Bij droog en zonnig weer kan er heel wat water verdampen. Een centimeter waterverlies door verdamping per dag is normaal. Ook twee cm waterverlies per dag kan te wijten zijn aan verdamping, bij droog weer en oostenwind.
Meestal wordt een zwemvijver gevuld met stadswater omdat het rijk is aan mineralen. Als je een waterontharder gebruikt, schakel deze dan wel uit tijdens het vullen van je bad. Vermijd ook ijzerrijk put- en grondwater aangezien die niet genoeg mineralen bevatten om je zwemvijver op te starten.
De vijver zou minstens 6 uur per dag uit de schaduw moeten liggen. Teveel zonlicht daarentegen kan, zeker bij ondiepe vijvers, de oorzaak zijn van te snelle opwarming van het water op zomerse dagen met als gevolg algenbloei. Wat schaduw over de middag is ideaal.
Leidingwater is het meest geschikt om de vijver mee te vullen. Echter mist leidingwater nog wel wat voedingsstoffen zoals mineralen en kooldioxide. Deze voedingsstoffen kunnen eenvoudig aan het water worden toegevoegd. Mineralen zoals calcium en magnesium bepalen de hardheid van het water.
Belangrijkste onderhoud aan een zwemvijver is het regelmatig op peil brengen van de waterhardheid. De belangrijke processen in een vijver kunnen namelijk alleen plaatsvinden, als de waterhardheid op peil is. Deze processen zorgen dat er een biologisch evenwicht blijft bestaan in de vijver.
Je kan bijverwarmen tot 26°C tijdens de tussenseizoenen en tot maximaal 29°C in volle zomer. Dat zijn zeer aangename zwemtemperaturen die niet teveel invloed hebben op de biologie van de vijver.
Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Een zwemvijver heeft geen filter en vaak ook geen pomp. Je zult dus volledig moeten vertrouwen op de kracht van de natuur. De planten en micro-organismen in het water houden de waterkwaliteit in evenwicht. Daarom is het belangrijk dat minstens de helft van de totale oppervlakte van je zwemvijver bestaat uit planten.
De vijver zou minstens 6 uur per dag uit de schaduw moeten liggen. Teveel zonlicht daarentegen kan, zeker bij ondiepe vijvers, de oorzaak zijn van te snelle opwarming van het water op zomerse dagen met als gevolg algenbloei. Wat schaduw over de middag is ideaal.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
Volgens het KNMI verdampt een vijver maximaal zo'n 7 mm per dag.
Heeft u een kleine vijver, waar maar een paar kuub water in gaat? Gebruik dan gewoon leidingwater om problemen te voorkomen. Grondwater kan namelijk stoffen bevatten die niet bevorderend zijn voor het leven in een vijver.
PVC-folie repareer je door een stukje folie met PVC-lijm over het lek te plakken, bij rubberfolie gebruik je een rubberlijm om een los stukje rubberfolie aan te brengen. Na het repareren kun je de vijver weer vullen. Wanneer het lek eenmaal gevonden is, kun je dit eenvoudig plakken met een plakset.
Te weinig voedingsstoffen. Water wat recent ververst is. Te veel vissen en te weinig groeiende planten. Afgestorven zuurstofplanten.
Een vijverfilter is nodig wanneer zonder dit systeem door afvalstoffen van binnen en buiten de vijver de waterkwaliteit daalt door ophoping van schadelijke stoffen. Bacteriën en waterplanten samen kunnen bij het bestaan van een biologisch evenwicht de waterkwaliteit op peil houden.
In een mooie, natuurlijke vijver leven niet alleen kikkers, padden en salamanders. Maar ook libellen, waterkevers en wantsen houden wel van zo'n plasje water. Voor andere dieren is het een plek om te badderen en te drinken. Heb je nog een plekje over?
Om de (biologische) filter goed te laten werken voeg je jaarlijks in het voorjaar nieuwe bacteriën toe. Ook bij bestaande vijvers is het nooit te laat om tegelijk (extra) vijversubstraat uit te strooien. Deze extra boost in het voorjaar is nodig om de zuurstofplanten nieuwe scheuten te doen vormen.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
Ideale chloorwaarden liggen onder 0,002 mg/l. De mate van de toxiciteit hangt niet alleen af van de totale hoeveelheid chloor in het water, maar ook van de temperatuur, de pH-waarde en het zuurstofgehalte.
Wat kost een zwemvijver aanleggen? De zwemvijver kosten liggen tussen de €100 per m² en de €500 per m².De vierkante meter prijs is niet alleen afhankelijk van de oppervlakte van je zwemvijver, ook de extra opties zijn van invloed op de kosten.
Het verwarmen van een zwemvijver is zeker mogelijk, maar raden wij alleen aan in combinatie met een goed functionerende filterlijn. De verwarming plaats je na het vijverfilter systeem, zodat het water gefilterd is als het de zwemvijver verwarming bereikt. Dit komt ook ten goede aan de levensduur van je verwarming.
Aan het wateroppervlakte verdwijnt de warmte het snelst. Dit komt door verdamping. Dit gebeurt met name s 'nachts als het buiten afkoelt. Uw zwemvijver daarom afdekken met een lamellen afdekking is mogelijk en zelfs aan te raden.