Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom verstandig om al het drinkwater in de tank om de drie à vier dagen te verversen.
Reinig het hele watersysteem (watertank en -leidingen) van je camper of caravan op bovenstaande manier 1 á 2 keer per jaar. Zo voorkom je bacteriegroei en blijft het water fris, schoon en drinkbaar. Dat is wel zo hygiënisch en veilig.
Zorg dat al het water elke drie tot vier dagen helemaal ververst is. Gebruik je weinig water? Vul de tank dan half. Dat scheelt ook nog eens in je gewicht.
Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom verstandig om al het drinkwater in de tank om de drie à vier dagen te verversen.
Wil je zeker weten dat je voor drie dagen kamperen voldoende water hebt en daarbij elke dag kan douchen? Dan is een watertank van 100 liter een veiligere keuze. Besef je wel dat dit meer ruimte inneemt en ook zwaarder is in gewicht. Je kunt eventueel ook een schoon- en vuilwatertank led meter in je watertanks monteren.
Dat lozen van je grijswatertank of vuilwatertank doe je bij een afstortput bij een stortplaats. Zorg er voor dat wanneer je bij het sanistation bent dat je goed weet waar de uitloop van de vuilwatertank zit. Je verrijdt de camper dan zodanig dat de uitloop van de vuilwatertank zich boven de afstortput bevindt.
In een caravan zit vaak geen afvalwatertank, de meeste kampeerders gebruiken hiervoor losse watertanks.
Wanneer er meerdere mensen achter elkaar willen douchen is het raadzaam om hier een tussentijd van minimaal 20 tot 30 minuten in te lassen zodat de boiler weer maximaal opgewarmd is. Meerdere caravans en campers hebben een hoofdschakelaar voor het water.
Caravans hebben over het algemeen een lange levensduur. Vaak zien we dat deze maar enkele weken per jaar gebruikt worden en daarna weer netjes de stalling in gaan. Het is dus niet ongewoon dat een caravan in veel gevallen een levensduur van zeker 20-30 jaar heeft. Veel zal echter afhangen van het gebruik.
Het is niet schadelijk voor de gezondheid, maar fris is het ook niet. Voor stilstaand water boven de 25 graden zijn er extra risico's. Dan gaan bacteriën groeien. Spoel daarom uw kranen door als het langer dan een week stil heeft gestaan.
Ook met schoonmaakazijn kan je de watertank reinigen. Het remt de groei van bacteriën en voorkomt algengroei. Dit doe je op dezelfde manier als wanneer je met citroenzuur en bleekmiddel aan de slag gaat. Voor een tank van 100 liter water heb je één liter schoonmaakazijn nodig.
Voor thermische desinfectie is namelijk een grote hoeveelheid warm water nodig, om een leiding minimaal 20 minuten te kunnen spoelen op een temperatuur van minimaal 60°C. Dat gaat niet lukken met een gewone, kleine boiler. De richtlijn stelt minimaal 20 minuten spoelen op een temperatuur van 60°C.
Steradent is echter ook een goed middel om de watertank van uw caravan of camper te reinigen. Per 30 liter water heeft u één buisje met Steradent oplostabletten nodig. Deze tabletten kunt bij iedere drogisterij kopen.
Manieren om de vuilwatertank te reinigen
Giet wat warm water met Biotex in de vuilwatertank. Rijd een paar rondjes met de camper zodat het middel goed door de tank wordt geschud. Laat het water bijvoorbeeld een nacht weken en leeg dan de tank. Spoel vervolgens goed na.
Re: Vuilwatertank.
Soms zit het in een extra pakket met allerlei andere extra's. Ergens onder je caravan komt 1 gezamenlijk afvoer uit de bodem, afvoer van je keuken, doucheputje en wasbakje in je toiletruimte. Daaronder kun/moet je een afvalwatertank of een emmer plaatsen.
Sinds 2009 hebben pleziervaartuigen met een toilet aan boord de verplichting om ook een vuilwatertank aan boord te hebben, om daarin ontlasting op te vangen. Zeilboten en motorboten moeten die tank legen bij speciale inzamelpunten in jachthavens, maar aan die verplichting lijken zich maar weinig mensen te houden.
Sluit de kranen goed en laat het 24 uur zo staan. Laat de leidingen en de watertank helemaal leeglopen en blaas ze bij voorkeur leeg met bijvoorbeeld een luchtbed pomp (niet met je mond) en spoel ze daarna grondig na.
Zo'n grijswatersysteem reinigt eerst het afvalwater, waarna vaak een membraanfilter het water zuivert. Daarnaast kun je zelf regenwater opvangen, bijvoorbeeld in een ondergrondse tank, en gebruiken voor het toilet, de was en het sproeien van de tuin.
Een chemisch toilet hoor je elke paar dagen te legen, maar dit is afhankelijk van hoeveel mensen gebruikmaken van het toilet. Wij hanteren zelf een maximum van 4 dagen als je gebruikmaakt van de blauwe toiletvloeistof. Op de meeste toiletten zit een lampje dat gaat branden als de tank vol is.
Het beste kunt u de leidingen doorblazen bij een openstaande kraan. Let op dat er geen stroom op de pomp staat anders blaast u tegen de pomp in. In sommige caravans zijn tussen de waterleidingen ook aftapkraantjes gemonteerd. Een oude binnenband is een handig hulpmiddel.
Hoewel het uit voorzorg afgeraden wordt om het water uit de tank te drinken, is het toch heel belangrijk dat je niet alleen het water regelmatig ververst, maar ook de tank en waterleiding goed schoonmaakt. Zo voorkom je allerlei nare bacteriën.