Over het algemeen houden we de regel aan van één keer per 3 a 4 jaar impregneren. Een tent is goed geïmpregneerd wanneer het water direct van de stof afdruppelt. Het is belangrijk om lekkage voor te zijn. Wanneer je tent begint te lekken ben je namelijk al te laat.
Over het algemeen is een dag drogen voldoende. Sprayhood & Tent Protector is op waterbasis. Het impregneermiddel gaat overal in het doek naartoe waar water kan komen. Vervolgens zal het water uit dit impregneermiddel verdampen, waarna de werkzame stoffen achterblijven.
U kunt de naden en het tentdoek waterdicht maken door te impregneren met de Sprayhood & Tent Protector van Ultramar. Met dit stappenplan maakt u uw tent snel weer waterdicht en geeft u het tentdoek een extra bescherming tegen schimmel, groene aanslag en vuil.
Gemiddeld kun je van een polyester/nylon tent 15-20 weken plezier hebben. Berg je een katoenen tent altijd netjes droog op, dan gaat hij gemiddeld zo'n 30-50 weken mee.
“Als een katoenen tent na een regenbui weer opdroogt, krijgt het doek zijn oude vorm weer terug en is de tent waterdicht. Nat inpakken is echter wel uit den boze. Een nat ingepakte tent, of het nu katoen, nylon of polyester is, kan gaan schimmelen. Het 'weer komt erin' zoals we het ook wel zeggen.
Laat de tent in ieder geval niet langer dan 24 uur nat opgevouwen. Vergeet ook niet de tentzak te drogen als deze nat is geworden. Vouw de tent pas weer op als je zeker weet dat alles droog is.
Naar huis met een natte tent
Als je tent nog vochtig is op de dag van vertrek, leg deze dan los in de auto. Zo kan er nog lucht bij en voorkom je weervlekken of schimmelvorming. Als de tent strak ingepakt zit, is dat namelijk een broedplek voor bacteriën en schimmels.
800 tot 5.000 mm: Waterdicht tegen regen. Wanneer er tegen de tent aangeleund wordt of iets tegen de tent aanstaat kan het lekken. 5.000 tot 15.000 mm: Waterdicht tegen regen en verschillende vormen van druk.
Zet je tent op en zorg ervoor dat de tent er strak bij staat. Spuit het impregneermiddel verneveld op het doek, bijvoorbeeld met een plantenspuit of pomp. Sommige impregneermiddelen worden standaard in een sproeifles geleverd. Gebruik een zachte borstel of spons om het impregneermiddel in het doek te smeren.
Een tent uit katoen of polyester geeft verschil: Een katoenen tent is duurzamer dan een tent, vervaardigd uit polyester stof. Hoewel katoen moeilijker schoon te maken is in geval van vogelpoep e.d. is katoen uiteindelijk toch makkelijker te onderhouden.
Een beschermde tuinset zorgt voor een langere levensduur
Dankzij deze PA-coating is de beschermhoes waterdicht en waterafstotend. Hierdoor is uw tuinset beschermd tegen slecht weer, stof en de zon. Dit voorkomt schade en slijtage. De hoes heeft een trekkoord en oogjes.
Bleekwater helpt meestal om de grootste schimmel- of weerplekken weg te halen door het met een borstel of spons schoon te schrobben, maar het weer er helemaal uit halen lukt haast nooit. Ook al zijn de zwarte vlekken weg, onzichtbaar, is de schimmel dan toch nog aanwezig.
Partytenten van goedkoop materiaal zijn vaak heel open geweven. Dit maakt het waterdicht maken van de stof moeilijk. Wat u dan kunt proberen is de Partytent enkele malen impregneren. Er is een grote kans dat door de verschillende lagen de gaatjes alsnog dichten.
Draag bij het impregneren altijd oude kleding. De kans is groot dat er impregneermiddel gemorst wordt, hoe nauwkeurig u ook werkt. Zorg daarnaast voor beschermende handschoenen en een goede veiligheidsbril. Het is beter om direct lichaamscontact met de oplosmiddelen te vermijden.
Houd het tentdoek goed schoon en verwijder vlekken op een vroeg stadium met lauw water en een doek of zachte borstel. Stof verwijderen kan het beste met een zachte veger. Schoonmaken met lauw water, een doek of zachte borstel. Reinigen met lauw water, een borstel en een sopje.
Voor het aanbrengen gebruikt u een blokwitter of luiwagen, welke te vinden zijn in onze webshop. Zowel Hydrolin katoendoek als zwaardoek wordt geleverd in diverse kleuren. Voor het mooiste resultaat kiest u de kleur die het dichtste bij de originele kleur van uw doek komt.
Zet de tent op, en brand veel en langdurig citronellakaarsen of andere geurkaarsen in de tent. Bij gebruik van de tent zal de geur slechts langzaam minder worden.
Nee! Was je tent nooit in de wasmachine of stomerij /wasserij en gebruik nooit agressieve vlekverwijderaars. Dat kan de coating van je tent ruïneren. Verwijder vuil met een zachte spons en een lauwwarme, milde zeepoplossing UNIVERSAL CLEANER PLUS.
Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter. De coating op elke garenstreng in de stof beschermt het polyester en zorgt ervoor dat het water niet doordringt in de vezels.
Hoe veilig ben je bij onweer als je kampeert? Onweer in een tent: Een tent biedt totaal geen beveiliging tegen onweer. De ijzeren of aluminium stokken zouden het eerder zelfs aantrekken. Bij onweer dichtbij dus nooit in de tent blijven.
Kampeer je in een vouwwagen of een tent? Dan ben je niet veilig meer als het onweer dichtbij is. We raden aan om dan zo snel mogelijk naar strong>een stenen gebouw (toiletgebouw, receptie, winkel of restaurant van de camping) of auto te gaan.
Bij polyestertenten lijkt het of de regen naar binnen komt, maar dit is meestal condens. In de tent is het immers warmer dan buiten tijdens de regenbui. Zorg er voor dat je goed ventileert tijdens de bui zodat de warme lucht kan ontsnappen. En let er op dat je, als het even kan, buiten (onder een tarp of luifel) kookt.
Je kunt dan de deuren open ritsen, zonder dat het binnen regent. En je kunt bij regen onder de tarp koken. De ANWB raadt aan om bij het opzetten van de tent al rekening te houden met mogelijk noodweer. – Zet de tent niet op een laag gelegen plek, waar bij zware regenval plassen ontstaan.
Wat een vollediger advies:
Probeer zo lang mogelijk alleen met water en een (niet al te harde) borstel moddervlekken en vogelpoep te verwijderen. En de tent daarna gewoon zo aan de lucht laten drogen, dus niet in de droger, als ie daar al in past, maar ook geen hete föhn of zo gebruiken.