Binnen 2 minuten in slaap vallen
Sluit je ogen en adem diep in en uit. Ontspan elke spier in je gezicht en let erop dat je niet fronst of je ogen toeknijpt. Adem uit en voel je wangen, mond en tong ontspannen. Laat de druk op je ogen los en laat je ogen rusten in je oogkassen.
Ga dan naar de keuken en eet een banaan. Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.
Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
Je telt 4 seconden in, houd je adem 7 seconden vast en ademt vervolgens 8 tellen uit. De befaamde dokter Andrew Weil, van de University of Arizona for Integrative Medicine, zweert erbij. Vooral als oefening voor het in slaap vallen. Dankzij deze dokter heeft de ademtechniek de laatste jaren veel bekendheid gekregen.
Natuurlijke slaapmiddelen, zoals valeriaan, lavendel en kamille, kunnen een oplossing bieden. Deze middelen werken door de GABA-activiteit in de hersenen te verhogen, wat leidt tot een gevoel van kalmte en rust.
Soms is er een oorzaak aan te wijzen, zoals spanningen of stress, pijn, of geluiden van buiten. Ook kan het een gevolg zijn van een psychisch probleem, bijvoorbeeld een depressie, burnout of angststoornis. In die gevallen is het nodig om het lichamelijke of psychische probleem eveneens te behandelen.
Als je moe bent maar niet kunt slapen, komt dat meestal omdat je nog aan te veel dingen denkt. Je hebt moeite je geestelijk te ontspannen. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld meer stress hebt dan normaal.
Op je zij slapen met je hand direct onder je hoofd.
Op je zij slapen met je hand onder je hoofd draagt bij aan interne schouderrotatie, waardoor je schouders naar voren komen en je houding verslechtert. Om te controleren of je interne schouderrotatie hebt, laat je je armen langs je zij ontspannen.
We veranderen onze slaaphouding 10 tot 40 keer per nacht
Zodra we ingeslapen zijn, draaien we ons doorheen de nacht nog flink meer dan we denken. Onderzoek wijst uit dat nagenoeg iedereen 10 tot 40 keer, of volgens sommige bronnen zelfs 50 keer, van slaaphouding verandert per nacht.
Stiekem zou het hartstikke lekker zijn om 4 uur van je slaap in te leveren voor leuke dingen. Er is echter maar een klein aantal mensen dat volledig kan functioneren op zo weinig slaap. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 1% van de wereldbevolking prima kan leven met een uur of 4 slaap per nacht.
Om precies te zijn kan een mens 24 uur zonder slaap zonder dat er nare gevolgen optreden. Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker.
Beweging: beweeg regelmatig, liefst buiten in voldoende daglicht. Beweging maakt je lichaam moe, waardoor je sneller in slaap valt en dieper slaapt. Ga echter niet te laat in de avond sporten, het duurt namelijk altijd even voordat je dan in slaap kunt vallen en dan wordt het al snel te laat.
Dagelijks paracetamol slikken kan volgens Lambooij geen kwaad, mits je je aan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 3000 milligram per dag houdt. "Ook niet als je het structureel elke dag slikt", zegt Lambooij. "Ga je echter dagelijks over die hoeveelheid heen, dan kan het gevaarlijk zijn en leiden tot leverschade.
DroomSap is op basis van honing, 7 biologische kruiden en een lage dosis doxylamine. Het kan u helpen gemakkelijker in slaap te laten vallen en de hele nacht ononderbroken door te slapen.
Geen pijnstillers voor het slapengaan
Ontstekingsremmers zoals ibuprofen hebben op sommige mensen de vervelende bijwerking dat ze slechter slapen. Gebruik dit soort pijnstillers dus liever niet voor het slapengaan, maar probeer in plaats daarvan een supplement zoals visolie.
Kamillethee is een 'slaapopwekker' van nature en stimuleert de melatonine aanmaak. Melatonine is je namelijk je slaaphormoon. Ook kalmeert kamille het zenuwstelsel en de spieren. Het geeft je dus een ontspannen gevoel, zelfs na een stressvolle dag.
Dat je beter zou slapen van een banaan, zou komen door een specifiek stofje: tryptofaan. Tryptofaan helpt bij de aanmaak van serotonine en melatonine. En die stofjes zijn weer nodig om slaperig te worden en in slaap te blijven.
Geuren als lavendel, kamille, vanille en jasmijn hebben namelijk een vergelijkbaar of zelfs beter effect op de slaap dan sommige kalmerings- en slaaptabletten. Zo liet een studie van Karadag in 2017 zien dat lavendelgeur effect heeft op de genezing van hartpatiënten.
Alcohol of cafeïnehoudende producten, zoals koffie, zwarte thee, cola, en chocolade, belemmeren je slaap. En vergeet ook vooral de energiedrankjes niet. Ze bevatten veel suiker cafeïne en hebben daarom een oppeppend effect. Er zijn ook voedingsstoffen die de slaap bevorderen, zoals volkoren.