Geef de uien tijdens de eerste 3 weken twee keer per week water. Op dat moment hebben je uien al een wortelgestel. Na die twee weken vermijd je water, zeker als de grond bevroren is. Eens de grond na de winter opwarmt kun je je gieter weer boven halen wanneer je ziet dat de grond hard, gebarsten of droog is.
Hoewel de uien van water houden, hebben ze een hekel aan een kletsnatte grond. Water geven is erg belangrijk. Omdat ze oppervlakkig groeien en wortelen, hebben ze vaak snel last van droogte. Je zal het niet snel aan de ui zelf zien, ze groeien alleen minder goed als ze niet genoeg water krijgen.
Hooi helpt het beste: een laagje hooi om de planten leverde meer en grotere uien op dan een laagje stro of afgemaaid gras. Lang hooi laat zich wel wat lastiger om de uienplantjes leggen en daarom knip ik het met een heggenschaar in een emmer of plastic bak in kleine stukjes.”
Waar je op moet letten. Uien hebben veel zon nodig. Zet ze op een zonnige plek en geef regelmatig water, want dat levert flinke bollen op.
Uien verspenen en uitplanten
Druk de aarde met je vingers aan en geef extra water. Na ongeveer 80 dagen kun je de uienplantjes uitplanten in volle grond. Houd een plantafstand van 15 cm en geef extra veel water. Let op: hoewel uienplantjes veel water nodig hebben, is een waterdoorlatende bodem essentieel.
Uien en sjalotten zijn oogstbaar wanneer het loof dor begint te worden en tegen de grond gaat. Wil je het proces versnellen, help ze dan een handje door ze allemaal dezelfde kant op te duwen.
Uien stellen niet veel eisen aan de grond zolang deze vooral maar goed waterdoorlatend is, zoals biologische moestuingrond. Uien staan namelijk niet graag in plassen water. Ook geven uitjes een voorkeur aan een niet al te zure bodem. Je kunt de grond meer basisch maken door de grond met wat kalk te mengen.
Het is ongelooflijk simpel om lente-ui opnieuw te laten groeien. Snijd de lente-ui op ongeveer 2,5 cm boven de wortels af. Doe de wortels vervolgens in een glas met water en zet ze op kamertemperatuur ergens in huis. That's it, over een tijdje heb jij je eigen lente-uitjes gekweekt.
De oogst vindt afhankelijk van het ras plaats in augustus of september. De laat geoogste uien worden meestal bewaard. De buitenste rok droogt in tot een droge, strogele huid, die de bol tijdens de bewaring beschermt.
Ui planten of uitplanten kan buiten van februari tot mei. Je kunt uien op twee manieren opkweken. Door zaden te zaaien of door plantuitjes te planten. Zelf gebruiken we eigenlijk altijd plantuien omdat je dan hetzelfde jaar grote, volgroeide uien kunt oogsten.
Hoe dichter de plantuien op elkaar komen te staan, hoe minder groot ze zullen worden. Meestal planten wij de uien om de 10 centimeter binnen de rij. In de loop van het seizoen sneuvelen er dan nog een paar uitjes.
Plant de uien op 10 à 15 cm van elkaar en houd 30 afstand tussen de rijen. Het loof moet door de aarde steken. Geef de uien water na het planten. Dat helpt om de grond goed te laten aansluiten rond de bol.
Naast stikstof hebben uien gedurende het seizoen 180 tot 200 kg zuivere kali nodig. Kali is zeer bepalend voor de kwaliteit van uw uien. Zo zorgt kali voor de aanmaak en het transport van zetmeel en suikers en voor een goede vochtregulering in de plant. Een geschikte chloorarme meststof is NK 14-0-24.
Alsof je in een moeras staat.” Gewassen die dicht bij de grond worden gerooid, zoals sperziebonen, uien en aardappelen, krijgen door de vochtige grond een groter risico op schimmelinfecties. ,,Een heel perceel broccoli ligt te verrotten vanwege de zware regenval, dus zo lekker gaat het niet.”
Als je een zaadje van een ui in de grond stopt, kan er een klein uienplantje uit groeien. Na een tijd wordt deze uienplant onderaan dikker. Die verdikking wordt straks een nieuwe ui. De buitenste blaadjes van de bol worden al bruin.
Wat moet je doen als je bloemknoppen bij je uien ziet? Haal je het buitenste velletje eraf, dan kun je zowel het loof en de kleine ui zelf prima eten.
Laad de uien daarom zorgvuldig en niet te snel. Uien drogen op het land gaat in de praktijk niet op. Door dauwvorming 's avonds en 's nachts wordt de droging overdag teniet gedaan. Laat de uien daarom maximaal 2 à 3 dagen op het land liggen na het rooien.
Snijd de achterkant van de ui en laat een paar dagen drogen.Plant de ui daarna in een pot met natte potgrond en zet op een donkere plek. Houd de grond vochtig en de plant groeit bijna als vanzelf door. Je kunt ook de hele ui met de wortels in een bakje water zetten, zodat het plantje uitloopt.
Uien kunnen tegen vorst als ze al geoogst zijn en ook als ze in de grond zitten. Als bolgewas overleven ze 's winters namelijk door de bol in de aarde, pas in de zomer gaat de plant zich weer boven de grond laten zien. Alleen Boedhisten gebruiken geen uien in de keuken.
Een ander voorbeeld is de wortelvlieg, die op zoek is naar wortels om haar eitjes op af te zetten. Door uien naast wortels te planten, worden de wortelvliegen misleid door de geur van de uien, waardoor ze de wortels niet zullen aantasten. Terzelfdertijd wordt de uienvlieg verdreven door de geur van de wortels.
Zaaien en planten
Al vroeg in het jaar kun je uien zaaien: van maart tot half april. Wanneer je vanaf eind april begint met zaaien, is de kans groot dat je uien verdikte stengels krijgen. Tijdens het zaaien houd je een rijafstand aan van 25 cm, en dun je uit op 5 à 10 cm.
Bonen groeien niet als ze in de buurt van uien, sjalotten of knoflook staan. Bloemkool kan niet geplant worden waar eerst spinazie heeft gestaan.
Het kan dus flink wat schelen als je er te vroeg bij bent. Echter, te laat je uien oogsten is ook niet ideaal. Daar je bij te vroege oogst wat kleinere uien zult hebben, loop je bij te laat oogsten het risico dat de uien openbarsten. Bovendien bewaren te laat geoogste uien minder goed.