Baby's hebben tot de leeftijd van 6 maanden nog geen vast slaapritme. Pasgeborenen slapen zo'n 16 tot 18 uur per etmaal, maar vaak maar 1 tot 2 uur achter elkaar. Oudere baby's hebben minder slaap nodig, maar ze kunnen 's nachts een paar minuten wakker worden, voordat ze opnieuw in slaap vallen.
Gemiddeld slaapt je baby in deze maanden ongeveer 12 tot 15 uur per dag. Een goede slaper kan in de nacht 9 uur of langer achter elkaar slapen. Er zijn ook genoeg baby's die minder lang slapen en maximaal 5 of 6 uur doorslapen. Overdag doet je baby nu meestal nog twee tot drie dutjes.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Houd vervolgens 18:00 uur tot 19:00 uur aan om je kindje naar bed te brengen. Als je jouw kleine veel later laat slapen zal je merken dat je baby oververmoeid raakt. Veel kleintjes worden 's morgens tussen 6:00 uur en 7:00 uur wakker, waardoor de dag te lang voor ze wordt.
Dutjesschema voor baby van 2 maanden: Totaal slaap overdag: 5,25. Totaal slaap 's nachts: 12 tot 12,5 uur. Aantal dutjes overdag: 3 of 4.
Maar bij een uitgeruste baby zijn hongersignalen meestal wel goed te zien. Bij een (over)vermoeide baby kan dit een stuk lastiger zijn. Een baby die goed gedronken heeft, kan van vermoeidheid toch hongersignalen laten zien zoals zoeken met de neus en lippen of sabbelen op zijn handjes.
Het is normaal dat je baby veel slaapt, slaap is namelijk noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van je baby. Pasgeboren baby's slapen soms zo'n 20 uur per dag. Een baby van 3 maanden slaapt gemiddeld 17 uur, bij 12 maanden is dit gemiddeld nog 14 – 15 uur per dag, waarvan 12 uur 's nachts.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Als je kindje oververmoeid is, is het erg onrustig. De eerste stap is dus om je baby te kalmeren. Baker je kindje bijvoorbeeld in, schommel het zachtjes heen en weer of gebruik je zangtalent door een slaapliedje te zingen. Dat biedt de basis om je kindje uiteindelijk weer te kunnen laten slapen.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Wakker maken wil je wel doen als je juist geen vroege vogel hebt. De dag start namelijk idealiter tussen 06.00 - 09.00 uur, juist zodat je genoeg licht tot je krijgt (dat vindt je 24-uursritme fijn) en er ruimte op de dag overblijft voor dagslaap.
Het beste is om bij de eerste slaapsignalen uw baby wakker in zijn bedje te leggen en niet op schoot (bij uzelf of bij bezoek) of in de box te laten slapen. Als u uw baby steeds wakker in zijn eigen bed legt in een rustige kamer, went hij aan deze regelmaat en valt hij gemakkelijk in slaap.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Wil je baby overdag niet slapen? De dutjes overdag zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Daarnaast raakt je kind oververmoeid als hij overdag niet goed slaapt, wat weer nadelig kan zijn voor zijn (en jouw) nachtrust.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Wakker in bed leggen Het is erg belangrijk dat u uw baby wakker in bed legt. Een baby die daaraan gewend is, kent het bed als een vertrouwde plek waar hij mag slapen. Hij zal zich tevreden in bed laten leggen en zich snel overgeven aan de slaap, nadat hij aangaf moe te zijn.
Vaak herken je of je baby overprikkeld is: hij valt moeilijk in slaap of wordt juist van elk geluid wakker. Is schrikachtig, extreem alert of huilerig. Je baby wil gedragen worden, of juist niet: elke aanraking is een prikkel teveel en veroorzaakt een ontroostbare huilbui.
Baby's huilen de eerste drie maanden van hun leven het meest. De eerste 6 weken gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby's per dag huilen weer af. Rond de 3 maanden is de huiltijd weer 1 tot 1,5 uur per dag.
Je baby alleen laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting. Veilige hechting in in de eerste maanden van het leven vormt de basis voor een goede en gezonde geestelijke gezondheid in het volwassen leven. Stress kan negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind.
Ria Blom beschrijft twee methodes in haar boek Regelmaat en Inbakeren. In beide methoden komt dus het aanbrengen van regelmaat naar voren. Regelmaat wil zeggen dat je dingen iedere keer in dezelfde volgorde goed. Daarnaast is eenduidigheid belangrijk: zorg dat je dingen iedere keer op dezelfde plek doet.
Maar als je baby regelmatig overdag weigert te slapen, of juist steeds 's nachts wakker wordt, dan kan dit leiden tot een verstoord slaappatroon. Signalen van zo'n verstoord slaappatroon uiten zich in veel huilen waarbij de baby niet neergelegd wil worden en het alleen in jouw armen slaapt.
De veiligste slaaphouding van je baby is op de rug. Op deze manier is het gezichtje helemaal vrij, waardoor je kleintje goed kan ademen. Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt.
Ook als je baby het te warm of te koud heeft, kan hij wakker worden. Houd de temperatuur van het kamertje rond de 18 graden en zorg dat het niet tocht. Als je twijfelt of hij het wel warm genoeg heeft, voel dan even aan zijn nekje. Dat geeft het beste aan hoe het staat met zijn lichaamstemperatuur.
Laat tijdens de slaapjes overdag juist de gordijnen open. Zo ontwikkelt de biologische klok van je baby een gevoel voor dag en nacht. De biologische klok regelt wanneer je kindje wakker wordt en wanneer hij of zij in slaap valt. Als je baby ongeveer drie maanden oud is, kan je de gordijnen overdag het beste dicht doen.