Breng de katheter rustig in de plasbuis tot in de blaas. Als de urine begint te lopen zit u in de blaas. Schuif nu de katheter nog een klein stukje verder. Soms voelt u wat weerstand als de katheter ter hoogte van de prostaat zit en bij de overgang van de sluitspier naar de blaas.
Strek de penis en haal zonodig de voorhuid naar achteren en knijp een beetje in de eikel om de plasbuis te openen. Breng de katheter voorzichtig in de plasbuis tot de urine begint te stromen.
Houd met één hand je penis omhoog om de kromming van de urinebuis te verminderen. Breng met je andere hand voorzichtig de katheter in de plasbuis tot deze de blaas bereikt en de urine begint te stromen. Ervaar je weerstand bij het inbrengen? Breng dan je penis iets naar beneden.
Waar let u op bij een intermitterende katheter
De diameter van de katheter moet zodanig zijn dat er geen beschadigingen aan de plasbuis optreden en dat de urine ongehinderd kan afvloeien. Belangrijk bij de keuze van uw katheter: Biocompatibel (veroorzaakt geen allergische reacties)
Tijdens het katheteriseren wordt de voorhuid naar achteren geschoven om goed zicht op de eikel te hebben en om deze schoon te kunnen maken. Als de handeling ten einde is wordt de voorhuid weer teruggeschoven over de eikel.
Een katheter is een soepele, holle slang waardoor urine uit de blaas kan aflopen. De katheter blijft vastzitten in de blaas door een ballonnetje dat wordt opgeblazen via dit slangetje.Aan het einde van de katheter is een zak bevestigd, die de urine opvangt.
Bel uw huisarts als u uw voorhuid niet goed naar achter kunt schuiven en u 1 of meer van deze klachten heeft:Uw voorhuid, eikel of penis doet pijn.
Op de katheter wordt een opvangzak aangesloten om de urine af te voeren. Het inbrengen van de katheter kan gevoelig of een beetje pijnlijk zijn. Het inbrengen duurt ongeveer tien minuten. Als de katheter is ingebracht krijgt u van de verpleegkundige uitleg over de dagelijkse verzorging van de katheter.
Inbrengen van katheter via de plasbuis
De verpleegkundige maakt de uitgang van uw urinebuis schoon met natte gazen. Hierna wordt een verdovende gelei in de urinebuis gespoten. Dit kan een branderig gevoel geven. De verpleegkundige brengt de katheter via de urinebuis in uw blaas.
Katheteriseren lukt niet (goed)
Soms verslapt de aandacht als u al langer katheteriseert en voert u bepaalde stappen wellicht niet meer helemaal goed uit. Probeer het na een uur nogmaals. Lukt het niet, neem dan contact op met de polikliniek Urologie.
4. Lengte. Als standaardlengte van de katheter voor mannen adviseert de richtlijn 41-45 centimeter.
Verstopping van de katheter
Als er geen urine meer uit de katheter komt, neemt u contact op met de polikliniek Urologie. De verpleegkundige kan u dan wat tips geven en zo nodig moet de katheter op de polikliniek worden gespoeld. Als dit niet helpt, moet de katheter worden verwisseld.
Een katheter voor een man is ongeveer 30-40 centimeter lang en voor een vrouw tussen de 7-20 cm lang.
Door het kraantje te openen kunt u de urinezak legen in het toilet. De opvangzak moet dag en nacht lager hangen dan de blaas en deze mag niet op de grond liggen. Zorg er voor dat het kraantje nergens tegenaan komt. De kans op infecties wordt dan kleiner.
Zolang u een verblijfskatheter heeft, kunt u niet gewoon plassen. De urine loopt weg door de katheter, zonder dat u het merkt.
Dit kan even een pijnlijk of drukkend gevoel geven, omdat de uroloog een kort moment flink op de blaas drukt. Tot slot wordt een ballonnetje aan het eind van de katheter opgeblazen zodat deze er niet kan uitvallen. De verpleegkundige verbindt daarna het wondje. De behandeling duurt ongeveer dertig minuten.
Een katheter is een kunststof slangetje. Om te kunnen dialyseren wordt dit slangetje in de hals geplaatst. De plaats waar het slangetje de huid ingaat, noemen we de huidpoort. Als de huidpoort genezen is, mag u douchen.
Als er urine langs de katheter naar buiten lekt:
de katheter doorspoelen. de katheter weer op de juiste plaats brengen. een nieuwe katheter inbrengen. medicijnen, bijvoorbeeld tegen blaaskramp.
Het verwijderen van de katheter
De katheter zit vast met een ballonnetje. De verpleegkundige haalt het ballonnetje leeg en verwijdert de katheter. Dit doet meestal geen pijn.
Hoe weet ik dat de katheter goed zit? U weet zeker dat de katheter goed zit als na inbrengen van de katheter de urine uit de katheter loopt. Wordt mijn blaas niet lui als ik me langdurig katheteriseer? De blaas wordt niet lui door katheteriseren.
Problemen met seks.
Volwassenen kunnen naast de plasproblemen ook problemen hebben met seks. Een erectie kan bij een te nauwe voorhuid erg pijnlijk zijn. Soms kan de voorhuid zo gespannen zijn dat er kleine scheurtjes in ontstaan die kunnen gaan bloeden. Dit is principe een onschuldige aandoening.
Hallo, Je kunt inderdaad gewoon vaseline gebruiken. Let op een goede voorhuidhygiëne (iedere dag goed wassen) zodat je een eventuele ontsteking voorkomt.
Bij een Spaanse kraag blijft de voorhuid klem zitten achter de rand van de eikel. Dit komt meestal door een te strakke voorhuid. Doordat de voorhuid klem zit kunnen de eikel en voorhuid dik worden. Dit heet een Spaanse kraag.