Wanneer je honing op de juiste temperatuur bewaart, zorg je ervoor dat de honing minder snel donker wordt en gaat gisten. Je kunt honing het beste op een temperatuur van 12° Celcius bewaren. In de koelkast is het te koud en op kamertemperatuur eigenlijk te warm. Verder kan je honing het beste donker bewaren.
Best bij een constante temperatuur van 10 tot 12°C. Vermijd altijd direct contact met zonlicht of neonlicht. In een goed afgesloten pot. Door zijn suikergehalte neemt honing water en luchtjes op, wat de smaak kan beïnvloeden.
Het helpt als je honing bij kamertemperatuur bewaart. Bij kou treedt versuikering sneller op. Versuikeren is verder afhankelijk van de hoeveelheid fructose die de honing bevat. Acaciahoning bevat bijvoorbeeld weinig fructose en versuikert minder snel.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Je pot is zeker niet om zeep: je kan de honing makkelijk weer vloeibaar maken door hem op te warmen in een pannetje – heel zachtjes, au bain-marie. Je mag er dan wel van uitgaan dat de smaak niet meer zal zijn wat ze geweest is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Honing bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De houdbaarheidsdatum staat op honing omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elke voedselproducent, dus ook imkers, verplicht een datum op hun producten te zetten. Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Honing invriezen
Honing die gebruikt is een taart, cake, of in een ander gerecht, kun je mee invriezen. Ook honing zelf kun je gewoon invriezen, maar er is voor het invriezen eigenlijk geen goede reden, omdat honing al heel lang houdbaar is.
Bovendien is honing vrij zuur met een pH-waarde tussen de 3 en 4,5 (7 is neutraal). In zo'n zure omgeving kunnen bacteriën en schimmels gewoon niet lang overleven. Voor de houdbaarheid moet honing in een goed afgesloten pot bewaard worden.
Pure honing mag niet oplossen in water
Doe dan een lepeltje met wat honing in een glas warm water. Lost het direct op dan heb je te maken met honing die is vermengd met suikerstroop. Blijft het aan de lepel hangen en moet je er je best voor doen om het op te lossen, dan is het hoogstwaarschijnlijk honing.
Je maakt je gekristalliseerde honing heel makkelijk weer vloeibaar. Wat je doet: zet de honing pot zonder dop in een pan met handwarm water. Het water hoeft niet te koken. Door deze setting warmt de siroop zich langzaamaan op en krijgt het de vloeibare vorm weer terug zonder gezonde voedingsstoffen te verliezen.
Gelukkig kunt u gekristalliseerde honing wel nog steeds gebruiken nadat u het opnieuw vloeibaar heeft gemaakt. De beste manier om dit te doen is door de honing met verpakking en al (wel zonder deksel) in een pan warm (niet kokend) water te zetten. Zo kan de honing geleidelijk aan opwarmen, zonder dat het te heet wordt.
Wat is het verschil tussen vaste en vloeibare honing? Alle honing die uit de raten wordt geslingerd is vloeibaar en zal na zekere tijd kristalliseren. Zo zijn er soorten honing die kristalliseren na een paar weken, andere na een paar maanden, een jaar of soms nog langer.
Dit wordt ook wel kristaliseren of versuikeren genoemd. Misschien denk je dat de honing dan aan het bederven is, maar dat is niet zo. Het is juist een teken dat de honing van goede kwaliteit is en niet is gepasteuriseerd of verwarmd. Het is een volkomen natuurlijk proces.
De kleur, smaak en structuur van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar d.w.z. van welke plant, bloem, bloesem. Zo is Acaciahoning altijd vloeibaar, met een lichte kleur en mild van smaak en Woudhoning is donker van kleur en kruidig van smaak.
Er is niets mis met het bewaren van de bevroren honing net als andere voedingsmiddelen. Het feit dat het op grote schaal wordt gebruikt in bijna elke bijenteelt, maakte duidelijk dat deze praktijk veilig is en geen invloed heeft op de kwaliteit van honing zolang het vochtgehalte van honing wordt gehandhaafd.
Honing met meer dan 80% suiker zal pas bij zeer lage temperaturen bevriezen, lager dan in onze winter of gewone diepvriezers. Dat honing in de diepvries wat stroperiger wordt heeft ook niet met bevriezen te maken maar met hoger viscositeit bij lagere temperaturen.
water kan bevriezen. Limonadesiroop is ook iets wat niet "hard" wordt, maar wel heel koud kan worden.
Daarnaast zitten er in honing verschillende vitaminen en mineralen. Deze hoeveelheden zijn alleen zo ontzettend klein dat ze geen positieve effecten op onze gezondheid hebben. Met honing krijg je dus gewoon een vorm van suiker binnen. Het beste is daarom om je thee zonder honing of suiker te drinken.
Energie. Rauwe honing zit werkelijk propvol met koolhydraten. Deze stof heeft de kracht om je die extra kick te geven die je nodig hebt om de dag mee door te komen zonder de uiteindelijke crash op te lopen die je kan krijgen na het nuttigen van energiedrankjes. Honing is bovendien ook nog eens erg goed voor je lichaam.
De lekkerste honing: we hebben het getest!
In onze test scoorden met name Acacia honing en zonnebloemhoning hoog. We vermoeden dat dit te maken heeft met de zoete smaak.
Honing bevriest niet zoals ander ijs, maar wordt wel koud en wat steviger als je het een nachtje in de vriezer laat staan. Het resultaat is een verfrissende, heel zoete snack voor op warme dagen.
In elke natuurlijke niet verwarmde honing treft men gisten aan. Gewoonlijk ontwikkelen de gisten zich niet.