Hoe vaak de kattenbak schoonmaken? Elke dag de ontlasting en de urine uit de bak scheppen. Om de dag een klein laagje kattengrit toevoegen. Elke twee weken alleen de volledige kattenbakvulling verversen.
De meeste mensen vervangen hun kattenbakvulling iedere week, sommige om de paar weken. U kunt dit vaker doen als dat nodig is. Onthou dat zwangere vrouwen de kattenbakken nooit mogen vervangen vanwege het risico op toxoplasmose. Houd er ook rekening mee dat kattenbakvulling nooit door het toilet mag worden gespoeld.
Minstens twee keer per maand, ook afhankelijk van het aantal katten, moet je de vulling in de kattenbak volledig verversen. Als je niet-klontvormende vulling gebruikt, verwijder dan dagelijks de vaste uitwerpselen. De inhoud van de kattenbak moet echter aanzienlijk vaker volledig worden vervangen.
de kattenbak moet ongeveer anderhalve keer de lengte van de kat zijn; de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Je kat bakent zijn territorium af
Loopt je kat ook mee met andere gasten die naar het toilet gaan? Dan zou het kunnen dat hij of zij er niet van gediend is dat er vreemde geuren in zijn territorium worden verspreid. Je kat wil dan ook weten wat de oorzaak hiervan is.
De locatie is een belangrijk punt. Wij raden een rustige plek in de woonkamer aan. Het is belangrijk dat uw kat privacy heeft, maar u wilt ook dat deze goed bereikbaar is en het is belangrijk om in de ruimte te zijn waar uw kat het meest rondhangt. Om zo min mogelijk deuren gesloten te houden is ook een regel.
Om nare luchtjes van de kattenbak te voorkomen moet deze iedere dag worden uitgeschept.Daarnaast zul je het kattengrit regelmatig moeten vervangen. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de kwaliteit.
Kattenbakvulling weggooien
Spoel kattengrit ook niet door de wc. De riolering kan verstopt raken. Gebruikte vulling van papier kan niet bij het oud papier, omdat het vies is. Gooi vuil kattengrit nooit op de eigen composthoop of in de tuin: er kunnen ziekteverwekkers (bijvoorbeeld toxoplasmose) in zitten.
Bijhouden en boenen
Allereerst is het belangrijk om de kattenbak elke dag te checken en uitwerpselen met een schepje weg te doen. Zo geef je ze geen kans om nóg erger te gaan stinken. Daarnaast moet je de kattenbak ook elke week verschonen, en vergeet dan niet om hem ook even te soppen.
De kattenbak schoonmaken met azijn
Spoel de bak na met water en je hebt een schone kattenbak. Is de bak niet zo vies? Dan is het nog steeds een goed idee om de kattenbak schoon te maken met azijn. Los wat azijn op in water en gebruik een plantenspuit en microvezeldoek om de bak helemaal schoon te vegen.
Urine sijpelt door naar onderin de kattenbak. Een matje of een laag kranten die je om de twee dagen vervangt, voorkomt dat de kattenbak, ondanks regelmatig schoonmaken, gaat stinken. De meest verkochte kattenbak heeft een luikje aan de voorkant waar de kat doorheen moet.
De kattenbak is goed te reinigen met heet water en afwasmiddel. Zorg dat je de bak en onderdelen altijd weer goed afspoelt. Het gebruik van schoonmaakmiddelen wordt hierbij afgeraden omdat sommige middelen giftig voor je kat kunnen zijn.
De kattenbakvulling kan tot 7 weken in de kattenbak blijven liggen en is dus enorm zuinig in gebruik. De werkzaamheden voor de kat eigenaar zijn tot het minimum beperkt wat betreft reinigen en vullen.
Wanneer een kat zijn behoefte naast te kattenbak doet, kunnen er medische of gedragsmatige oorzaken zijn. Ook is een verkeerde kattenbak soms de boosdoener. Een urineweginfectie, blaasgruis of een pijnlijke stoelgang nodigen je kat niet uit om de kattenbak te gebruiken.
Vuile kattenbakken kunnen bij katten nier-, blaas- en urinewegaandoeningen veroorzaken. Eenvoudig gezegd; wanneer een kat over een stapel ontlasting hurkt, kunnen bacteriën via de urethra omhooggaan en infecties veroorzaken. Katten gebruiken geen onreine kattenbak.
Het juiste antwoord? Bij het restafval. Een biologisch afbreekbaar poepzakje zou de indruk kunnen wekken dat de hondenpoep bij het GFT-afval thuishoort.
Strooi een klein laagje zuiveringssoda (baking soda) op de bodem. Dit is niet schadelijk voor de kat en neutraliseert geur. Gebruik liever geen sterk geurende kattenbakvulling. Je kat ruikt dit nog tien keer beter en dit kan tot gevolg hebben dat ze de kattenbak gaat mijden.
Sommige mensen gooien gebruikte kattenbakvulling in het toilet, maar dit is nooit een goed idee. Vooral klonterende kattenbakvulling kan de afvoer langdurig verstoppen. Daarom moet je kattenbakvulling altijd bij het restafval doen.
Doe altijd minimaal 5 centimeter kattenbakvulling in de bak. Gebruik je klontvormende korrels in de bak, doe dan een laag van 7 centimeter in de bak. Zo voorkom je dat het klontje met de plas van je kat aan de bodem van de bak blijft plakken.
Over het algemeen ruikt kattenontlasting sterk. Dit komt door de grote hoeveelheid eiwitten die ze eten. Maar wanneer de ontlasting echt doordringend stinkt, dan is er iets verkeerd. Soms is er dan spraken van onjuist verkeerde eiwitten.
Een kattenbakfilter zorgt ervoor dat de lucht die de kattenbak verlaat gefilterd wordt. Zo blijven vieze luchtjes in uw kattenbak. Zorg ervoor dat u de filters regelmatig vervangt voor het beste resultaat.
De kattenbak is een onmisbaar item in het huis van iedere kattenliefhebber. Door een goede kattenbak aan te schaffen en deze schoon te houden, voorkom je dat je kat in huis gaat poepen en plassen. En dit is wel zo prettig, want niemand zit te wachten op dit soort onaangename verrassingen.
Hij achtervolgt je OVERAL
De keuken, woonkamer, slaapkamer, op de wc en zelfs onder de douche. Je kat is er altijd bij, simpel is dat. Goed teken hoor! Als jouw kat je niet met rust kan laten en je overal volgt, is dit een teken van liefde.
Het likken van onze haar of dicht bij onze mond is voor een kat een sociaal gebaar: hij verzorgt ons en ziet ons als vrienden. Likken bij de oksels, voetzolen en handpalmen hebben een andere betekenis: de kat kan boodschappen in onze feromonen 'voelen'.