Om achteraf een micro-simkaart om te zetten naar een nano-sim, moet deze geknipt worden. Dit kan in een fysieke winkel van een provider, maar met een vaste hand kan je deze ook zelf uitknippen.
Je simkaart knippen: doe het niet!
Dan is het verleidelijk om je simkaart te knippen. Met een kleine knipper of een schaar. Begrijpelijk, want meestal past je simkaart dan wél en hoef je niet te wachten tot je een nieuwe simkaart van je provider krijgt. Toch is het zeer onverstandig om je simkaart te knippen.
Indien de simkaart niet past, is het soms mogelijk om de simkaart ''uit te drukken''. Dit is vaak het geval als je een 'gewone' simkaart hebt. Er zit dan een klein randje in de simkaart, met de omtrek van de micro simkaart. Je kunt de simkaart ook zelf uitsnijden.
In principe kan je elke simkaart overzetten naar een andere telefoon. Het kan overigens wel eens voorkomen dat de simkaart moet worden bijgeknipt. Dit is moet meestal wanneer je overstapt van een oud naar een nieuw toestel.
Je kunt op twee manieren waarop je je simkaart kunt verkleinen naar een micro / nano sim. Je kunt hem handmatig knippen, of met een simkaart knipper knippen.
iPhones, iPads en veel andere Android-apparaten hebben een uitschuifbaar laatje. Gebruik een hulpmiddel voor het verwijderen van simkaarten, een paperclip, een oorbel of iets anders dat past om het laatje uit te laten schuiven.
Deze kun je zelf tot een micro-simkaart of een nano-simkaart drukken. Om achteraf een micro-simkaart om te zetten naar een nano-sim, moet deze geknipt worden. Dit kan in een fysieke winkel van een provider, maar met een vaste hand kan je deze ook zelf uitknippen.
Bij de meeste providers ontvang je tegenwoordig een 3-in-1 simkaart. Je krijgt dan een kaart met daarin de standaard simkaart, micro simkaart en nano simkaart. Uit deze 3-in-1 simkaart kun je vervolgens het benodigde formaat simkaart klikken. Zo heb je altijd het juiste formaat voor jouw smartphone bij de hand.
Conclusie. Een nieuwe prepaid simkaart met hetzelfde nummer is in de meeste gevallen mogelijk. Je kunt gewoon een nieuwe prepaid simkaart bestellen en nummerbehoud aanvragen of voor een vervangende simkaart bij je huidige provider kiezen. In beide gevallen heb je wel je simkaartnummer en PUK-code nodig.
Als je een nieuwe simkaart bestelt bij T-Mobile, sturen we je een 3-in-1 simkaart toe. Hier druk je vervolgens het juiste formaat sim uit voor jouw toestel.
De oude staat nog aan.. Als je abonnement en nummer overgegaan zijn naar je nieuwe toestel en nieuwe simkaart, dan is de oude simkaart vanzelf gedeactiveerd. Bellen met je oude toestel zal niet meer lukken.
Het verschil tussen de micro en nano-simkaart is het formaat. De micro sim (15 x 12 mm) is met 15 x 12 mm een stukje groter dan de nano-simkaart. Om de micro simkaart naar nano te hervormen, is dan ook niet moeilijk.
De prijs van een prepaid simkaart hangt af van de provider. Bij een aantal providers is de simkaart gratis. Bij andere providers betaal je er een bepaald bedrag voor (meestal rond €10,) soms ook afhankelijk van hoeveel tegoed je direct op je simkaart wil hebben staan om direct te kunnen bellen, sms'en en internetten.
Wisselen van simkaart is gratis, ook bij e-sim. Als je wisselt van een fysieke simkaart naar e-sim dan is dat direct geregeld via de MijnKPN app. Je hoeft niet te wachten tot je een nieuwe simkaart ontvangt per post.
Een oude simkaart veilig weggooien of een sim card recyclen kun je doen door de kaart in te leveren bij een KPN winkel. Ook kun je informeren bij de afvalverwerking van je eigen gemeente. Soms zijn er goede doelen die oude telefoons en simkaarten verzamelen om deze te verkopen voor recycling.
Elke simkaart heeft een uniek nummer. Je kunt dit terugvinden op je simkaart (behalve de nano, want daar past het niet op) of via Mijn Simyo > Instellingen > Simkaart.
Klein, kleiner, kleinst
De nano simkaart is te vinden in de nieuwste smartphones. Iets groter is de microsim (15 x 12 mm) die te vinden is in de wat oudere smartphones en te herkennen is aan het kleine plastic randje rondom de chip.
Bel naar 0800-0094 en je krijgt van Vodafone een pas met een standaard-, micro- en nano-simkaart ineen. Of kies voor een eSIM, als jouw toestel die ondersteunt. Rekening houden met kosten van 5,- euro voor het opsturen van deze nieuwe kaart. En registreer je gegevens in een eigen My Vodafone account.
Dat is niet moeilijk als je de juiste stappen volgt. Als je de simkaart in je smartphone vervangt, blijven je contacten en andere gegevens gewoon staan in het opslaggeheugen van je smartphone. De simkaart zit in de meeste smartphones verborgen in een klein laatje of houdertje aan de zijkant.
De simkaart
De kaart koppelt je telefoonnummer aan je telefoon. De chip op deze kaart zorgt ervoor dat als iemand jouw nummer belt, het gesprek naar jouw toestel gestuurd wordt. Een simkaart koop je los of in combinatie met een toestel. Een losse simkaart zonder toestel heet sim-only.
Je nieuwe simkaart is natuurlijk gratis. Je behoudt je nummer. Je voordelen blijven dezelfde.