De twaalf Olympische goden zijn: Zeus, heerser over hemel en aarde Hera, de zus en tevens vrouw van Zeus,
Pallas Athene is de Griekse godin van de wijsheid, de wetenschap en de schone kunsten. Zij was beschermvrouw van de stad Athene. Athene werd, volgens de Griekse mythologie, geheel volgroeid en met volle wapenuitrusting geboren uit het hoofd van de god Zeus.
De Olympus is met 2917 meter de hoogste berg van Griekenland. In de Griekse mythologie komt de berg veelvuldig voor. De berg wordt namelijk bewoond door de twaalf Olympische goden, de Olympiërs.
Thor gold namelijk ook als de sterkste vechter onder de goden, die Asgaard beschermde tegen de aanvallende reuzen. Deze god was vrij populair onder de Germanen en Vikingen.
Hestia is overigens de zuster van Hades, Demeter, Poseidon Hera en Zeus, en ze is de oudste. Daarmee is ze automatisch de oudste Olympiër. Tot dat ze haar plek opgaf aan Dionysus, ten minste. Dionysus is de god van de wijn, vreugde feesten en extase.
Tijdens de afwezigheid van haar man, vertrok Helena op een dag met Paris, de zoon van de laatste Trojaanse koning: Priamus. Toen deze Paris de godin Aphrodite eerder tijdens de bekende twist om de appel als mooiste godin had verkozen, had zij hem als dank de mooiste vrouw ter wereld beloofd.
Cronus – De vader van Zeus (Griekse mythologie) In de Griekse mythologie is Cronus (of Kronos) de jongste der Titanen. Hij is een zoon van Ouranos (Uranus) en Gaea. Door zijn vader wordt Cronus op een dag naar de aarde gegooid, omdat deze jaloers op hem is.
Thor bracht vele avonturen uit om de grote slang Jörmungand te vangen en te doden. Uiteindelijk leerde hij echter dat hij de slang tijdens Rangarök zou doden, maar hij zal ook in het gif van de slang verdrinken.
Bij Leto, een dochter van de Titaan Koios, kreeg Zeus twee kinderen: Apollo, de god van welvaren en ordening, beschermheer van de wet en van alles wat goed en schoon is in de natuur en bij de mensen, en Artemis, een beschermende en heilbrengende godin van de natuur. Beiden waren zij ongehuwd.
In de Noorse en Germaanse mythologie is Thor de dondergod. Wij noemen hem ook wel Donar en onze donderdag is naar hem genoemd! Hij was de zoon van Odin (de oppergod) en Fjörgyn. Als kind was het al een lastig kereltje, dus Odin schakelde twee bliksemgeesten in bij de opvoeding.
De oude Grieken hadden de aarde eveneens aan een godheid opgedragen: de godin Taia (Gaia). Zo bezien zijn Gaia (Terra/ Tellus) en Venus dan de enige "vrouwen" te midden van de zeven "mannen" in ons Zonnestelsel. In de mythologie werd Gaia geboren uit Chaos. Zij was zowel de moeder als de vrouw van Uranus.
De Vikingen geloofden in meerden goden: Odin, Thor, Loki en Freya stonden centraal. Deze goden werden vereerd in de tempels, met standbeelden en offers van dierenbloed. Volgens de Vikingen behoorde het Walhalla toe aan de oppergod Odin. Om een plekje in het Walhalla te verkrijgen, moest je sterven in de strijd.
Na de overwinning op zijn vader verdeelt Zeus de wereld tussen zichzelf en zijn broers. Zelf heerst hij vanaf dat moment over de hemel, terwijl zijn broers Hades en Poseidon de heerschappij krijgen over respectievelijk de onderwereld en de zee.
De Egyptenaren aanbaden meer dan 2000 goden. Sommige veranderden in de loop van de geschiedenis van naam of smolten samen, maar het ontzag voor hen bleef groot. Voor de Egyptenaren was de natuur heilig, en daarom hadden veel van hun goden dierlijke trekken, zoals een dierenhoofd.
We kennen de twaalf Olympische goden, zo genoemd naar hun veronderstelde woonplaats, de berg Olympus in Macedonië, en hun functie of rol: Zeus (oppergod), Aphrodite (liefde), Apollo (o.a. poëzie), Ares (oorlog), Artemis (o.a. jacht), Athena (wijsheid), Demeter (oogst), Dionysus (wijn), Hephaestus (vakmanschap), Hera ( ...
Voor zijn huwelijk met Hera was hij eerst getrouwd met Metis, daarna met Themis. Hij was geïnteresseerd in Demeter, maar op een keer na bood zij weerstand aan hem. Zijn derde vrouw was Mnemosyne. Hij had een affaire met Leto kort voor zijn huwelijk met Hera.
De godin Hera is de zus en echtgenoot van oppergod Zeus. Ze is de godin van het huwelijk en staat symbool voor vruchtbaarheid. In haar hand heeft ze doorgaans een staf en een pauw. In veel mythologische verhalen komt de huwelijksgodin over als een erg jaloerse vrouw.
De eerst bekende opgetekende Griekse verhalen over het ontstaan van hemel en aarde komen voor in de 8e eeuw v. Chr. en zijn geschreven door Hesiodos. De Griekse mythen en sagen zijn verzameld en doorgegeven door Homerus, die leefde in de 8e of 9e eeuw v.
De Griekse Zeus werd geassocieerd met wind, regen en bliksem, net als de Thracische Sabazios. Ook de Luwische Tarhund, de Hettitische god Teshub, en de Noord-Europese god Thor zijn typische stormgoden.
Loki (ook Looki, Loke, Lopt of Loptr) is de god van chaos en leugens uit de Noordse mythologie.
Thor is getrouwd met Sif. Loki schoor de haren van Sif af, waarna Thor eiste dat hij voor nieuwe haren zou zorgen. Jarnsaxa is de minnares en tweede vrouw van Thor volgens de Proza-Edda en werd door hem moeder van Magni en Modi.
Titanen - ΤΙΤΑΝΕΣ
De titanen zijn de kinderen van Uranus en Gaea volgens de Griekse mythologie. Twaalf goden, zes mannelijke; Cronus, Oceanus, Hyperion, Japetus, Coeus en Crius en zes vrouwelijke: Tethys, Phoebe, Rhea, Themis, Mnemosyne, en Theia.
De naam van de oppergod Zeus rijmt op "huis" en NIET op "neus". Dat geldt voor elke -eu- combinatie. Dus Achilleus (Griekse versie van Achilles) = [a-CHIL-luis]. De -eu- wordt nooit als twee lettergrepen uitgesproken, al doen ze dat in het Engels vaak wel.
Titan is de zesde en grootste maan van Saturnus en is vernoemd naar de Titanen, de vijanden van de Griekse goden. Volgens de Griekse mythologie was Zeus de zoon van een Titaan en versloeg hij zijn vader en de andere Titanen in een hemelse oorlog.