Wachtwoorden zijn niet veilig wanneer ze onbeschermd op de computer staan. En natuurlijk ook niet als ze op een briefje naast de computer liggen. Wachtwoorden zelf onthouden is het allerveiligst.
Hoe meer karakters, hoe beter (minimaal 12 is aan te raden). Gebruik kleine letters, hoofdletters, cijfers, speciale tekens en spaties. Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen, zoals de naam van je partner of kinderen, reeksen als 12345 of qwerty, welkom01.
Chrome slaat wachtwoorden lokaal niet versleuteld op, maar net als andere browsers worden die in de beveiligde kluis van het besturingssysteem gezet zoals Dpapi bij Windows of Keychain op macOS. Je kunt wachtwoorden in Chrome wel versleutelen voordat je ze synchroniseert.
Het allerbelangrijkste van een wachtwoord is de lengte van het wachtwoord. Daarom adviseren we ook vaak om een wachtwoordzin te gebruiken. Verzin een wachtwoord(zin) van tenminste 12 tekens. Een wachtwoord wordt sterker als je andere tekens gebruikt (cijfers, leestekens) maar lengte is altijd belangrijker.
1Password is terecht een van de populairste wachtwoord-apps. Het programma is verkrijgbaar op alle platformen en valt op vanwege zijn compleetheid. Naast alle standaardfuncties – zoals het onthouden, voorstellen en synchroniseren van wachtwoorden – zit de app boordevol handige extra mogelijkheden.
Wat is de beste wachtwoordmanager? De beste wachtwoordmanager van dit moment is 1Password. Daarna volgen NordPass, Dashlane, RememBear en Keeper. Al deze wachtwoordmanagers zijn in principe goed, maar sommige zijn net wat beter dan andere voor de gemiddelde gebruiker.
Om je accounts veilig te houden, moet elk account een uniek en sterk wachtwoord hebben. Daarom is het handig om een wachtwoordmanager te gebruiken. Deze helpt je met het aanmaken en onthouden van al je unieke sterke wachtwoorden.
Een wachtwoord van zes tekens is binnen 2 minuten gehackt
'Het hangt ervan af hoe snel je computer is', legt Fadi Mohsen uit. Hij is computerwetenschapper aan Rijksuniversiteit Groningen. Zijn studenten laat hij ook proberen om wachtwoorden te verzinnen en dan te hacken.
Maak een wachtwoord van minimaal 12 karakters. Hoe langer, hoe beter. Gebruik bijvoorbeeld een gezegde, zin uit een liedje of andere zin die je goed kunt onthouden en die lastig te raden of kraken is. Bijvoorbeeld: Liever U2 dan de 6e van Beethoven!
Welkom bij je Wachtwoordmanager
Beheer je opgeslagen wachtwoorden in Android of Chrome. Ze worden beveiligd opgeslagen in je Google-account en zijn beschikbaar op al je apparaten.
Klik op Start en op Configuratiescherm. Klik in het Configuratiescherm op Gebruikersaccounts onder Kies een categorie om het dialoogvenster Gebruikersaccounts te openen. Open het dialoogvenster Opgeslagen gebruikersnamen en wachtwoorden.
Paswoord is een leenvertaling uit het Engels (password). Paswoord wordt vooral in België gebruikt. Het algemeen Nederlandse woord is: wachtwoord. Ook password komt in het Nederlands voor, maar we gebruiken bij voorkeur een van de Nederlandse alternatieven.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Wachtwoorden controleren
Controleer zo of uw accountgegevens gelekt zijn: Ga naar de site haveibeenpwned.com. Klik op Email or phone (international format). Vul uw mailadres in.
Fysieke toegang is de gemakkelijkste manier voor een hacker om je telefoon te hacken. Diefstal en een dag inspanning kan resulteren in een gehackte telefoon. Als je je telefoon bij je kunt houden, zal een hacker veel harder moeten werken om erin te komen.
Hoe kun je controleren of je bent gehackt? Ga naar de website Have I Been Pwned? Je vult je e-mailadres in en het programma gaat alle hacks na. Als je e-mailadres op een slecht beveiligde server staat, kan het zomaar zijn dat je al eens gehackt bent in het verleden.
Met een gelekte gebruikersnaam en wachtwoord kunnen zij namelijk accounts overnemen. In sommige gevallen levert dat geld op, zoals bij het hacken van een online bankieren-account. Daarom is het verstandig om meteen maatregelen te nemen als je wachtwoord is gelekt.
Hiervoor hoef je alleen maar naar de HPI-website te gaan, je e-mailadres in te voeren en op de button "Check e-mail address!" te klikken. De tool geeft niet alleen antwoord op de vraag "Is mijn e-mail gehackt?", maar checkt ook of andere persoonlijke informatie online gepubliceerd of misbruikt is.
Een wachtwoordmanager is een digitale 'kluis' waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. En bezoek je een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in.
Ja, LastPass is veilig, beveiligd en gemakkelijk te gebruiken. Het maakt gebruik van 256-bit AES-encryptie om ervoor te zorgen dat alle wachtwoorden veilig worden opgeslagen, het heeft een zero-knowledge beleid, en het bevat veel geavanceerde opties voor multi-factor-authenticatie voor extra beveiliging.
Wat is een wachtwoordkluis? Wachtwoordbeheerders slaan al uw wachtwoorden en andere belangrijke gegevens op in een wachtwoordkluis. Dit is een digitale variant op een traditionele kluis, voor al uw digitale gegevens van waarde.