De iPhone van Apple is de meest veilige mobiele telefoon en we denken vaak dat een iPhone niet gehackt kan worden. Dit is helaas niet waar. Ieder jaar geeft Apple veel geld uit aan onderzoek voor hun beveiligingssoftware. Ze betalen zelfs de ethische hackers, de goede hackers, om bugs te vinden in hun beveiliging.
Een Apple ID is de account waarmee u toegang hebt tot Apple voorzieningen zoals de App Store, Apple Music, iCloud, iMessage, FaceTime en meer. U kunt met één Apple ID en wachtwoord bij alle Apple voorzieningen inloggen.
Beveiligingslek. Soms zit er een beveiligingslek in het besturingssysteem, een computerprogramma of een app. Via zo'n gat kunnen hackers binnenkomen op je apparaat en vervolgens de camera of microfoon aanzetten. Bij iPhones en MacBooks komt dit overigens minder vaak voor dan bij Android-apparaten en Windows-laptops.
Wanneer kan een hacker meekijken met je iPhone camera(s)? Hackers kunnen meekijken via jouw iPhone cameras als er een beveiligingslek zit in je iPhone software en als er malware, bekend als 'kwaadaardige' software, of spionagesoftware op je iPhone is geïnstalleerd.
Apple gebruikt geavanceerde beveiligingstechnologieën om uw gegevens te beschermen. Geef nooit uw Apple ID-wachtwoord, verificatiecodes, apparaattoegangscode, herstelcode of andere beveiligingsgegevens van uw account aan anderen. Apple zal u nooit vragen om deze informatie te verstrekken.
iCloud maakt gebruik van geavanceerde beveiligingstechnologieën gelden en gebruikt een strikt beleid om uw gegevens te beschermen. iCloud is marktleider dankzij het gebruik van veilige technologieën die de privacy beschermen, zoals end-to-end-encryptie van gegevens.
Een Apple computer (of dat nu een Mac, iPhone of iPad is) is standaard veiliger dan een vergelijkbare concurrent (Windows PC, Android smartphone, andere tablet)
Het korte antwoord is nee. De meeste Apple-gebruikers hebben geen aanvullende virusscanner nodig, omdat het systeem van zichzelf al goed beveiligd is. Dit komt omdat Apple de touwtjes strak in handen houdt, en daardoor veel controle heeft.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Heeft je iPhone een virus? Als je iPhone zich vreemd gedraagt, is dat zeer waarschijnlijk omdat: Er een app met bugs op de telefoon is geïnstalleerd die moet worden bijgewerkt of verwijderd. Je telefoon onvoldoende geheugenruimte heeft.
De ingebouwde beveiligingsvoorzieningen voorkomen dat anderen bij de gegevens op je iPad en in iCloud kunnen komen. De ingebouwde privacyvoorzieningen beperken de hoeveelheid informatie die beschikbaar is voor anderen. Ook kun je instellen welke gegevens worden gedeeld en waar je ze deelt.
Misschien heb je foto's op je iPhone die je graag wilt bewaren, maar die je liever niet aan iedereen laat zien. Die kiekjes wil je dan afschermen met een code of wachtwoord, maar dat staat de iOS-app Foto's niet toe. Wat je wel kunt doen, is de foto's verbergen in de kluis die Private Photo Vault heet.
Als je al jaren voor verschillende websites hetzelfde wachtwoord gebruikt, kan de hacker gemakkelijk toegang krijgen tot je iCloud- of Google-account. Daar vindt de hacker dan opgeslagen foto's en video's, maar ook volledige WhatsApp-gesprekken. Ook kunnen wachtwoorden achterhaald worden via nepmails.
Met iCloud kunnen mensen onder meer bestanden opslaan en bekijken in de cloud (op internet) en beheren ze foto's, contactpersonen of notities. Daarvoor stelt Apple ruimte beschikbaar in een datacenter. iCloud is gericht op gebruikers van een Mac, iPhone en/of iPad. De dienst staat standaard op die apparaten.
iCloud-opslag is helaas geen verlengde van het interne opslaggeheugen van een iPhone of iPad. Kort gezegd, met iCloud kan je het opslaggeheugen niet uitbreiden. Wel kun je in beperkte maten iCloud gebruiken om opslagruimte vrij te maken op je iPhone of iPad. Dit kan onder meer met foto's en muziek.
In het voorkeurenpaneel 'Naam, telefoon, e-mail' wijzig je de gegevens die aan je Apple ID zijn gekoppeld, zoals de naam, het telefoonnummer en het e-mailadres. Kies op de Mac Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren'. Klik op 'Apple ID' en selecteer vervolgens 'Naam, telefoon, e-mail' in de navigatiekolom.
De oorzaak van het probleem kan een niet goed werkende wifi verbinding zijn. In dat geval kan het probleem heel snel verholpen worden door je iPhone uit te schakelen en opnieuw aan te zetten. Er wordt dan namelijk helemaal opnieuw verbinding met de wifi router gemaakt.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Android en iPhone
Stalkerware kan op zowel een Android als iPhone worden gezet. Bij Android wordt er een app geïnstalleerd waarmee je de smartphone in de gaten houdt. Door de virusscanner (Play Protect) van de app-winkel Google Play uit te schakelen, kan de stalkerware worden geïnstalleerd.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.