Het is voldoende om één keer per week tot één keer per maand op de weegschaal te gaan staan. Weeg jezelf steeds op hetzelfde tijdstip van de dag. Als je gewicht stijgt, corrigeer dan door minder of anders te gaan eten en wat meer te bewegen. Of neem af en toe een balansdag, waarop je minder snoept dan op de dag ervoor.
Het beste is om je eenmaal per week te wegen, bij voorkeur 's ochtends meteen na het gebruik van het toilet en zonder kleding. Wegen direct na je workout is niet aan te raden, want als je veel transpireert zul je vooral vocht verloren hebben.
De beste manier om de weegschaal te gebruiken
Jezelf één keer per week wegen is dan ook al meer dan zat om je gewichtsverloop in de gaten te houden. Alhoewel 1 á 2 keer per maand eigenlijk nog beter is en een nog realistischer beeld geeft van je vetpercentage.
Hoe vaak moet je op die weegschaal? Het beste is om je eens per week te meten. Op dezelfde dag, op hetzelfde moment en zonder kleding. Je gewicht fluctueert, dat moet je je realiseren.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
Doe het 't liefst ook voordat je hebt gedoucht. Je huid is namelijk het grootste orgaan van het lichaam en neemt makkelijk vocht op. Na het zwemmen of een douche, kan je huid wel 1 tot 3 kopjes water opnemen. Daardoor lijk je zo een paar pondjes zwaarder dan je daadwerkelijk bent.
Ons gewicht is een optelsom van het aantal kilo vet, bot en spier en liters vocht in ons lichaam. Dit noemen we ook wel de lichaamssamenstelling. De samenstelling van jouw gewicht uit vet, bot, spier en vocht is persoonlijk, het is voor iedereen anders.
Wij geven alvast een gouden tip: weeg jezelf op de woensdag. Dit hebben wij niet bedacht natuurlijk, maar zo is gebleken uit een Fins onderzoek. Op woensdag is je gewicht nameijk het meest stabiel is.
Het beste weegmoment is 's ochtends op een lege maag. Op die manier kan je het beste vergelijken. Na het eerste eetmoment is dat al niet meer zo: je eet en drinkt niet elke dag precies hetzelfde. Je gewicht kan dan verschillen.
Voor elke gram glycogeen die je lichaam opslaat, houd je 3 gram vocht vast. Dit kan al snel oplopen tot 2 tot 3 kilogram. Behalve de invloed van onze voeding op de vochthuishouding hebben ook hormonen impact op je vochtbalans. De meeste vrouwen zijn namelijk zwaarder als ze ongesteld zijn.
Je voelt je dik, schuldig, opgeblazen of vol na een dag waarop je wat meer dan normaal hebt gegeten. Maar zo snel als dat jij denkt dat je aankomt, kom je helemaal niet aan. Het is wetenschappelijk zelfs onmogelijk om in één dag aan te komen, tenzij je speciale genen hebt.
Dagelijks wegen is het overwegen waard. Lichaamsgewicht is nooit constant. Zo spelen hormoonhuishouding, maag- en darminhoud, vochtbalans, het klimaat en je trainingsroutine een rol bij het aantal kilo's dat jij op de weegschaal aantikt.
Waarom kan je gewicht per dag zo erg verschillen? Zout: Door zoute dingen te eten, houdt je lichaam meer vocht vast waardoor je zwaarder weegt. Denk bijvoorbeeld aan chips, soep, stamppot, kaas, worst, kant en klaar maaltijden etc. Dit zie je de volgende dag terug op de weegschaal.
Wanneer je afvalt als je te zwaar bent, wordt je lichaam gezonder. Je gezondheid verbetert al wanneer je 5 tot 10% van je huidige lichaamsgewicht afvalt. Zo daalt je risico op verschillende lichamelijke ziektes, zoals diabetes type 2 (suikerziekte) en hart- en vaatziekten.
Het best kun je jezelf op een vast moment in de week of dag wegen. Weeg jezelf bijvoorbeeld elke maandag, of eerste maandag van de maand. Ga pas op de weegschaal staan nadat je naar de wc bent geweest en doe dit het liefst zonder kleding aan. Probeer ook niet te ontbijten of te drinken van tevoren.
Wilden we je niet onthouden: aankomen tijdens je ongesteldheid is heel normaal. Dat getal op de weegschaal stijgt écht rond de periode van je menstruatie. 'Sommige vrouwen kunnen zelfs 3 kilo of meer aankomen', zegt Natasha Johnson, gynaecoloog.
Gewicht schommelt
In de loop van de dag houd je vocht vast. Daarom weeg je 's avonds sowieso meer dan 's morgens. Ook veel zoutrijke voeding zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt en je dus ook iets meer weegt. De dag(en) voor de menstruatie wegen vrouwen ook een tot twee kilogram meer.
Het is zo verleidelijk om na een sportsessie te checken of de kilo's er al af vliegen, maar in de praktijk kan je dit echt beter laten. Serious sporten zorgt namelijk voor piepkleine scheurtjes in je spieren en je lichaam pompt daar vervolgens zo veel mogelijk vloeistof naartoe om de boel te herstellen.
Maaltijden overslaan en onvoldoende eten gedurende de dag kan letterlijk je hoofd doen tollen. Je kunt je duizelig gaan voelen, zelfs het gevoel hebben dat je flauwvalt. Je voelt je slap en futloos. De oorzaak ligt in een lage bloedsuikerspiegel waardoor er onvoldoende glucose naar de hersenen wordt vervoerd.
Test het simpelweg eens door jezelf te wegen nadat je wakker bent geworden en daarna nog een keer na het ontbijt. Je zult versteld staan hoeveel verschil er dan in het gewicht kan zitten. Dus om de meest realistische en nauwkeurige meting te krijgen kun je het beste zo “leeg” mogelijk op de weegschaal gaan staan.
1 kilo vet is 7000 kcal. Als je dus een halve kilo vet wilt verliezen op één dag tijd, dan moet je 3500 kcal minder eten dan dat je verbruikt. Stel dat je op één dag tijd 1500 kcal eet, wat echt al zeer weinig is, dan moet je dus 5000 kcal verbranden om het mogelijk te maken om een halve kilo per dag af te vallen.
Blijft het extra gewicht hangen, of word je zelfs alleen nog maar zwaarder? Dan is er mogelijk iets anders aan de hand, bijvoorbeeld dat je onbewust meer bent gaan eten. Ook is het mogelijk dat je aankomt als je meer bent gaan sporten. Je lichaam bouwt dan meer spierweefsel op, dat zwaarder is dan vet.
Je kunt makkelijk 2 kilo aankomen in 1 week of zelfs 2 kilo aankomen in 1 dag als je meer koolhydraten hebt gegeten dan normaal. Dit geldt met name voor vrouwen die een koolhydraatarm of een koolhydraatbeperkt dieet volgen. Dat betekent niet dat koolhydraten slecht voor je zijn en zorgen voor veel vetopbouw.