2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen. Als je een harde vloer hebt in de slaapkamer, dweil je deze. Zet wat planten neer en doe elke dag een raampje open voor frisse lucht en vochtregulatie.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken.
Voor een optimale hygiëne zou je eigenlijk elke maand je deuren moeten reinigen. Nu zijn er waarschijnlijk weinig huishoudens waar dit gemiddelde gehaald wordt. Maar als je het goed aanpakt, lukt het ook om met een minder frequent onderhoud alles netjes te houden.
Hoe vaak moet u het toilet schoonmaken? Het toilet is nou eenmaal een plek waar bacteriën zich thuis voelen. Daarom adviseren wij om het toilet één keer per week grondig schoon te maken. Hierbij neemt men niet alleen de wc-bril en de binnenkant mee, maar ook de buitenkant, de spoelknop en de deurklink.
De frequentie van het dweilen hangt af van het soort vloer en hoeveel verkeer deze krijgt. Over het algemeen moet een vloer ten minste een keer per week worden gedweild. Voor vloeren in drukke gebieden, zoals de keuken of gang, kan het nodig zijn om dit vaker te doen.
De grootste boosdoener in de doorsnee slaapkamer zijn de huisstofmijten. Ze voeden zich met huidschilfers, haarresten en nagelresten en leven het liefst in vochtige, warme plaatsen. Zoals je kan verwachten, leven er dus honderdduizenden in jouw matras, hoofdkussen, dekbed en donsdeken.
Waarom moet je je bed verschonen? Het antwoord spreekt eigenlijk voor zich: een schoon bed is gezonder en slaapt een stuk lekkerder! Wanneer je elke nacht in je bed slaapt, wordt het namelijk vies.Er bouwen langzaam piepkleine vuiltjes op, zoals huisstofmijt, bacteriën en allergenen.
Maak de voorraadkast, koelkast en vriezer schoon
Maak 1 keer in de 3 maanden je voorraadkast en keukenkastjes schoon. De koelkast kun je het beste 1 keer per maand schoonmaken met een sopje of soda, en maak de koelkast daarna goed droog na met een schone doek.
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld per week 21 uur aan huishoudelijke taken besteden. Dat is gemiddeld 3 uur per dag. Het grootste deel van de tijd gaat naar taken als koken, opruimen, schoonmaken en de was doen.
Waar moet je dan op letten? Een aanrecht maak je dagelijks schoon. Andere dingen, zoals een vensterbank, maak je juist wekelijks schoon. Boven op de kast of achter het bed poets je een keer per maand.
Hoe vaak koelkast schoonmaken? Haal iedere week een doekje door de koelkast waar nodig. Haal plakkerige vlekken weg, gooi bedorven producten weg, maak de deurgreep, deur en rubbers van de koelkast schoon. Maak één keer in de drie maanden u koelkast grondig schoon.
Het tarief van een schoonmaker ligt gemiddeld rond de € 15,- en € 35,- per uur. Dit is inclusief BTW en benodigde materialen en geldt voor gangbare werkzaamheden. Heb je ook speciale schoonmaaktaken? Dan moet je rekening houden met een hoger uurtarief.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.
Schoonmaakazijn is bijvoorbeeld heel geschikt, of maak sop van heet water en biotex. Kalkaanslag in de wc verwijder je het beste met een mengsel van zuiveringszout en schoonmaakazijn. Laat het een uur inweken, schrob goed na et voilà: de wc blinkt weer als nieuw. Zeg maar dáág tegen een stinkend toilet!
Toiletpot
Zit er kalkaanslag in de toiletpot? Leg dan een vaatwastablet in een laagje water in de toiletpot. Laat dit een nachtje inwerken en je zal zien dat de aanslag de volgende dag is verdwenen!
Toiletreiniger en chloor
Het lijkt misschien onschuldig, maar deze twee schoonmaakmiddelen mengen is geen goed idee. Toiletreiniger en chloor zorgen namelijk in combinatie met elkaar voor een giftig gas waar je zelfs bewusteloos van kunt raken.
De middelen die je sowieso NIET moet mengen zijn: Bleekmiddel en azijn: samen vormen deze middeltjes giftig chloorgas, dat lelijke brandwonden kan veroorzaken. Bleekmiddel en ammoniak: ook dit levert een nare, giftige lucht op, waar je vervelende lichamelijke klachten van kunt krijgen.