Een rookkanaal van een gaskachel hoeft in principe niet geveegd te worden, omdat geen vervuiling van het luchtkanaal optreedt. Voorafgaand aan installatie is het wel belangrijk om het schoorsteenkanaal te vegen. Vooral als deze lange tijd niet gebruikt is.
Wanneer schoorsteenvegen
Bij gebruik van hout, kolen of olie, wanneer u de kachel of open haard als sfeerverwarming gebruikt, is één keer per jaar vegen voldoende. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen.
Een gashaard en gaskachel heeft, net als ieder verbrandingstoestel, een jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig. Aan de buitenkant van de haard is niet altijd te zien dat de installatie vuil wordt. Het gaat echter met name om de binnenkant van de haard.
Hoe herken je een schoorsteenbrand? Tijdens een schoorsteenbrand is er buitengewoon veel rookontwikkeling. Het is zelfs mogelijk dat de rook naar binnen slaat. Naast de aanwezigheid van grote hoeveelheden rook, zul je de schoorsteenbrand ook herkennen aan een "loeiend en bulderend" geluid.
Verzekeraars in Nederland stellen vaak de eis dat er altijd goed onderhoud heeft plaatsgevonden aan de schoorsteen. Dit betekent dus dat er minimaal eenmaal per jaar geveegd moet worden, om schoorsteenbranden te voorkomen. Wie veel stookt doet er verstandig aan om dit zelfs vaker dan eenmaal per jaar te laten doen.
Zo voorkom je schoorsteenbrand:
Laat je schoorsteen minimaal jaarlijks vegen. Kies een bedrijf dat is aangesloten bij Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB) Zorg voor een emmer met zand naast de open haard/kachel/schoorsteen. Gebruik aanmaakhoutjes bij het aansteken (nooit benzine of spiritus!)
In tegenstelling tot andere Europese landen is schoorsteenvegen in Nederland niet wettelijk verplicht. Zelfs in de voorwaarden van een opstalverzekering staat vaak niet beschreven dat schoorsteenvegen verplicht is.
De wettelijke opdrachten van de brandweer, zoals het blussen van een brand of het bevrijden van een slachtoffer uit een voertuig, zijn in principe gratis.
Heb je toch schoorsteenbrand gehad? Dan ben je hiervoor verzekerd als je een opstalverzekering hebt. De verzekeraar vergoedt in de meeste gevallen de schade die is ontstaan door de brand. Helaas wordt rook- en roetschade niet altijd vergoed als dit het gevolg is van het gebruik van een open haard of kachel.
De gashaard wordt aan de binnenzijde gereinigd en vrij gemaakt van stof en andere verontreiniging. Als het nodig is worden ook de houtstammen en/of stenen stofvrij gemaakt en in de originele positie teruggelegd. Is er een onderdeel aan vervanging toe dan zal de servicemonteur ervoor zorgen dat deze wordt vervangen.
Aangezien de gemiddelde gaskachel zo ongeveer 25 jaar mee gaat, hoeft u zich voorlopig nog geen zorgen te maken.
In Nederland liggen de gemiddelde kosten voor het vegen van een schoorsteen zo tussen de 40 en 100 euro per rookkanaal. Prijzen variëren uiteraard tussen de verschillende schoorsteenvegers. De belangrijkste factor in de kosten is in welke mate het rookkanaal vervuild is.
Zelf jouw schouw kuisen kan op 2 manieren. Chemisch via een reinigingsblok of door de roetresten los te schuren met een schoorsteenveegset. Deze laatste manier is ook de wijze waarop een professionele schoorsteenveger te werk gaat.
,,De totale klus duurt 10 tot 30 minuten, afhankelijk van uw voorbereidingen en of u veel vragen heeft over brandveiligheid. Meestal duurt het vegen niet langer dan 10 minuten, maar dat hangt ook af van de lengte van de schoorsteen en de staat waarin die verkeert.
Schoorsteenbrand blussen
Sluit de schoorsteenklep. Sluit de luchttoevoer van de kachel en bij een haard de deurtjes. Bel 112. Ventileer de ruimte vanwege koolmonoxide (ook als het buiten vriest!).
Voor brand zijn er drie factoren nodig. Als deze alle drie aanwezig zijn en in de juiste verhouding, dan ontstaat er brand. Dit noemen we de branddriehoek. De drie factoren van de branddriehoek zijn: warmte, zuurstof en brandstof (brandbaar materiaal).
Om beschadiging van uw rookkanaal te voorkomen is het aan te raden om een nylon schoorsteenveegset te gebruiken bij een stalen of RVS rookkanaal en een stalen borstel bij een gemetseld rookkanaal.
Je mag naar "100" of "101" bellen als je dringend de politie, een ambulance of de brandweer nodig hebt. bvb : bij brand (100) bij ernstig ongeval met gewonden (100 of 101)
101: Politie
Dit bel je voor dringende politiehulp: bij een ernstig ongeval met gewonden, bij een verdachte situatie, als je getuige of slachtoffer bent van een inbraak (voor niet-dringende politiehulp neem je contact met het plaatselijke politiekantoor).
Bel dan altijd 112. Het telefoonnummer 0900-0904 is 24 uur per dag bereikbaar voor alle niet-spoedeisende meldingen waarbij je de brandweer ter plaatse nodig hebt.
Een bij de ASPB aangesloten schoorsteenveger vindt u via Schoorsteenveger.nl. U kunt zoeken op naam of op postcode. Daarnaast kunt u zoeken op specialisaties als rieten daken of schoorsteenreparatie.
Bij deze methode reinigt te schoorsteenveger de schoorsteen via het dak. Hij maakt daarbij gebruik van een kogel waaraan een borstel is vastgemaakt. De kogel wordt dan met behulp van een touw beetje bij beetje naar beneden gelaten en dan weer wat omhooggetrokken. Op die manier kan de borstel het roet losschuren.
Voor een kachel of open haard (met houtblokken of pellets)
Bij deze individuele verwarmingssystemen op hout bent u wettelijk verplicht om de schoorsteen 1 keer per jaar te laten vegen. Verwarmt u altijd met hout? Dan is het veiliger om 2 keer per jaar de schoorsteen te laten vegen.