Zaaien doe je in licht-vochtige grond. Daarna de grond licht-vochtig houden. De boontjes kunnen redelijk wat droogte aan, en laten heel goed zien dat ze te droog staan. Als de planten en bladeren hangen moet je zo snel mogelijk water geven.
Boontjes houden niet van natte grond want dan kunnen de zaden rotten, het zand zorgt voor een betere afwatering. Houd de zaden vochtig maar geef ze zeker niet te veel water. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 1 tot 2 weken.
Bij warm weer kan het zijn dat er iedere twee dagen water nodig is. Als je de bruine bonen in de grond plant is het nodig om ze hierna even goed water te geven. Daarna is een keer per week voldoende. Wanneer de grond droog is, kun je extra water geven.
Sperziebonen houden van warmte, ze kunnen echt niet tegen nachtvorst. Wacht dus met het zaaien tot minimaal halverwege mei, zodat de kans op nachtvorst nihil is. Als je wil dat ze sneller kiemen, laat de bonen dan een nachtje in lauw water weken.
Net als de andere peulvruchten hebben haricots verts en sperziebonen amper tot geen mest nodig. Een beetje compost kan nooit kwaad maar over het algemeen redden de peulvruchten zichzelf. Het is handig om de grond net voor het zaaien zoveel mogelijk onkruidvrij te maken.
Meststof moet worden toegediend bij het planten en opnieuw nadat kleine bonen beginnen te verschijnen . Extra meststof kan worden toegediend gedurende het groeiseizoen om bonen te laten produceren totdat de zomerhitte zijn tol eist.
Sperziebonen zijn niet dol op bemesting. Daarentegen worden de planten wel graag verwend met wat compost. Aan de bodem stellen de sperziebonenplanten verder niet heel veel eisen, zolang deze maar niet te zuur is. Een zure bodem kun je meer basisch maken door wat kalk toe te voegen.
Omdat sperziebonen afkomstig zijn uit een tropisch klimaat, hebben ze behoefte aan een warme ondergrond voor het kiemen en groeien. De geringste nachtvorst zal de boon beschadigen. Bonen die te koud hebben gestaan kleuren geel.
Rond half juli kan men de laatste bonen in volle grond zaaien. Bonen zijn immers zeer gevoelig voor nachtvorst, zodat de oogst tegen half oktober zeker moet binnen zijn.
Als het boontje op het breukvlak groen en sappig is, is het tijd om de sperziebonen te oogsten.
Houd de grond vochtig maar geef ook weer niet teveel water want je plantjes kunnen snel wegrotten. Geef de grond de kans om droog te worden (niet kurkdroog!). Het beste is om elke dag even te checken hoe je plantjes er bij staan.Voelt de grond droog, dan kun je extra water geven.
Een bodemtemperatuur tussen 12 en 15°C is ideaal. Kies in elk geval een zonnige plaats in je tuin, want in de zon zullen ze beter groeien en lekkerder smaken. Voor je gaat zaaien, week je de bonen best een nachtje in water om de kieming te bevorderen en de kans op succes te vergroten.
Sperziebonen kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Sperziebonen zijn gevoelig voor koudebederf, bewaar ze daarom niet kouder dan 5°C. Sperziebonen kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse sperziebonen kun je ook invriezen.
Je kunt bonen langs allerlei materialen laten klimmen. Zo kun je gebruikmaken van gaas. Hiervoor kun je kippengaas gebruiken, maar er bestaat ook speciaal klimgaas, dat peulvruchten helpt makkelijk te klimmen.
De bonenplant wordt beschouwd als een plant die veel voedingsstoffen nodig heeft, vanwege het kleine en ondiepe wortelstelsel en de korte cyclus. Stikstof is de voedingsstof die het meest door de bonenplant wordt opgenomen.
Om sperziebonen na het schoonmaken langer te bewaren, kun je ervoor kiezen om ze in water te bewaren. Nadat je de bonen hebt schoongemaakt, plaats je ze in een kom met koud water. Dit helpt om ze fris en knapperig te houden. Zorg ervoor dat de bonen volledig ondergedompeld zijn in het water en bewaar ze in de koelkast.
Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad. Bitterzout Groenmaker bevat met name Magnesium wat je plant snel weer mooi groen kleurt.
Stikstofgebrek Komt voor na een koude periode bij vroege bonen. Steile groei met klein, vaalgroen tot geel blad. Komt vooral voor op zeer lichte zandgrond, koude grond en zware klei. Fosfaatgebrek Slechte plantengroei, korte stengels, kleine bladeren en peulen.
Te veel water
Als je bonen teveel water geeft, heeft dat 2 grote gevolgen. Het zetmeel van de boon lost op, en de kiem gaat dood. De wortels krijgen 'natte voeten'.
Veel van de sperziebonen oogst je in de zomer: stamslaboon 'Compass' kun je bijvoorbeeld van juni tot en met oktober oogsten. Als je in de zomer gaat oogsten, moet je zeker twee keer per week plukken. Als je dat blijft doen, houd je er ook een betere oogst aan over.
Bonen zaai je van begin mei tot eind juni. Dan moet het wel warm en droog zijn, want bij kou en regen komen de bonen niet goed op. En laat dat nu net geen garantie zijn in Nederland. Bovendien zijn de jonge zaailingen erg kwetsbaar voor nachtvorst.
Bonen houden van warmte. De tijd dat je ze in ons land kunt telen is beperkt tot de zomermaanden. Als je in tijd heel secuur en consequent zaait (van vroeg tot laat) kun je ze in principe tussen eind juni en begin tot half oktober (afhankelijk van het weer) oogsten en eten.
Op zandgrond mag je tot 5 cm diep zaaien, op zware tuingrond 2 cm. Zaai steeds in een halve cirkel aan de binnenzijde van de staak om de plant goed te laten hechten, op ongeveer 10 cm afstand van de stok. Zo komt de plant bij het groeien automatisch tegen de staak aan.