Hoe vaak je elkaar ziet, zegt niets over hoe goed de vriendschap is. Wel is het belangrijk dat je daarin allebei ongeveer dezelfde behoefte hebt. Als je vriendin elke week wil afspreken en jij één keer per half jaar wel genoeg vindt, merk je misschien dat er wrijving ontstaat.
Dat ligt aan je persoonlijkheid. Voor de een is dat iedere dag of week, voor de ander eens per twee maanden. Sommige vriendschappen zijn voor het leven, anderen wandelen een paar maanden met je mee. Fijne geruststelling is, dat er Iemand is, die zich Vriend noemt en JE HELE LEVEN met je meewandelt.
Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat jullie 2 keer per week moeten afspreken. Niet meer en niet minder. "Om sterke vriendschappen te onderhouden, is het belangrijk om elkaar 2 keer per week te zien", legt psycholoog Robin Dunbar uit aan Huffington Post.
♥ Ze is er altijd
Bij een goede vriendin zal er zijn, wat je ook doormaakt en welke problemen je ook hebt. Ze zal naar je luisteren en met je meedenken. Ze zal je adviseren zo goed als ze kan en zal er zijn om je te laten uithuilen.
6 De vriendschap komt van 1 kant
De één kan goed leuke plannen maken, de ander is een goede luisteraar. Maar wanneer jij constant het gevoel hebt dat jij alle moeite moet doen voor jullie vriendschap dan is dit waarschijnlijk ook echt zo. Kijk eens wat er gebeurt als jij niet meer het voortouw neemt.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel relaties beginnen bij een goede vriendschap. Er is wetenschappelijk bewijs dat koppels veel vaker ontstaan uit een vriendschap. Hoewel ons traditionele beeld van relaties wellicht meer neigt naar 'liefde op het eerste gezicht', blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn.
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.
De Britse Antropoloog Robert Dunbar heeft een theorie ontwikkeld die suggereert dat je brein maar een beperkt aantal vriendschappen 'aan kan'. Volgens deze theorie kun je maximaal vijf beste vrienden hebben en tien goede vrienden.
Wederzijds vertrouwen is een kenmerk van een gezonde vriendschap: bij een echte vriend(in) kan je jezelf zijn en blijven. Je kan bij hem of haar terecht als je een probleem hebt. Je kan samen plezier maken maar je hoeft niet dezelfde smaak te hebben. Je kan steun zoeken en geven.
Vriendschap is een nauwe relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen. Hierbij speelt het geslacht geen rol en daarnaast seksualiteit vaak ook niet. Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid.
En als je iemands partner niet sympathiek vindt, moet je die toch respecteren. Maar de belangrijkste reden waarom vriendschappen eindigen is volgens onderzoek meestal het gebrek aan bereidheid om tijd te nemen voor de ander en aandacht aan hem of haar te besteden.
Mensen die goede vrienden hebben, voelen zich vaak beter. Ze zijn tevredener en vaak ook gezonder dan mensen die alleen door het leven gaan. Het zou zelfs de kans op hart- en vaatproblemen verlagen. Ook zijn vrienden een grote steun in stressvolle situaties.
Al deze factoren spelen een rol bij het omgaan met het hebben van geen vrienden. Weet dat het heel normaal is om geen vrienden te hebben. Het is niet raar en het is zelfs gangbaar: 1 op de 5 mensen heeft geen goede vrienden.
Heb je geen vrienden meer dan kun je je naast alleen ook erg ongelukkig voelen. Bij 113 Zelfmoordpreventie kun je een test doen om erachter te komen of je professionele hulp nodig hebt. Voel jij je somber, angstig of depressief? Doe dan de test en kom er in 5 minuten achter wat je kunt doen aan je klachten.
Een goede vriendschap betekent elkaar ook accepteren zoals je bent. Ook al ben je nog zo gek op je beste vriendin, jullie hebben allebei eigenschappen die jullie minder leuk vinden aan elkaar. Maar juist omdat jullie zo goed bevriend zijn, accepteren jullie elkaar honderd procent.
ð Beste vrienden
Hij of zij is een van je Beste vrienden! Je stuurt veel Snaps naar deze Snapchatter, maar het is niet je #1 Beste vriend.
Het duurt ongeveer 40 tot 60 uur voordat een kennis verandert in een 'gewone' vriend(in). Voordat je iemand een échte vriend(in) kunt noemen, ben je gemiddeld 80 tot 100 uur verder. Volgens Hall duurt het gemiddeld 200 uur voordat iemand een goede vriend(in) is. Toch heeft vriendschap niet alles met tijd te maken.
Ik stuurde een mini-enquête rond naar wat vrienden en zowel de jongens als meiden waren het er unaniem over eens dat jongens en meiden gewoon vrienden kunnen zijn. Toch gaven 12 van de 22 mensen aan dat er iets meer heeft gespeeld tussen zichzelf en een vriend van het andere geslacht.
Hoe ouder we worden, hoe minder vrienden we hebben. Erg is dit niet, want je weet namelijk steeds beter wie je bent én welke mensen bij je passen. Bovendien blijkt uit onderzoek gedaan door Robin Dunbar, een evolutionaire antropoloog dat de gemiddelde persoon uiteindelijk maar een paar échte vrienden nodig hebt.
Echte vrienden houden zich aan hun woord.
Als je vriend of vriendin nooit lijkt te doen wat hij of zij beloofd heeft, je altijd weer laat zitten, of de plannen die jullie gemaakt hebben vergeet, dan heb je te maken met een vriend die zijn beloften niet nakomt en dan heb je dus geen echte vriend.
“Soms is het liefde op het eerste gezicht, maar meestal duurt het een tijdje voor je verliefd bent”, reageert relatietherapeut Gary Brown. “Er bestaat jammer genoeg geen magisch aantal van dates voor wanneer de vonk overslaat. Soms kan dat wat langer duren."
De beste manier is om het gewoon te vragen: "Wil je verkering met mij?". Maar je kunt ook eerst zeggen dat je hem of haar leuk vindt. Durf je dat niet zomaar, dan kun je het op een briefje schrijven.
Meeste ontmoetingen in vrije tijd
Nog steeds hebben de meeste stellen die gaan samenwonen elkaar ontmoet bij het uitgaan, op vakantie of tijdens een andere vorm van vrijetijdsbesteding, maar de rol hiervan loopt duidelijk terug. Dat geldt ook voor ontmoetingen via een vereniging (sport of hobby) of via de kerk.