Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen. Uit een onderzoek uit Journal Neurology blijkt zelfs dat als je vier tot zeven keer per week een heteluchtbad neemt, de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.
Een sessie is het zitten in de saunacabine voor 8 tot 20 minuten achter elkaar. Als je 1 keer in de week gebruik maakt van de sauna, kun je gerust 3 sessies doen. Tussen de sessies door is het wel van belang om een frisse neus te halen, genoeg te drinken en af te koelen.
Medisch gezien is iedere dag een sauna bezoeken mogelijk, maar dat is zeker ook afhankelijk van de tijd die u hiervoor te besteden heeft. Onderzoekers van de Finse universiteit van Turku geven aan dat het wijsheid is om twee keer per week een sauna te bezoeken, zeker als u extra weerstand wilt opbouwen.
We adviseren je niet langer dan 15 minuten in een sauna te blijven, dat is het beste voor je lichaam. Korter in een sauna zitten mag natuurlijk ook, 5 minuten kan al heel effectief zijn! Je kan altijd de sauna verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.
De sauna is een prima ondersteuning voor een programma om af te vallen, maar je zult niet slanker worden door een bezoek aan de sauna. Dit geldt eveneens voor de infrarood sauna, ondanks de vele berichten in de pers of op internet. De sauna heeft wel een reinigende werking op ons lichaam.
Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen. Uit een onderzoek uit Journal Neurology blijkt zelfs dat als je vier tot zeven keer per week een heteluchtbad neemt, de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
Tijdens een sessie in de sauna worden namelijk rustgevende endorfines aangemaakt, waardoor je tijdens het saunabezoek al volledig kan ontspannen en de stress van je dagelijkse leven helemaal vergeet. Diezelfde vrijgave van endorfines zorgt er daarnaast voor dat je ook dieper zal slapen.
Een koude douche zorgt voor een ontspannen gevoel. Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam stopt met zweten. Een koude douche zorgt voor een betere bloedsomloop.
Omdat je zoveel vocht verliest, is het belangrijk om na je rondje sauna voldoende te drinken. Drink vooral veel thee, water en vruchtensap en probeer alcohol te vermijden. Probeer na een rondje sauna een halve liter tot een liter water te drinken om al het vocht weer aan te vullen.
Uit een onderzoek, uitgevoerd door het Medisch Spectrum Twente in Enschede, blijkt dat zo'n sauna naast spierpijn bijvoorbeeld ook rugpijn kan verminderen. De lampen in een infraroodcabine verwarmen je lichaam, waarbij de stralen diep doordringen in je huid.
De hoge temperaturen in de sauna zorgen voor ontspanning van het gehele lichaam. De in de sauna ingeademde warme lucht ontspant de spiertjes die de bronchiën omgeven, waardoor de bronchiën zich kunnen verwijden. Hierdoor zal men makkelijker kunnen ademen en kan eventuele overmatige slijmvorming beter worden afgevoerd.
De warmte van de sauna zorgt ervoor dat je endorfine aanmaakt; een geluksstofje. Net als wanneer je een warm bad neemt. Bovendien: na een aantal saunarondes geef je je immuunsysteem een boost. De warmte van de sauna zorgt voor een verhoogd aantal witte bloedcellen en zorgt voor een betere doorbloeding.
De beste manier om na de sauna weer af te koelen, is door eerst buitenlucht in te ademen en daarna een koude douche te nemen. De beste volgorde om je lichaam af te koelen? Begin met de benen, ga daarna naar de armen, rug en borst, en eindig bij je hoofd.
Reumatische aandoeningen zullen niet genezen, de sauna kan echter wel een verlichtende werking bieden. Veel mensen met reuma ervaren vermindering van klachten na een saunabezoek. De warmte van de sauna zorgt voor een betere doorbloeding waardoor pijn en stijfheid in gewrichten, spieren en botten af kunnen nemen.
Het lichaam koelt zich af door te gaan zweten, ook nadat u uit de sauna bent gestapt. Het zogeheten nazweten kan bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid en zelfs misselijkheid. Het is daarom belangrijk om na gebruik van de sauna uw lichaam af te koelen.
We raden je aan om niet langer dan 15 minuten in de sauna te blijven. Dat kun je het best in de gaten houden door middel van de zandlopers die aan de muur hangen. Je hoeft het kwartier natuurlijk niet uit te zitten. Je kunt de sauna verlaten zodra de hitte niet meer prettig aanvoelt.
Je moet er misschien niet aan denken (als je net een koude buitentraining hebt gedaan), maar koud douchen na het sporten is net zo goed voor je als warm douchen. Koud water zorgt voor het stimuleren van je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan-en afgevoerd naar je spieren en organen.
De juiste tijd is per persoon verschillend, maar met het oog op de gezondheid is het verstandig om maximaal 10 tot 15 minuten in de sauna te blijven. Stap er dan even uit om af te koelen voor een paar minuten en dan kun je er best weer een kwartiertje tegenaan.
Sauna temperatuur van 90 graden
De ideale sauna temperatuur ligt om en nabij rond de 90 graden Celsius. Dit is een temperatuur die gemakkelijk te verdragen is, als de luchtvochtigheid ook laag is. In een droge sauna, wanneer u niet opgiet, ligt de luchtvochtigheid rond de 15%.
Naast Melatonine wordt ook de aanmaak van Endorfine in de sauna gestimuleerd. Endorfine is een lichaamseigen stof die de geest ontspant en het gevoel van geluk en welzijn opwekt. Een goede reden voor veel van onze vaste gasten om met een vaste regelmaat de sauna te bezoeken.
In principe mag u dagelijks gebruik maken van uw infrarood sauna. Wij adviseren u wel de eerste vier weken maximaal driemaal per week gebruikt te maken van uw sauna. Zo kan uw lichaam wennen aan deze warmtesessies. Daarna kunt u toewerken naar dagelijks gebruik.
De kostprijs van een tweepersoons infraroodsauna schommelt tussen 1000 en 2000 euro. Voor een driepersoons sauna betaal je ongeveer 1500 tot 3000 euro.
Wist u dat u met een frequent saunabezoek de stress tegen kunt gaan? Een regelmatig bezoek aan de sauna heeft namelijk een positief effect op uw stofwisseling, bloedsomloop én natuurlijke weerstand. Maar bovenal: de sauna helpt u om geestelijk tot rust te komen.