Daarom moet je ventileren of luchten. en zet daarvoor 2-4 keer per dag voor een paar minuten ramen of deuren open. De warme lucht stroomt je huis uit en neemt het opgenomen vocht mee. Koudere lucht van buiten die binnenstroomt is droger.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Meestal is 10 tot 30 minuten luchten voldoende. Als de vervuilde lucht weg is, heeft luchten geen effect meer. Luchten is géén vervanging van ventileren: ventileren moet continu, 24 uur per dag, het hele jaar door.
Ziek door slechte ventilatie
Onvoldoende ventilatie veroorzaakt schimmels en huisstofmijt. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën.
Gezonde binnenlucht
Wanneer vocht het huis niet kan verlaten, kan dat zorgen voor hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en allergieën. Je zou denken dat het helpt om het raam even open te zetten, maar wanneer je het raam weer sluit is de gezonde lucht na een half uur alweer verdwenen.
Wil je weten of jij genoeg ventileert? Dit kun je checken met een CO2-meter. Kijk voor meer informatie op Natuurlijke ventilatie of Ventilatie met mechanische afvoer.
Voordelen van slapen met open raam
Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid. Met open raam slapen in de lente en de zomer zorgt er ook voor dat we beter kunnen ademen.
De meeste oude woningen hebben helemaal geen mechanisch ventilatiesysteem, maar maken gebruik van natuurlijke ventilatie in huis door kieren en gaten in de woningen. Oude woningen, voornamelijk gebouwd voor 1970 zijn vaak slecht geïsoleerd, waardoor buitenlucht gemakkelijk de woning in kan trekken.
De meest simpelste manier is door natuurlijke ventilatie of verluchting. Door je ramen regelmatig open te doen, laat je frisse lucht naar binnen waardoor op een natuurlijk wijze de vochtige lucht door schone wordt vervangen. Je merkt dat de muffe geur vermindert en dat de schimmel geleidelijk aan verdwijnt.
In kantoorruimten wordt geadviseerd om een minimale luchtverversing van 30 m³/uur per persoon te hanteren bij licht fysiek inspannende werkzaamheden en 50 m³/uur bij fysiek zwaarder inspannende werkzaamheden. Voor scholen adviseert de GG&GD een minimale luchtverversing van 40 m³/uur en liever nog 50 m³/uur.
Een kamer zonder raam heeft een kunstmatige lichtbron nodig en vaak ook een ventilatie systeem om de lucht frist te houden. Die zaken kun je door een expert laten realiseren. De hoogte van het plafond speelt ook een belangrijke rol. Een hoger plafond laat de kamer groter lijken.
Natuurlijke ventilatie wordt ook wel ventilatiesysteem A genoemd. In een huis met een natuurlijke ventilatie stroomt de schone, droge lucht binnen via raamroosters en kieren. Vervolgens verlaat de vuile, vochtige lucht het huis via hoger gelegen raamroosters en andere openingen.
Om je huis te verluchten zet je je ramen het best helemaal open. Het raam enkel op kiepstand zetten volstaat niet. Durf ook een luchtstroom te creëren door de ramen aan beide kanten van je huis open te zetten. Dat is bij koud weer niet altijd aangenaam, maar het is wel efficiënt om snel je hele woning te verluchten.
Een koele, goed geventileerde slaapkamer biedt namelijk veel zuurstof om spieren te herstellen en diep te kunnen slapen. U zal verkwikt wakker worden. Precies zoals het hoort na een goede nacht slapen. Daarom is ventilatie van de slaapkamer zo belangrijk.
Uw woning extra isoleren, betekent dus ook extra ventileren. Vochtige binnenlucht moet worden afgevoerd naar buiten vooraleer deze zich op uw binnenmuren kan nestelen. Af en toe een raam openen helpt om je leefruimtes tijdelijk te verluchten, maar alleen een continue luchtstroom sluit vochtaanslag op uw muren uit.
Frisse lucht ondersteunt je lichaam
Daglicht is dan ook essentieel voor een aantal lichamelijke processen. Natuurlijk licht voorziet ons van vitamine D, wat onze weerstand op pijl houdt en ondersteunt bij onze calciumopname.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling. Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
De roosters werken aan de hand van luchtdrukverschillen en zijn gebaseerd op het natuurkundige principe dat warme lucht opstijgt. Eerst stroomt schone, frisse buitenlucht via lager gelegen ventilatieroosters naar binnen. Vervolgens verlaat de vuile, warme lucht het huis via hoger gelegen ventilatieroosters.
Ventileren is het voortdurend verversen van lucht in huis. Verluchten is het wijd openzetten van de ramen en deuren die in contact staan met de buitenlucht. Beide zijn noodzakelijk voor een gezond binnenmilieu in huis.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.