Het aantal woninginbraken is in de afgelopen tien jaar met 75 procent gedaald tot 23,5 duizend inbraken. Bij ongeveer 1 op de 10 inbraken vond de politie een verdachte. In 2012 registreerde de politie nog 8 440 personen als verdachte van woninginbraak, in 2021 is dit aantal gedaald tot 2 110.
136 keer per dag een inbraak
“Want ondanks de dalende inbraakcijfers (van 91.000 keer in 2012 naar 49.500 in 2017) wordt er nog steeds 136 keer per dag ingebroken”, meldt de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken.
Vorig jaar werden elke dag gemiddeld 93 woninginbraken gemeld in ons land. Dat zijn er nog altijd veel, maar het is wel het laagste cijfer ooit.
Ongeveer een 74% van de inbraken gebeurt overdag, met een piek in de namiddag (tussen 14 en 16 uur) en de vroege avond (tussen 17 en 20 uur). Slechts 26 procent van de woninginbraken vindt tijdens de nachtelijke uren (van 22 tot 6 uur) plaats.
Kast in woonkamer
Zij verklapten dat de eerste en voornaamste plek die ze doorzoeken de woonkamer en keuken zijn, meer bepaald kastlades. Het is dus geen goed idee om juwelen of sleutels in de kast te verstoppen, want de kans is groot dat de inbrekers ze meenemen.
“Een inbreker wil niet gezien worden. Daarom heeft hij vaak een voorkeur voor de achterzijde van de woning. Daar is doorgaans minder straatverlichting en er lopen minder mensen. Een schutting of heg kan het hem moeilijker maken om in de tuin te komen.
Inbrekers gaan voor snel en makkelijk
Anders dan je misschien zou verwachten, wordt er vaker ingebroken in rijtjeshuizen dan in vrijstaande woningen. Het hang- en sluitwerk in deze woningen is vaker verouderd, zodat de inbreker makkelijker en sneller naar binnen en buiten kan.
Van de 3 Belgische gewesten lag de criminaliteitsgraad in 2021 het hoogst in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, met 12,5 misdrijven per 100 inwoners.
Woninginbraken verwacht je vooral in drukke steden of criminele wijken, toch niet in het vriendelijke Denemarken. Maar schijn bedriegt: het land kent de meeste inbraken van Europa en staat zelfs achtste wereldwijd.
De meeste inbraken vonden vorig jaar plaats in de hoofdstad Amsterdam (1716), gevolgd door Rotterdam (1012) en Den Haag (1002). In deze drie steden vinden zelfs opgeteld evenveel woninginbraken plaats als in heel Drenthe, Flevoland, Friesland, Overijssel én Groningen samen.
Een inbraak duurt gemiddeld slechts 5 minuten. Inbrekers weten dat ze weinig tijd hebben voordat ze opgemerkt worden. Ze hebben maar één minuut nodig om het huis binnen te dringen, 3 minuten om alle waardevolle spullen te verzamelen en nog een minuut om het huis weer te verlaten.
Bel 112 als u vermoedt dat de daders nog in de buurt zijn. Bel 0900-8844 als u aangifte wilt doen. Dan komt de politie bij u thuis de aangifte opnemen en direct kijken of er sporen zijn achtergebleven die kunnen leiden naar een dader.
Dit doe je op de site politie.nl bij 'Mijn buurt'. Hier kun je zelf zien waar en wanneer er precies wordt ingebroken door de vier cijfers van je postcode in te vullen. Vervolgens zullen de inbraken van de afgelopen drie maanden in je buurt verschijnen op de kaart.
Landelijk zijn er 820 aangiftes die na een half jaar nog niet in behandeling zijn genomen. Terwijl de afspraak is dat dit binnen 6 maanden gebeurt. Een verdachte is dan vaak nog niet gehoord. In totaal zijn er ongeveer 3350 zedenzaken in behandeling.
Kiev. Op de nummer 1 van meest onveilige grote Europese steden staat Kiev. Dit komt uiteraard door de oorlog met Rusland en het bijkomende geweld. Het Russische leger schiet met regelmaat raketten af op de stad waarbij verschillende gebouwen zijn ingestort.
In België worden per jaar ongeveer 185 moorden gepleegd op een bevolking van 11 miljoen zielen. In Nederland zijn dit er 250 op 16 miljoen; in Australië 350 moorden op 18 miljoen mensen en in het Verenigd Koninkrijk 600 op een bevolking van 60 miljoen.
1. Los Cabos, Mexico. Gelegen in het puntje van het schiereiland Baja California heeft de stad Los Cabos (minder dan 300.000 inwoners) alle troeven in huis om een charmante kuststad te zijn, ware het niet dat de criminaliteit hier erg hoog is. Het aantal moorden schoot vroeger de pan uit.
Afgelopen jaar werden er dagelijks gemiddeld 108 woninginbraken geregistreerd. Bekijk hieronder hoeveel woninginbraken er per provincie werden gepleegd en of er -ten opzichte van 2018- sprake is van een daling of stijging. Hierin vallen vooral de provincies Flevoland, Limburg en Gelderland op.
Of je een inbreker mag slaan hangt af van twee rechtsbeginselen: noodweer en noodweerexces. Noodweer wordt in het Wetboek van Strafrecht uitgelegd als het gebruiken van geweld voor 'de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.
Misschien is dit wel de meest efficiënte inbraakpreventie maatregel om in te zetten; verlichting. Inbrekers houden er niet van om in het zonnetje gezet te worden. Zorg voor verlichting buiten. Overweeg lampen met een bewegingsmelder, of werk met lampen die werken op een tijdschakelaar.
Bijna 50% van de inbrekers komt binnen een jaar terug. Een mogelijke verklaring dat daders van de eerste inbraak terugkeren, is waarschijnlijk omdat ze de weg kennen, weten wat er te halen valt en hopen dat je nieuwe laptops en televisies hebt gekocht nadat ze de vorige keer gestolen zijn.
In België is het verboden om transacties van meer dan 3.000 euro contant te voldoen. Bij de aankoop van vastgoed is het gebruik van contant geld zelfs helemaal verboden. Gezinnen houden soms wel een voorraad contanten aan 'voor het geval dat'.
In Nederland geldt er geen limiet voor de hoeveelheid geld die u in huis mag hebben. Contante bedragen boven de €560 euro moet u wel opgeven bij uw belastingaangifte. Dit is €1120 als u een fiscale partner heeft.
Een inbreker komt eenvoudig binnen via een raam boven een ander raam (een 'bovenlicht') of deur. Een kleine inbreker heeft slechts een opening van maar 15 centimeter nodig om binnen te komen. Hoe te voorkomen? Sluit deze raampjes altijd als u even weg bent of gaat slapen en plaats eventueel 1 of meer barrièrestangen.