De zetgroep van jouw Philips of Saeco koffiemachine reinig je wekelijks. Hoe je dit precies aanpakt, leggen we je in dit artikel uit. Omdat je de zetgroep na afloop moet laten opdrogen, is het handig als je deze 's avonds reinigt. Vergeet niet om de zetgroep ook maandelijks te smeren.
Wij raden aan om de zetgroep om de week af te spoelen met lauwwarm water. Bij machines zonder demontabele zetgroep (zoals Jura) zijn reinigingstabletten noodzakelijk voor het reinigen van de zetgroep. Deze machines beschikken over een automatisch reinigingsprogramma.
Als je 1-5 koppen koffie per dag zet, smeer je de machine om de 4 maanden. Als je 6-10 koppen koffie per dag zet, smeer je de machine om de 2 maanden. Als je meer dan 10 koppen koffie per dag zet, smeer je de machine elke maand.
Spoel de zetgroep af
Spoel de zetgroep grondig handmatig af onder warm, stromend water. Let op: de zetgroep kan niet in de vaatwasser worden gereinigd.
Hoe vaak een koffiemachine moet worden ontkalkt is afhankelijk van de waterhardheid, het soort apparaat en hoe vaak het wordt gebruikt. In algemene zin raden we je aan om bij dagelijks gebruik eens in de drie maanden te ontkalken.
Vervang het met azijn doordrenkte water met gewoon water en spoel nog eens 5 - 10 keer om ervoor te zorgen dat de azijn helemaal uit je koffiezetapparaat wordt verwijderd. Lees alle stappen op: Senseo ontkalken of Nespresso ontkalken.
Door het structureel ontkalken en reinigen van uw koffiezetapparaat zorgt u ervoor dat u geniet van optimale smaak en temperatuur. Bij het ontkalken van uw apparaat worden alle plekken waar water en koffie doorlopen van kalk ontdaan. Bij het reinigen van uw koffiemachine wordt al het achtergebleven residu verwijderd.
Wekelijks de zetgroep uitnemen en schoonspoelen met koud tot lauw water. De machine ontdoen van koffieresten met een kwastje. De zetgroep invetten met zuurvrije vaseline (zie instructies hieronder)
Voer een snelle reinigingsbeurt uit wanneer je koffie met melk hebt gezet. Spoel de bovenste onderdelen van het melksysteem af met lauw water. Wekelijks reinigen: Demonteer alle onderdelen en was ze af in lauw water.
Opmerking: U kunt een vloeibare ontkalker of witte keukenazijn (4% azijnzuur) gebruiken om de koffiezetter te ontkalken. We raden u aan geen ontkalkers op poeder- of tabletbasis te gebruiken, aangezien deze de binnenkant van uw koffiezetapparaat kunnen beschadigen.
Siliconenvet Smeermiddel zorgt ervoor dat de bewegende onderdelen van uw espressomachine langer meegaan. U dient deze onderdelen maandelijks te smeren. Per merk espressomachine geven wij een handleiding aan voor het smeren met Siliconenvet.
Een zetgroep is het gedeelte van het apparaat waar het hete water in aanraking komt met de gemalen koffie. Bij pistonmachines zie je dat de zetgroep uitneembaar is omdat je hier handmatig je koffie in moet doen. In een espressomachine kan het nog wel eens zo zijn dat de zetgroep geïntegreerd is.
We raden aan om bij dagelijks gebruik ongeveer elke drie maanden te ontkalken. Er zijn ook koffiezetapparaten met een waterfilter. Met een waterfilter hoef je maar half zo vaak te ontkalken. Er zijn apparaten waarbij je automatisch een waarschuwing krijgt als het tijd is om te ontkalken.
Een zetgroep is het systeem van uw koffiezetapparaat waarin de bonen worden vermalen om koffie te maken. Precies om deze reden is het belangrijk dat je regelmatig de zetgroep schoonmaakt.
Als de zetgroep niet in de ruststand staat, kunt u de zetgroep niet terugplaatsen. De hendel moet contact maken met de voet van de zetgroep. Als dat niet het geval is, duwt u de hendel omlaag naar de juiste stand. De twee pijltjes op de zijkant van de zetgroep wijzen nu naar elkaar.
U kunt uw zetgroep een aantal uren laten weken in lauw water. Hierna even de zetgroep een aantal maal heen en weer halen en het wormwiel even invetten met siliconenvet welke geschikt is voor dergelijke apparaten. Hierna werkt uw machine weer zoals het hoort.
Onze koffieolieverwijderingstabletten verwijderen alle koffieolieresten en zorgen dat uw espressomachine effectief blijft werken voor de beste resultaten. Het wordt aanbevolen deze cyclus ten minste één keer per maand uit te voeren.
Leg een tablet in het vak voor de gemalen koffie en start de afgifte van een kop gemalen koffie. Wanneer er ongeveer een half kopje water is uitgeschonken, schakel het apparaat uit met de hoofdschakelaar en laat de oplossing ongeveer 15 minuten inwerken. Zet het apparaat opnieuw in werking om de cyclus te beëindigen.
Een opvangbak voor koffiedik/droesem noemen ze een droesbak.
Hoe vaak moet je reinigen met tabletten? Over het algemeen zou je na elke 100-150 kopjes koffie je machine schoon moeten maken met speciale reinigingstabletten voor koffiemachine. Het fijne is dat veel machines zelf aangeven wanneer het weer tijd is voor een reiniging.
Ja, schoonmaakazijn is een prima middel om oppervlakten, de douchekop, kranen en apparaten te ontkalken. Schoonmaakazijn is zuur en lost daardoor vrij gemakkelijk kalk en vet op. Wanneer u de tijd hebt is schoonmaakazijn een prima manier om bijna hele huis kalkvrij te houden.
Koffiemachine kan geheel kapot gaan
Wordt de machine niet ontkalkt, dan zal hij op den duur kapot gaan. Let goed op, want een machine die kapot gaat door kalkaanslag valt niet onder de garantie!
Azijn heeft de neiging het kalk wel lost te maken maar heeft daar iets langer de tijd voor nodig waardoor de kalkdeeltjes in de dunnen leidingen vast kunnen gaan zitten. De ontkalker loopt heel veel sneller door het koffiezetapparaat en ontkalkt sneller en neemt dus alles mee.