Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
De menstruatiecyclus is de periode van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie. Een normale cyclus is niet korter dan 21 dagen en niet langer dan 42 dagen.
Regelmatig/normale ongesteldheid treedt iedere 3 tot 5 weken op. Dit bereken je door van de EERSTE dag van de ene ongesteldheid tot aan de EERSTE dag van de volgende ongesteldheid te tellen. Als je ongesteld wordt hoort dit 5 tot 7 dagen te duren. Aan het begin van je ongesteldheid kan het bloedverlies ruimer zijn.
Elk lichaam is uniek en we weten nooit zeker hoe het zal reageren. Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig.
Als u zwanger bent of in de overgang komt blijft de menstruatie weg. Andere mogelijke oorzaken zijn spanningen, heel intensief sporten, eetproblemen, streng lijnen, mager zijn, medicijnen. Blijf een voorbehoedmiddel gebruiken als u niet zwanger wilt worden.
Als je langer dan 42 weken zwanger bent, ben je pas echt overtijd (serotien) Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal. Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien.
Je kunt bepaalde lichamelijke veranderingen opmerken, zoals een opgeblazen gevoel, darmklachten, een droge huid, krampen, vettig haar of gevoelige borsten. Sommige vrouwen zien een verschil in hun emoties, zoals hevige stemmingswisselingen of een prikkelbaar gevoel.
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.
Zowel psychische als fysiologische stress heeft invloed op de duur van de menstruatiecyclus bij vrouwen. Dat zijn de resultaten van een Zwitserse longitudinale studie, die werd uitgevoerd bij bijna 300 vrouwen, met gegevens over meer dan 1.200 cycli.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
Onregelmatig ongesteld zijn komt vaker voor bij tieners in de puberteit en bij vrouwen die in de overgang zijn. In die periodes veranderen de hormonen in uw lichaam. Bij tieners kan dit zo zijn tot 5 jaar na de eerste ongesteldheid. Maar ook tussen de puberteit en de overgang kunt u ook onregelmatig ongesteld zijn.
Je sport te intensief.
Hoe lekker een work-out soms ook kan zijn, te intensief sporten kan een van de oorzaken zijn dat jij te laat ongesteld wordt. Het kan op zich geen kwaad, maar zorg ervoor dat het niet te vaak gebeurt. Overweeg om iets minder hard te sporten. Dan komt je ongesteldheid meestal vanzelf weer op gang.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Een zaadcel kan ongeveer twee tot zeven dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Als je als vrouw een korte menstruatiecyclus hebt dan kan het zijn dat je zwanger raakt tijdens je menstruatie omdat de zaadcel overleeft tot je eisprong. Het is een fabel dat je niet zwanger kan worden tijdens je menstruatie.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
Stemmingswisselingen als je ongesteld bent
Hormonen reguleren juist je menstruatiecyclus. Doordat de hormonen schommelen in het lichaam tijdens de cyclus kun je stemmingswisselingen ervaren. Helemaal omdat het hormoon oestrogeen twee weken voor de menstruatie daalt en het hormoon progesteron toeneemt.
Onze gynaecoloog Marlies Bongers hielp mee aan het onderzoek. Het onderzoek laat zien dat er een kortdurende verandering van de menstruatie kan ontstaan na de COVID infectie of vaccinatie. De vruchtbaarheid wordt niet beïnvloed door een COVID vaccinatie.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
Bruine afscheiding wijst op bloed dat is meegekomen met de witte vloed. Soms is de afscheiding rood, of roze wanneer het om een kleine hoeveelheid bloed gaat. Bruine afscheiding kan zich uiten in tussentijds bloedverlies en dat heeft allerlei verschillende oorzaken.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert. Je krijgt geleidelijk borsten en schaamhaar.
De ultra dunne mini tiener maandverbandjes zijn te gebruiken voor de lichte (beginnende) menstruatie en licht urineverlies. Door de hypo-allergene toplaag is het maandverband uitermate geschikt voor allergieën en de gevoelige huid.