Hoewel het wapen officieel een maximaal bereik heeft van 1.100 meter, schakelde een Britse scherpschutter er in 2009 taliban mee uit op een afstand van 2.475 meter.
Doet de schutter dat bij een hoek van 80 graden -behoorlijk recht boven het hoofd dus- dan komt het projectiel 630meter verderop neer, met een snelheid van ongeveer 378km/uur. Om de huid te doorboren volstaat een snelheid van 199km/uur.
Canadese sniper verbrijzelt wereldrecord verste dodelijke afstandsschot. Een scherpschutter van de Canadese elitetroepen heeft in Irak het wereldrecord van het verste vastgestelde dodelijke afstandsschot ooit in de militaire geschiedenis verbrijzeld. Vanop liefst 3.450 meter schoot hij een IS-terrorist dood.
In deze korte oorlog onderscheidde de Fin Simo Häyhä zich als scherpschutter. Volgens de historicus Tapio Saarelainen in diens boek The White Sniper (2016), doodde Häyhä als sluipschutter in totaal zeker 542 Russen. Met dit aantal is hij hoogstwaarschijnlijk de succesvolste sluipschutter ooit.
Bij menig schietsportliefhebber of oorlogsfanaat zal weleens de vraag zijn opgekomen over wie nou de meeste sniperkills op zijn naam heeft staan. Die vraag is makkelijk te beantwoorden, want de Finse Simo Häyhä heeft veruit de meeste slachtoffers op zijn naam staan. Zo'n 505 om precies te zijn.
Het Heckler & Koch HK416-aanvalsgeweer is de vervanger van de Colt C8A1GD (geluidsdemper). Het 5.56mm-wapen is in gebruik bij alle speciale eenheden van Defensie. Daarnaast beschikt het Korps Commandotroepen over de grotere broer van de HK416: de HK417.
Met het geweer zijn dus op grote afstand (speciale) doelen te raken. Het afstandsrecord staat vooralsnog op 2.475 meter.
Belgische snipers zijn de beste van de wereld: “Vanop 1.200 meter schieten we door je oog” Wereldtop zijn ze. Met de gouden medaille die onze snipers op zak hebben, bewijzen ze hoe goed ze zijn. Hun tegenstanders, waaronder twee Amerikaanse teams, zijn er nog altijd niet goed van.
1100 meter
De geweren kosten tussen de 22.500 en 27.500 dollar (16.500 tot 18.300 euro). Het Amerikaanse leger heeft alleen het 'slimme' gedeelte van de geweren gekocht, niet het hele wapen. Het gaat momenteel nog om een test, later wordt bekeken of de slimme geweren ook tijdens missies kunnen worden gebruikt.
Iemand die het goed kan kan gemiddeld op 50 meter afstand nog goed raak schieten. Ongeoefende mensen hebben er al moeite mee om op 7 meter afstand het doel te raken.
In het kaliber . 22 (5,56 mm) zijn verschillende patronen verkrijgbaar. De juiste keuze hangt af van de maximale effectieve afstand om op wild te schieten. Hiervoor wordt de 35 meter regel gebruikt.
Het beste antwoord
Indien een kogel inderdaad kaarsrecht omhoog wordt geschoten, en kaarsrecht naar beneden valt, is hij niet dodelijk. Dit gebeurt echter maar zelden. Vaker komt het voor dat een kogel die de lucht in vliegt in een boog terugvalt naar de grond. In dat geval is hij wel dodelijk.
Het beste antwoord
Ja hoor, dat kan.
Het bezit van een vuurwapen is strafbaar en een misdrijf. Dat betekent dat iedereen die een vuurwapen en/of munitie in bezit heeft, deze moet inleveren bij de (afdeling Bijzondere Wetten van de) politie.
Volgens de kenners ging het zeker niet om een toevalstreffer, maar om vakwerk door een goed getrainde militair van de elite-eenheid Joint Task Force 2. Eenmaal afgevuurd met een McMillan TAC 50-geweer, een precisiewapen voor scherpschutters, deed de kogel er bijna tien seconden over voor hij doel trof.
Defensie telt een 70- à 80-tal sluipschutters, in verschillende eenheden.
Het geweer van de sluipschutter
Er wordt met lichte en zware kalibers geschoten, afhankelijk van het type doel. De zwaarste sluipschuttersgeweren schieten een 20x110mm kogel af, primair bedoeld voor het beschadigen van vijandelijk materieel. Een vaker gebruikt kaliber voor dit doelwit is de . 50BMG.
.22LR: snelheid en windgevoeligheid
In tegenstelling tot wat je zou denken is de afwijking door (zij)wind niet proportioneel met de afstand, maar is afhankelijk van de mate van vertraging die de kogel ten gevolge van de luchtweerstand ondervindt. De standaard patroon met een snelheid van 330m/s (1145 f/s) heeft .
Simo Häyhä (Rautjärvi, 17 december 1905 – Hamina, 1 april 2002) was een Finse soldaat die waarschijnlijk de succesvolste sluipschutter aller tijden was, met 705 bevestigde gedode Sovjetsoldaten waarvan 542 als sluipschutter.
In de afwezigheid van luchtweerstand kan je die maximale hoogte makkelijk vinden uit de wet van behoud van energie. Voor een startsnelheid van 300 m/s kom je dan uit op een kleine 4.6 kilometer. Die kogel zal terug naar beneden vallen en kan daar inderdaad iemand verwonden, zelfs dodelijk.
Zo'n 34.500 politiemensen in Nederland zijn 'bevoegd en bekwaam' om een vuurwapen te dragen, laat de politie weten. Het gaat om agenten in de operationele dienst. Het dienstwapen is een Walther P99Q NL.