Schud elke week het vloerkleed goed uit. Het beste kan je hiervoor het wollen vloerkleed even over een waslijn of een muurtje hangen en uitkloppen met een mattenklopper, bezem of tennisracket. Heb je een heel groot en/of heel zwaar vloerkleed, klop het dan met twee of meer personen uit.
Met stofzuigen kan je een heleboel vuil verwijderen, maar je doet er ook goed aan om je vloerkleed regelmatig uit te kloppen. Laat het vloerkleed eens flink buiten wapperen of schaf een ouderwetse mattenklopper aan. Als je dit regelmatig doet, krijg je er een schoon vloerkleed voor in de plaats.
Meng 1 deel azijn met 10 delen heet water. Of meng 125 ml ammonia met 500 ml water. Breng dit vervolgens met een borstel aan op het vloerkleed en schrob het grondig. Veeg na het schrobben met een vochtige doek over het tapijt en klaar is Kees.
Tapijt stinkt
Strooi dan voor het slapengaan waspoeder vermengd met natriumbicarbonaat (bicar) of borax op het tapijt en vervolgens laat je dit de hele nacht intrekken. De volgende dag tenslotte stofzuig je het tapijt. Bij hardnekkige stank eventueel herhalen.
Wrijf het er zachtjes in met een schone microvezeldoek en laat dit dan minimaal een uur tot een hele nacht intrekken. Zuig dit vervolgens op met de stofzuiger. Baking soda is een natuurlijk product en geeft geen schade aan jouw vloerkleed.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Baking soda zorgt ervoor dat uw baksels beter rijzen. Het heeft een sterkere werking dan bakpoeder, omdat baking soda wanneer het in aanraking komt met zuren, zoals azijn, karnemelk of citroensap, koolstofdioxide produceert waardoor uw baksel luchtig wordt.
Strooi een laagje waspoeder of baksoda over het tapijt (wel even de hond uit de kamer houden). Laat het een paar uur intrekken en zuig het vervolgens op met de stofzuiger. Je tapijt ruikt nu weer fris! Herhaal dit maandelijks.
Een gemiddelde prijs voor het reinigen van een tapijt is gemiddeld € 4 tot € 6 per vierkante meter voor een licht vervuild tapijt dat slechts een paar gemakkelijk verwijderbare vlekken heeft. De kosten zijn inclusief arbeid en materialen die nodig zijn om het tapijt effectief te reinigen.
1. Gebruik ook voor het ontnemen van de geur in uw tapijt soda, dit kunt u doen door een flinke hoeveelheid soda over de vuile plek heen te strooien en dit een nacht in te laten trekken.
Leg op de geplette delen een ijsblokje en laat dit smelten. Het water trekt in de haren van het vloerkleed. Deze gaan zwellen en zullen weer rechter komen te staan. Dep ze met een zacht doek en trek ze met een borstel voorzichtig overeind.
Zonder water en dus zonder lange droogtijd kun je tapijt reinigen. Strooi het middel op het tapijt, borstel het in en zuig het middel na 50 minuten op met de stofzuiger.
HG tapijtreinigerDé vuilafstotende tapijtreiniger. HG tapijtreiniger verwijdert vuil snel en grondig uit bekleding en tapijt. Deze tapijtreiniger vult de oneffen vezeloppervlakken van het tapijt of de bekleding daarnaast op met een speciale vuilafstotende laag.
Gebruik hiervoor lauw water en een schone spons of doek. Je kunt eventueel witte azijn aan het water toevoegen (1 deel azijn per 10 delen water). Stomen biedt uitkomst wanneer je het tapijt grondig wilt reinigen. Bij de bouwmarkt kun je voor enkele uren een stoomapparaat huren.
Maak een tapijtreiniger en onderhoudsmiddel.
Om deze reiniger te maken meng je in een emmer de volgende ingrediënten: 2 eetlepels (30 ml) vloeibaar wasmiddel. 60 ml vloeibare allesreiniger.
Ossengalzeep of groene zeep werkt eigenlijk bij alle schoonmaakklussen, dus ook bij het tapijt reinigen. Deze zeep kun je eenvoudig op de vlek aanbrengen en vervolgens weghalen met water.
Vul de stoomreiniger met water en voeg eventueel een speciaal schoonmaakmiddel voor tapijt toe. Beweeg het stoomapparaat in banen over het tapijt tot het tapijt schoon is. Ventileer de ruimte goed en loop pas weer op het tapijt als het tapijt helemaal droog is.
Badzout heb je in allerlei geuren en kleuren. Maar dit zout hoef je echt niet alleen maar in bad te gebruiken. Je kunt namelijk ook je hele huis er lekker door laten ruiken. Ook dit keer laat je wat badzout door je stofzuiger opzuigen en de frisse geur zal zich door het hele huis verspreiden.
Zet een aantal diepe borden met schoonmaakazijn en enkele druppels citroenolie op de verwarming. Wanneer het schoonmaakazijn warm wordt, verdrijft het de vieze luchtjes en ontstaat er weer een frisse geur in huis. Met bovenstaande tips verdwijnt de muffe geur in huis als sneeuw voor de zon.
Vluchtige organische stoffen.
Deze vluchtige organische stoffen kunnen vrijkomen uit de lijm die gebruikt wordt bij het leggen van het tapijt. Vluchtige organische stoffen verdampen snel en gemakkelijk. Je kunt de chemische stoffen goed ruiken als je een nieuw tapijt uit de verpakking haalt.
Stoffen bank schoonmaken met baking soda: strooi een kopje baking soda gelijkmatig over de bank. Laat de baking soda een nacht intrekken en verwijder het. Voor extra effect kan je vervolgens een sopje maken met baking soda en met een sponsje de bank poetsen.
Tandenpoetsen met baking soda is een andere veelgebruikte methode. Het neutraliseert de zuren in de mond waardoor het een reinigend effect heeft. Daarnaast schuurt het poeder lichtjes zodat de grauwe aanslag wordt weggepoetst. Het is wel verstandig om dit baking soda maximaal één keer per twee weken te gebruiken.