Zo'n dertig jaar geleden vonden fokkers en dierenartsen het vaak nog 'heel normaal' als er in een nest 1-2 pups of zelfs nog als er (in grotere nesten) 3-4 pups dood geboren werden of binnen enkele dagen na de geboorte stierven.
Pasgeboren puppy's
Pups kunnen zichzelf nog niet warm en schoon houden en ze hebben hulp nodig om te ontlasten en te plassen. Het nog aanwezige stukje navelstreng zal langzaam indrogen en na vier - zeven dagen loskomen. De pups moeten meteen na de geboorte gaan drinken, ze zijn dan nog niet eens droog.
Op 10 dagen tijd moet hun geboortegewicht verdubbeld zijn. Bij teven rond 5 kg zullen de pups rond de 150 gram wegen bij de geboorte en moeten ze zo'n 20 gram per dag bijkomen. Teven rond de 10 kilo zullen pups van ongeveer 200 gram op de wereld zetten. Ze moeten zo'n 30 gram per dag bijkomen.
In de eerste week moeten ze minimaal 8x daags gevoerd worden, om de 2 tot 3 uur, dus óók 's nachts. Bij pups die nog wel wat melk bij de moeder drinken kan men dan bijvoorbeeld 4x daags bijvoeren met kunstmelk.
Daarna kunnen de antistoffen niet meer door de darmen van de pup opgenomen worden, maar is de melk natuurlijk wel heel belangrijk voor de voedingsstoffen. Pups drinken elke 2-3 uur bij de moeder en moeder likt daarna hun achterste om ze te laten plassen en ontlasten.
Als je puppy 2 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (2) 0,75= 353 kilocalorieën per dag nodig. Als je puppy 5 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (5) 0,75= 702 kilocalorieën per dag nodig. Als jouw puppy 10 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (10) 0,75= 1180 kilocalorieën per dag nodig.
Ze moeten echter wel eerst met elkaar leren omgaan. Stimuleer hun prille relatie door je pup iets lekkers te geven wanneer jij aandacht geeft aan je kind, of ga samen met je kind en hond wandelen. Leer je kind de hond te respecteren en laat hem of haar niet om zijn nek hangen of te ruw met hem spelen.
Wacht ook niet met de laatste maaltijd tot laat op de avond. Zo geef je je pup veel tijd om zijn eten te verteren, en voor een grote boodschap vóór bedtijd. Voor pups is het zéker belangrijk dat ze voedzaam eten krijgen.
Voorbeelden van lekkere tussendoortjes zijn: kabeljauwhuid, runderlong, pensstaafjes, sprotjes etc. Vaak is het ook mogelijk om deze snacks in kleinere stukjes te breken.
In hun eerste levensweek moeten pasgeboren puppy's om de 2 uur worden gevoed. Dus uw pasgeboren puppy moet de hele dag om de twee uur poepen. Uw pasgeboren pups hebben ook een of twee nachtelijke voedingen nodig, afhankelijk van hoe goed de honden slapen.
Op 6 weken wordt de pup als het goed is gevaccineerd bij de fokker. Deze basisenting wordt herhaald op 9 en 12 weken. Pas na de enting op 12 weken mag u met de pup naar de uitlaatveldjes. Daar ligt immers veel ontlasting en is de kans op infecties groter.
Brinta met melk voor puppy's
Je hoort vaker dat puppy's Brinta met melk krijgen. Dit klopt, dit behoort tot het eerste vaste voedsel van jonge honden.
We gaan uit van een nest van 8 pups, en ieder baasje komt gemiddeld 2 keer 1,5 uur langs (24u). Dit betekent dat je uiteindelijk ongeveer 265 uur kwijt bent aan een nest pups mits alles goed gaat, inclusief een verstoorde nachtrust. De kosten van een nest pups (we gaan uit van een nest van 8 pups):
Vanaf de leeftijd van 3 weken is de werpkist, hoe ruim deze ook is, te klein voor de pups De pups moeten de kist zelfstandig uit kunnen en de wereld gaan ontdekken. De wereld buiten de kist moet veilig onderzocht kunnen worden.
Voeding van pups in eerste 8 weken
Wanneer de moeder zelf geen melk heeft of in het geval van moederloze pups is het een dagtaak om te pups goed bij te voeren. In de eerste weken zullen ze elke 3 uur bijgevoerd moeten worden. De kunstmelk kan met behulp van een flesje gegeven worden.
Wanneer de pup twee weken oud is gaan zijn ogen open. Hij begint meer te lopen in plaats van te kruipen en zal steeds meer op onderzoek uit gaan. Vanaf deze periode kunnen puppies beginnen met leren en ook zullen zij steeds vaker buiten het nest gaan poepen en plassen.
Begin met één keer per week en haal het bot na 5 minuten weg. Dan ga je naar 2 x per week. Na een tijdje kan je het langer geven 10, 15 of 20 minuten. En als je hond helemaal gewend is kan je 2 x per week een half uur een bot aan je hond geven.
Let hierbij goed op welke botten geschikt zijn voor een pup. Vanaf 3 maanden is een bot van geperste buffelhuid prima. Het is verstandig deze kluiven niet te klein te kopen; met grotere kluiven doen ze langer en u voorkomt dat ze zich verslikken.
Bullepees is vrij hard en de meeste pups moeten even wennen aan het kauwen op bullepees. Door langdurig te kauwen op de bullepees wordt deze zachter en kan de pup deze goed verwerken. Runderkophuid is een echte traktatie voor de pup waar hij lang op kan kauwen.
De meeste puppy's kunnen in de leeftijd van 8-12 weken de nacht doorslapen. Het komt echter ook voor dat dit pas later kan.
Je kan er tijdens de eerste nacht en dag dus op rekenen dat je pup heel veel slaapt. Volwassen honden slapen zo'n 15 uur per dag. Puppy's hebben zo'n 18 uur slaap per 24 uur nodig.
Een pup slaapt gemiddeld tussen de 16 en 18 uur per dag. Bij een pasgeboren puppy kan dit zelfs oplopen tot 22 uur per dag. Dit neemt af naarmate hij ouder wordt. Als je pup volwassen is, is dit namelijk gemiddeld 12 tot 14 uur.
Voorkom dat uw pup zich slecht kan gedragen. Voorbeeld: Geef geen oude schoen om op te kauwen; een pup kan het onderscheid oude en nieuwe schoen niet maken! Maak duidelijk onderscheid in waar wel op gekauwd mag worden en waarop niet. Voorbeeld: Als de hond bij u opspringt negeer hem dan volkomen!
Een jonge pup tot 10 weken mag maximaal 30 minuten alleen zijn. Een jonge pup vanaf 8 weken oud kun je vergelijken met een baby. Hij speelt, eet, slaapt - en dat gaat heel de dag door. Het advies is om na elk slaapje en elke maaltijd naar buiten te gaan en hem zo langzaam zindelijk te maken.
Veel mensen vragen zich af of een halsband of tuigje een betere keuze is voor de hond. Een goed passend Y-tuigje is altijd beter dan een halsband. Al luistert jouw hond nog zo goed, een hond is geen robot. Wanneer de hond een halsband om heeft en hij zit een kat, konijn of andere hond krijgt hij al een ruk in zijn nek.