Bitcoins 'minen' slurpt energie
Dit proces, het maken van de virtuele munt, gebeurt op grote computers die energie slurpen. Het minen gebeurt vooral in landen waar de energiekosten laag zijn, zoals in China. De energie die hierbij verbruikt wordt komt uit niet-duurzame bronnen, wat bijdraagt aan veel co2-uitstoot.
CO2-uitstoot per transactie
Volgens Digiconomist gebruikt één Bitcoin-transactie ongeveer 930 kWh aan elektriciteit. Volgens de Rabobank zou dit in neerkomen op ongeveer 330 CO2e per transactie in Nederland.
Meer dan driekwart van de de energie die bitcoin gebruikt, is duurzame energie. Een groot deel daarvan zou verloren gaan als het niet voor bitcoin zou worden gebruikt. Dat komt doordat bitcoin niet locatie-gebonden is. Miners zetten hun computers neer daar waar de energie is, niet andersom.
'Als je kijkt naar het jaarlijkse energieverbruik door het bitcoinnetwerk, kun je dat delen door 365 dagen, en vervolgens door 900. Volgens mijn recentste schatting kom je zo op 599.196 kWh voor één bitcoin. Dat wil zeggen: evenveel als een gemiddeld Amerikaans gezin verbruikt in 56 jaar.
In de code van de bitcoin blockchain staat dat er om de tien minuten een nieuw blok bij mag komen. Momenteel bestaat het bitcoin netwerk uit duizenden miners. Om te zorgen dat het minen tien minuten blijft duren, moet de moeilijkheidsgraad omhoog. Anders komen er te snel blokken vrij.
Een vraag die veel geïnteresseerde mensen hebben luidt: “Is bitcoin mining legaal?”. Het antwoord daarop kunnen we kort houden: ja. In de hele Europese Unie is het legaal om aan de slag te gaan met het minen van cryptocurrency.
Cardano is de grootste cryptomunt die beweert de meest milieuvriendelijke te zijn. Het hele netwerk verbruikt jaarlijks 6 gigawattuur aan stroom. Dat valt te gelijken met het stroomverbruik van 6 miljoen huishoudens. Maar ook compensatie is bekend in de cryptowereld.
Met blockchain is het mogelijk om duurzame energie met je buurman te verhandelen, zonder dat daar een derde partij tussen zit. Omdat de transacties vastgelegd worden in de blockchain en voor iedereen inzichtelijk zijn, kunnen deze transacties volledig veilig worden uitgevoerd.
Dat is in de kern waarom Bitcoin zoveel stroom verbruikt: om het netwerk te beveiligen en decentralisatie te garanderen. Is dat verspilling of nuttig besteedt? Dat hangt er vanaf of je vindt dat een decentraal netwerk en een decentrale economie waardevol zijn of niet.
Verschillende cryptomunten zijn de afgelopen week hard onderuitgegaan. De bitcoin verloor rond de dertig procent aan waarde. De koers van terraUSD, een ander soort cryptomunt, daalde met ruim 70 procent in twee dagen, voordat de munt weer iets opklom.
Fossiele brandstoffen verbranding, zoals gas, olie en kolen. Energiecentrales, voor de verwarming van ons huis. Ontbossing, bomen slaan namelijk CO2 op. Landgebruik, voor het houden van koeien, schapen en geiten.
Hoewel veel Ripple investeerders de hoop lijken te verliezen na de prestaties van XRP de afgelopen maanden, geldt dit niet voor voormalig Ripple directeur, Matt Hamilton. Hamilton schreef op Twitter dat hij verwacht dat de Ripple koers op een dag tot $100 zal stijgen.
Er is daarom geen eenduidig antwoord als je wilt weten op welk moment je de Bitcoin moet kopen. Dit verschilt per dag, per week en per maand. Daarom is het goed om je van tevoren te verdiepen in de wereld van crypto. Houd minstens een maand de ontwikkelingen in de gaten en leer de koersen te lezen.
In 2030 lukt het de coin om door de grens van 1.000 euro te breken. Analisten verwachten een koers van 1.020 euro tegen het einde van het jaar.
Tesla-baas Elon Musk gaat de cryptomunt Dogecoin accepteren als betaalmiddel bij Tesla. Vooralsnog kan je geen Model X, Y of S met de munt kopen, maar kunnen klanten binnenkort wel merchandise afrekenen met de cryptovaluta.
Ook blockchaintechnologie alleen zal dus onvoldoende zijn om sociale problemen zoals een lage productiviteitsgroei, privacy, de macht van grote technologiebedrijven, fakework en fakenieuws, op te lossen.
Nadat je de hardware, bitcoin wallet en een mining pool hebt aangeschaft, moet je nog een mining client aanschaffen voor je computer. De mining client (mining software) verbind je met de blockchain en het Bitcoin netwerk, terwijl hij ook werk levert aan miners en het volledige resultaat van hun opdrachten verzamelt.
Crypto minen met een app
Er zijn verschillende applicaties te vinden voor je mobiele telefoon waarmee je jouw telefoon kunt inzetten als crypto miner. Zo is er bijvoorbeeld MinerGate Mobile Miner, waarmee je verschillende altcoins en ook bitcoin kunt minen.
Bitcoin in top-30 energieslurpers
Volgens de onderzoekers verbruikt het minen van Bitcoins, die een waarde hebben van meer dan 39.000 euro, zo'n 121.36 terawattuur per jaar. Daarmee verbruikt het volgens de BBC meer dan veel grote landen en staat het zelfs in de top dertig grootste energieverbruikers ter wereld.
Ook al denk je dat je nog zo een krachtige PC hebt, je gaat het niet redden. In 2014 kon dit nog wel, maar anno 2022 werkt dit niet. Daarnaast heeft het alleen zin als je het op grote schaal doet. Dit houdt in dat je echt tientallen mining rigs moet installeren wil je rendabel bitcoin minen.
Er zijn momenteel meer dan 19 miljoen Bitcoins uitgegeven. Dat betekent dat er nog minder dan 2 miljoen Bitcoins gemined kunnen worden. Het totaal aantal dat maximaal kan bestaan is 21 miljoen. Naar schatting zal het nog tot het jaar 2140 duren voordat alle Bitcoins zijn uitgegeven.