Laat een paar druppels slaolie, olijfolie of water in het oor vallen. Blijf even zo zitten of liggen. De druppels hebben dan de tijd om in de gehoorgang te gaan. Doe dit 2 keer per dag.
- Breng 3 tot 5 druppels van dit geneesmiddel in elke gehoorgang met tussenpozen van 2 tot 4 uur, tot 6 maal per dag. - Het wordt aanbevolen om de oordruppels voor toediening op lichaamstemperatuur te brengen.
Ga liggen, waarbij de oorschelp naar achter-boven moet worden getrokken om de gehoorgang recht te maken. Laat een ander druppelen, hij/zij kan zien of de druppels goed de gehoorgang ingaan. Blijf na het druppelen zeker 10 minuten liggen. Druk gedurende deze tijd enige malen op het oorklepje.
Uw huisarts maakt uw oor eerst schoon met water. U krijgt oordruppels met een zuur en hormoon erin. Doe 3 keer per dag 3 druppels in uw oor. Meestal is de ontsteking binnen 1 tot 3 weken over.
Zoals bij vele geneesmiddelen kan ook het gebruik van oordruppels tot bepaalde bijwerkingen leiden. Wanneer oordruppels in een gezond of al genezen middenoor terecht komen, kan daardoor een beschadiging van het binnenoor optreden. Dit kan gepaard gaan met een vermindering van het gehoor, oorsuizen en/of duizeligheid.
De oorprop ook wel oorsmeerprop genoemd, kan optreden als u de volgende symptomen opmerkt: Een afname van het gehoorvermogen. Een verstopt oor of druk in het oor. Irritaties, jeuk of pijn in de gehoorgang.
Verwarm het druppelflesje vooraf even in uw handen. Houd uw hoofd opzij en laat de druppels in de gehoorgang van uw oor vallen. Houd uw hoofd nog minimaal 3 minuten schuin of ga op uw zij liggen. Lees ook de instructie op deze site.
Zoals bij vele geneesmiddelen kan ook het gebruik van oordruppels tot bepaalde bijwerkingen leiden. Indien oordruppels in een gezond of reeds genezen middenoor terechtkomen, kan dat een beschadiging van het binnenoor geven. Dit heeft tot gevolg dat het gehoor minder wordt en dat er oorsuizen of duizeligheid optreden.
Azijnzuur maakt de huid in het oor zuurder. Hierdoor vermindert de groei van bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Triamcinolonacetonide vermindert ontstekingsverschijnselen, zoals pijn, jeuk, schilfering, roodheid en zwelling.
Als de klachten niet vanzelf verdwijnen na enkele dagen, is het raadzaam een arts te raadplegen. Een dichtzittend oor kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn: Vocht achter het trommelvlies.
Ga liggen, waarbij de oorschelp naar achter-boven moet worden getrokken om de gehoorgang recht te maken. Laat zo mogelijk een ander druppelen, hij/zij kan zien of de druppels goed de gehoorgang ingaan. Als u twijfelt of de oordruppels goed de gehoorgang ingaan, blijft u na het druppelen zeker 10 minuten liggen.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Een acute middenoorontsteking gaat meestal vanzelf over binnen de 2 à 3 dagen. Tenzij men tot een risicogroep behoort met verminderde weerstand, kan men afwachten en de pijn verlichten met pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen.
Als de druppels niet helpen, zijn de bacteriën die in het oor zitten ongevoelig voor deze druppels. Dan vervangt de KNO-arts de druppels door een andere type. Soms krijgt uw kind dan ook antibiotica tabletten. Het is belangrijk dat u niet te lang wacht met het geven van antibiotische druppels.
Bij acute ontsteking is de gehoorgang soms sterk vernauwd en komen oordruppels niet voldoende op de plaats van de ontsteking. Na het schoonmaken brengen we daarom vaak diep in de gehoorgang een tampon (gaasstrookje) in, met daarop een zure oordruppel of een ontstekingsremmer en antibioticum.
Als een otitis niet goed behandeld wordt, kan het leiden tot gehoorverlies of zelfs totale doofheid in de ergste gevallen. Een otitis manifesteert zich door pijn aan de oren, het rood worden en zwellen van het gehoororgaan en veel jeuk aan het oor.
In de meeste gevallen gaat een oorontsteking vanzelf over. In sommige gevallen moet u contact opnemen met uw huisarts. Dit moet u doen als: U zich erg ziek voelt.
Bij oudere kinderen en volwassenen zijn de symptomen onder andere oorpijn, gehoorproblemen, een vol of drukkend gevoel in het oor, koorts, vocht uit het oor, duizeligheid, evenwichtsstoornissen, misselijkheid of braken.
Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.
Verstopte oren bij verkoudheid of griep
Het komt vaak voor; u bent snotterig en uw oren zijn ook verstopt door een verkoudheid. Dat komt omdat de oren in verbinding staan met de neusholtes en de keel. Verstopte oren na een verkoudheid gaan meestal vanzelf weer over. Wat gelijk oplucht is een stoombadje nemen.
Dat vocht kan een paar weken aanwezig blijven na een ontsteking, maar verdwijnt uiteindelijk meestal spontaan. Als er na 2-3 maanden nog steeds vocht in het middenoor zit, spreken we van een 'lijmoor'. Dit wordt zo genoemd omdat het vocht na verloop van tijd dikker, slijmerig en kleverig wordt.
Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt. De pijn neemt af en de koorts zakt.
Wanneer je toch last blijft houden van veel oorsmeer, kun je gedurende twee of drie dagen een klein beetje lauwe slaolie of olijfolie in je oor druppelen. Zo wordt het oorsmeer wat zachter, waardoor hardnekkig oorsmeer loslaat van de gehoorgang. Overtollig oorsmeer komt vervolgens vanzelf naar buiten.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.