-code (European Article Number) is een uniek getal van 18 cijfers. Elke gas- en elektriciteitsaansluiting in Nederland heeft haar eigen EAN-code.
Elke EAN-streepjescode moet uniek zijn en betrekking hebben op slechts één object (artikel, verzendeenheid of bijvoorbeeld bedrijfslocatie). Het coderen gebeurt overal ter wereld volgens dezelfde regels en is internationaal gestandaardiseerd.
EANcode.nl. Het koppelen van codes aan producten gebeurt op het desbetreffende verkoopplatform (bol.com, Amazon, etc.). Naast productgegevens en prijsinformatie vult u ook de EAN code in. Product en code wordt op deze manier automatisch aan elkaar gekoppeld.
EAN-13. Wordt het artikel (of handelseenheid) in de winkel aan de kassa gescand? Gebruik dan het EAN-13 symbool, dit is de meest gebruikte barcode.
Streepjescode maken
Op het internet zijn allerlei gratis tools te vinden om streepjescodes te genereren. Een voorbeeld hiervan is https://www.barcode-generator.de/nl/simple-generator-voor-alle-barcodes. De codes die je bedacht hebt kan je hier invoeren en er streepjescodes van laten maken.
Waarom heb je een barcode eigenlijk nodig? Wel, het is dé manier om jouw producten te identificeren. Bovendien is die productcode, die bestaat uit een Global Trade Item Number (GTIN) en een barcode, uniek en onmisbaar voor handelaars om jouw product in hun (online) winkel aan te bieden.
Barcodes variëren in prijs, afhankelijk van wat voor soort barcode u wilt kopen en hoeveel barcodes u nodig hebt. Als u wilt dat alleen de streepjescodeafbeeldingen worden gemaakt (d.w.z. u hebt al een streepjescodenummer), begint de prijs bij € 20 voor één en daalt tot € 10 voor vier of meer.
Een QR code is niets anders dan een geavanceerde barcode. QR code staat voor 'Quick Response' code. Het grote verschil tussen een normale barcode en een QR code is dat bij het aanmaken van een QR code de gebruiker een keuze kan maken wat er moet gebeuren zodra de QR code gescand wordt.
Wat is het verschil tussen EAN, GTIN en GS1 codes? EAN is een afkorting van 'European Article Number'. Voordat GS1 Nederland onderdeel werd van de wereldwijde GS1 organisatie heetten we EAN Nederland. De naam EAN blijft hardnekkig bestaan in Nederland, maar is dus de voorloper van GS1.