Kun je een FM radio ombouwen naar DAB+? Conclusie: FM-radio's mogen blijven. Met een externe ontvangstmodule maak je van bestaande radio's, autoradio's en smartphones een DAB+ radio. Afhankelijk van de gekozen oplossing dienen AUX, USB of bluetooth als interface.
Je kunt je bestaande (auto)radio dus geschikt maken voor DAB+ door er een module op aan te sluiten. Dat gebeurt vaak via de AUX-ingang, maar er zijn ook modules die je via USB of bluetooth koppelt. De interface moet dus wel compatibel zijn.
De ombouwsetjes die genoemd worden bestaan uit een universele 1-DIN DAB+ autoradio, met bijbehorende speciale antenne. Om de radio passend te krijgen in de auto,kan er een adapter frame nodig zijn. Ze zijn verkrijgbaar bij audiozaken, bedrijven die gespecialiseerd zijn in auto-elektronica en accessoires.
Voor het digitale DAB+ signaal heb je wel een radio-ontvanger met DAB+ techniek nodig. De publieke en commerciële radiostations in Nederland digitaliseren. Zo kun je digitaal radio luisteren via computer, tablet, mobiele telefoon of tv set-top-box, en sinds enige tijd ook digitaal via de ether.
heb ik voor DAB+ een internetverbinding nodig? Nee, voor het luisteren naar radiostations via DAB+ heb je geen internetverbinding (vast of draadloos) nodig. DAB+ is, net als FM, gratis via de ether te ontvangen via een DAB+ digitale radio met antenne.
De toekomst van de radio is digitaal. FM-radio wordt afgeschaft en de standaard wordt DAB+. Omschakelen heeft nu al z'n voordelen, maar het betekent niet dat je jouw oude radio de deur uit moet doen: DAB+ kun je gewoon integreren in je bestaande radio.
DAB+ radio ontvangst werkt anders dan FM radio ontvangst.
Bij FM kunt u een zwakke zender vaak nog wel enigszins ontvangen, dan wel waarschijnlijk met een ruisend of krakend geluid. DAB+ ontvangst werkt digitaal en als er ter plaatse niet voldoende signaal is hoort u niets. Geen ruis of kraken zoals bij FM dus.
Daarnaast is de geluidskwaliteit van DAB+ beter dan bij FM. Dat laatste kan in grote steden waar veel hoge gebouwen staan storingen ondervinden. Bij DAB+ heb je dat minder, maar de ontvangst in nieuwe, goed geïsoleerde huizen kan ook daar verstoord worden.
Inmiddels hebben alle landelijke, publieke, en commerciële zenders een digitaal kanaal dat zij moeten vullen. Volgens de berichtgeving zou FM in Nederland nog tot 2023 blijven bestaan.
En hoewel de vergunningen op de FM-frequenties dit jaar aflopen, kregen vier van de best beluisterde commerciële Nederlandse radiozenders - Qmusic, Radio 538, Radio 10 en Sky Radio - begin dit jaar toestemming van de overheid om in elk geval nog tot 2025 uit te zenden op FM.
Hoe werkt DAB+?
Omdat het geen radiogolven gebruikt kan je het zien als een soort kanalen, net als op je TV. Een DAB+ radio is dus een ontvanger van deze kanalen. Je zapt dus ook tussen radiostations in plaats van dat je moet scannen naar precies die golflengte (FM) die bij jouw locatie past.
Radio luisteren via FM
Heb je geen zin om je internetbundel hiervoor te veel te gebruiken? Kies dan voor een smartphone met FM-radio. Er zijn Android-smartphones met een FM-ontvanger. Meestal gaat het om budgetsmartphones, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A5 en de Huawei P8 Lite.
Als de ontvangst van een DAB+ radio niet optimaal is ontstaat er geen ruis (zoals wel het geval is bij FM radio's), bij een DAB+ radio valt het geluid dan direct helemaal weg. Dit is te vergelijken met TV ontvangst.
Met een DAB-antenne kun je digitale radio ontvangen. Dit kan zowel thuis als onderweg – de DAB-standaard zorgt voor een goede ontvangstkwaliteit en nog meer gemak bij het luisteren naar de radio. Dit geldt ook voor DAB+, de verdere ontwikkeling van deze norm.
FM Radio uitzendingen die u via een antenne aansluiting ontvangt, blijft de komende jaren nog gewoon actief. Dus met uw portable radio of in de auto kunt u gewoon radio blijven luisteren. Wilt u thuis FM Radio blijven beluisteren, dan moet u net als vroeger een FM antenne op dak plaatsen!
Met behulp van een DAB+ adapter kunnen oude stereo-installaties en radio's opgewaardeerd worden tot DAB-geschikte apparaten. Sommige bieden zelfs het voordeel dat ze Bluetooth kunnen ontvangen en uitgerust zijn met WLAN.
Het is dan wel zaak dat je een DAB+ radio hebt met losse antenne. Er zijn veel antennes die 'vast' in het toestel zitten, maar er zijn ook radio's die een telescoopantenne hebben die met een F-connector aan de achterzijde vast zit.
DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting en maakt digitale radio uitzendingen mogelijk. Het signaal is gratis en overal in Nederland en België te ontvangen, mits jouw radio over een DAB+ ontvanger beschikt.
Na het verdwijnen zullen er nog een paar opties overblijven. Wil je FM-radio dan kun je er voor kiezen om ouderwets een antenne te gebruiken Andere opties zijn digitaal: via je provider of via DAB+, dat radiozenders via de ether ontvangt.
Aangezien DAB+ niet via de Ziggo kabel kan, moet je een eigen antenne aansluiten. Met de meegeleverde antenne waren enkele ( alleen commerciële ) zenders te ontvangen, terwijl wij misschien een paar km van de zendmast wonen. Daarna deze antenne gemaakt en toen was de ontvangst goed.
Losse digitale radio-ontvanger
Deze kost eenmalig €50. Dit apparaatje sluit je via een coax-kabel aan op de wandcontactdoos. En met de meegeleverde tulp-kabel sluit je 'm aan op je geluidsset. Met de afstandsbediening kun je dan langs de radiozenders zappen.