En Good Housekeeping kwam met goed nieuws: je hoeft je pyjama pas na zeven nachten te wassen! Mits je jezelf schoon houdt uiteraard. “Pyjama's moeten na een paar nachten worden gewassen”, vertelt Verity Mann, hoofd van het instituut, aan Prima.
Over het algemeen geldt de regel dat het altijd belangrijk is om pyjama's van een katoenen kwaliteit te wassen op een temperatuur van 40 graden. Bij een hogere temperatuur loop je namelijk het risico dat je katoenen pyjama gaat krimpen.
Bepaal voor jezelf een aantal pyjama's dat je wilt bewaren. Als je je pyjama 's ochtends in de was doet voordat je gaat wassen en je hem daarna gelijk hangt te drogen, is hij dezelfde avond weer droog. In dat geval heb je aan 1 genoeg. Gemakkelijker is het om nog één of twee te hebben voor als de andere in de was is.
Veel moeders vragen zich af wanneer ze hun baby een pyjama aan mogen doen. Je baby mag een pyjama aan vanaf 1 jaar. Je moet dit ook niet eerder doen, want tot deze leeftijd hebben ze nog kans op wiegendood. Daarom moet je jouw baby kleden voor deze leeftijd in een onesie / romper met een baby slaapzakje.
Maak makkelijke stapeltjes
Wanneer je hebt uitgezocht wat je houdt en wat er weg kan is het tijd om de kleding die je houdt op te delen in makkelijke stapeltjes. Het beste kun je dit doen door soort per soort te stapelen. Dus per kledingstuk, maar het liefst ook gesorteerd op stofsoort of kleur en print.
Een boxpakje wordt veel gedragen voor het eerste levensjaar. In de eerste paar weken na de geboorte kunnen baby's hun eigen temperatuur nog niet zo goed regelen. Ook tijdens het slapen niet. Een boxpakje houdt je baby warm, blijft goed zitten en is makkelijk aan en uit te trekken.
Pasgeboren baby's doen meerdere slaapjes op een dag. Vaak slapen ze in de kleertjes die ze aan hebben, maar dit is niet altijd comfortabel. Als je baby wat ouder wordt en minder zachte kleding aan heeft, zoals een spijkerbroek, dan is het fijn om je baby een pyjama aan te trekken voor een comfortabel slaapje.
Een baby pyjama voor de allerkleinsten
In plaats van een slaapzak kan een baby pyjama, ook wel onesie pyjama of boxpakje genoemd, soms ook comfortabel en praktisch zijn. Van het merk Toby Tiger heeft Apenkopje vrolijke boxpakjes die erg goed kunnen dienen als baby pyjama.
Verschil tussen een boxpak en een pyjama.
In de eerste paar weken na de geboorte kunnen baby's hun eigen temperatuur nog niet zo goed regelen. Ook tijdens het slapen niet. Een boxpakje houdt je baby warm, blijft goed zitten en is makkelijk aan en uit te trekken.
Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laagje meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Ga na of de kamer waar jouw kindje slaapt de juiste temperatuur heeft. En zorg dat je baby de juiste kleding en dekens heeft. Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius.
De eerste maanden is het een goed idee om de wieg van je pasgeboren baby in je eigen kamer te zetten. Hierdoor kun je een oogje in het zeil houden en bovendien maakt het de nachtvoeding makkelijker. Veel moeders zetten het wiegje zo dichtbij mogelijk bij het eigen bed, zodat de baby binnen handbereik is.
Het is op deze leeftijd nog prima om je baby lekker bij je te nemen of bijvoorbeeld te laten slapen in een draagdoek. 's Nachts kan een co-sleeper fijn zijn als jouw kind graag dichtbij jou is. Als een baby zichzelf steeds wakker 'maait' met zijn armpjes of erg onrustig is, kan het helpen om je baby in te bakeren.
Na de geboorte koelt je kindje af, omdat hij meer warmte verliest dan hij zelf kan produceren. Om de afkoeling te beperken wordt hij goed afgedroogd, in warme doeken gewikkeld en krijgt hij een babymutsje op.
Een 6-tal setjes per maat is ideaal. Dat kunnen 6 broekjes en 6 T-shirts zijn, maar evengoed 3 kleedjes met 3 leggings en 3 salopettes met 3 T-shirts. Je hebt dus zeker geen 6 stuks van elk kledingstuk nodig. Denk in outfits en houd vooral rekening met wat comfortabel is voor je baby en wat jij mooi vindt.
Over het algemeen kan je je baby het volgende aantrekken: een luier, romper, broekje en trui of een onesie, sokken en in de eerste weken dus een muts. Een trappelzakset (rompertje met sokjes) kan ook uitkomst bieden als je last hebt van sokjes die telkens verdwijnen.
Consumenten kopen gemiddeld 46 kledingstukken per jaar. In de gemiddelde Nederlandse kledingkast hangen tussen 150 en 200 stukken kleding. En daarnaast gooien we ook nog 40 kledingstukken per persoon weg elk jaar!
De kledingkast opruimen doe je bij voorkeur twee keer per jaar. Een keer na de zomer en een keer tijdens de voorjaarsschoonmaak. Zo voorkom je een overvolle kast waarvan je de helft van de stukken niet draagt; Gooi jij kleding die te schoon is voor de was, maar niet schoon genoeg voor de kast ook altijd op een stoel?
Dat betekent niet dat we dat aantal ook in de kast hebben liggen. Nee, dat aantal ligt zelfs nog een stukje hoger: uit datzelfde onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlandse garderobe uit maar liefst 173 kledingstukken bestaat. Ongeveer 50 items daarvan dragen we nooit en we gooien ongeveer 40 items per jaar weg.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Tot 37.5°C is normaal. Een lichaamstemperatuur van 37.6°C of hoger betekent dat je baby ziek is, dat hij te warm gekleed of toegedekt is of dat hij in een te warme omgeving verkeert. Op warme zomerdagen kan een baby zweten ook al ligt hij te slapen, maar hij mag geen rood gestuwd hoofd hebben!
Zet je baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed. Een baby regelt zijn temperatuur met zijn hoofd, daarom moet het onbedekt blijven. De ideale temperatuur van de babykamer is tussen 16˚C en 18 ˚C. Als jij een extra laagje kleding nodig hebt, dan heeft je (gezonde) baby dat waarschijnlijk ook nodig.