Zoals hierboven uitgelegd, maakt WhatsApp gebruik van end-to-end-encryptie voor berichten. Dit geldt ook voor bellen en videobellen via Facetime en Skype. Daarom zijn bellen en videobellen via WhatsApp, Facetime of Skype veilige communicatiemiddelen.
Lees voordat je een app voor videobellen installeert de privacy overeenkomst. Daarin staat wat de app doet met je gegevens, en of de dienst bijvoorbeeld gebruikmaakt van versleuteling of encryptie. De Autoriteit Persoonsgegevens controleerde in 2020 verschillende diensten voor videobellen op privacy.
WhatsApp biedt dezelfde mogelijkheid, maar dan met 'slechts' acht mensen. In de meeste gevallen zal dat genoeg zijn, maar de optie om meer mensen toe te voegen blijft fijn. De persoon die in een FaceTime-groepsgesprek aan het woord is, komt groter in beeld te staan dan de andere deelnemers.
Sluit WhatsApp af en verwijder de app helemaal van je telefoon; Download WhatsApp opnieuw uit de Play Store; Installeer de app opnieuw en voer hetzelfde telefoonnummer in; Kies ervoor, zodra de app dat vraagt, om berichten en media uit een eerdere back-up te herstellen.
Het videobellen via WhatsApp verbruikt ongeveer 20 MB aan data per minuut.
Bellen met WhatsApp
Met een databundel van 100 MB kun je ongeveer 200 minuten bellen. Naast gewoon bellen kun je in WhatsApp ook videogesprekken voeren. De functie werkt, in tegenstelling tot FaceTime, ook samen met Android-gebruikers.
In tegenstelling tot iOS hebben veel Android telefoons geen ingebouwde schermrecorder om WhatsApp videogesprekken op te nemen, zodat gebruikers videogesprekken moeten opnemen met behulp van andere opname-apps. Hier bevelen we 2 uitstekende schermrecorders aan om WhatsApp-videogesprekken op Android op te nemen.
Je ziet geen updates van de profielfoto van een contact. Berichten die je stuurt naar een contact dat jou heeft geblokkeerd hebben altijd maar één vinkje (bericht verzonden) en nooit een tweede vinkje (bericht afgeleverd). Het lukt niet om dat contact te bellen.
Chatdiensten als WhatsApp en Signal zijn standaard versleuteld en dat zou aftappen onmogelijk maken voor politie en inlichtingendiensten.
WhatsApp is in 2021 niet meer veilig te noemen als het gaat om privacy. Ze delen jouw gegevens met Facebook en hun betaalde services in alle landen behalve de EU. Wij raden daarom veiligere alternatieven aan.
Hoe gek het ook klinkt: een bericht versturen via WhatsApp is per saldo veiliger dan per e-mail. Dat komt omdat de inhoud van de berichten is versleuteld (end-to-end-encryptie).
Videogesprekken in Messenger Rooms zijn met een wachtwoord beveiligd, waardoor niet zomaar iedereen kan meedoen. Daarnaast kan een groepsbeheerder deelnemers verwijderen, of ongepast gedrag bij Facebook rapporteren.
Met spraakoproepen bel je gratis naar je contacten via WhatsApp, ook als ze in een ander land zijn. Voor spraakoproepen wordt gebruikgemaakt van de internetverbinding op je telefoon in plaats van je belminuten.
Skype is de nestor van het videobellen. Al decennia lang kunnen mensen via het programma videogesprekken voeren. Skype werkt op alle apparaten en is zelfs standaard aanwezig op Windows 10. Wie Skype wil gebruiken, moet eenmalig een account aanmaken.
In principe kun je ook 'normale' telefoongesprekken (via de telefoon-app, dus) opnemen, behalve als je smartphone Android 10 draait. In die Android-versie zit namelijk een beperking waardoor dit weer niet mogelijk is. Ook een WhatsApp-videogesprek opnemen gaat jammer genoeg niet lukken.
Wanneer iemand niet opneemt, dan gaat de telefoon een paar keer over en schakelt daarna over op voicemail. Wanneer iemand je wegdrukt gaat de telefoon een stuk minder over. Ben je echter geblokkeerd, dan zal de telefoon slechts één keer overgaan en daarna doorschakelen naar voicemail.
Een gesprek van één minuut over wifi, 4G of 3G kost in totaal 250KB. Dat betekent dat je tijdens vier minuten bellen ongeveer 1MB verbruikt. Hierdoor kun je 400 minuten bellen met 100MB uit je databundel, die meestal uit 2GB of meer bestaat.
Gemiddeld kost een minuut videobellen ongeveer 4 of 5 MB. Als u dus een kleine internetbundel heeft, kan dit flink oplopen en heel duur worden. Daarom is het alleen verstandig om te videobellen als u een wifi-verbinding heeft of als u een ruime bundel heeft met mobiele data.
Beeldbellen is eigenlijk hetzelfde als bellen, maar u ziet de persoon waarmee u belt. Beeldbellen gaat eenvoudig via verschillende programma's en apps. Ze werken via een internetverbinding, dus als u thuis op de Wi-Fi zit kost het u niets. Beeldbellen kan met een computer, laptop, smartphone of tablet.
Een aantal diensten komen vaker voorbij bij gebruikers die hoger MB-verbruik hebben. Video's streamen (Netflix, Ziggo Go, Videoland, YouTube, internet radio, …) Updates van apps (App Store / Google Play Store) & software-updates (iOS / Android systeem-updates).