De scabiësmijt overleeft slecht buiten de gastheer, hooguit 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur. Bij hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van 12˚C kan de mijt soms tot zeven dagen buiten de gastheer blijven leven. Blootstelling aan een hoge temperatuur (50˚C) doodt de mijten binnen 10 minuten.
Was beddengoed, onderbroeken en vaatdoekjes op minimaal 60 graden, dan gaat schurft dood. Draai af en toe een lege trommel met soda, dan ben je verlost van nare luchtjes. Als je een wasdroger gebruikt (liever niet), doe er dan een droge handdoek bij, dan is je was een half uur eerder droog.
Tien minuten bij minimaal 50°C doodt de mijt. De mijt overleeft het langst (7 dagen) bij hoge luchtvochtigheid (liefst verzadigd) en 12°C.
Voor zaken die je niet heet mag wassen, kan je ook de volgende alternatieve behandeling toepassen: - Steek ze twintig minuten in een hete droogkast. - Steek de gevulde en dichtgeknoopte plastic zakken in de diepvriezer op een temperatuur van -20 °c en laat ze twaalf uur zitten. Stofzuig alle matrassen grondig.
Beddengoed, handdoeken en kleren die de afgelopen 3 dagen gedragen zijn, moet u wassen op 60 graden. Sommige kleren kunnen niet op 60 graden gewassen worden. Die moet u in een plastic zak doen, die u goed dichtmaakt. U laat ze 3 dagen daarin zitten.
Als je seksueel contact hebt met een persoon die schurft heeft, wordt de kans op besmetting nog groter. Daarnaast kun je schurft krijgen door het slapen in een bed met besmette lakens en dekens en door het dragen van besmette kleding van iemand met schurft.
Houd deze vuilniszakken tot 3 dagen na de behandeling gesloten. Tot 23.00 uur: Niet eten of drinken (water wel) • Slapen in het 'vuile' bed. Verzamel het beddengoed en de nachtkleding • Stop het vuile beddengoed en de nachtkleding in de wasmachine en was dit op 60°C, minimaal 10 minuten.
Schurft gaat niet vanzelf over. Zonder behandeling blijven de mijten zich voortplanten en zal hun aantal toenemen. Het is belangrijk dat u zich laat behandelen. Oók om te voorkomen dat de klachten uitbreiden en u anderen besmet.
Hoewel schurft best vies en naar klinkt, is het een ongevaarlijke aandoening. Schurft bestrijden kan dus door alles op minimaal zestig graden te wassen, maar daarmee ben jij nog niet van jouw huidklachten af.
Soms is er geen rechtstreeks contact nodig om anderen te besmetten. Zo kunnen in het huis van iemand met schurft, levende mijten zitten in het bed, op de slaapkamervloer en in de bekleding van stoelen en banken. Op deze manier kan de besmetting ook naar anderen buiten het gezin verspreid worden.
Zo zitten ze graag op de handpalmen en de huid tussen de vingers, maar ook op polsen, ellebogen, voeten en geslachtsdelen.
Als u naar de wc bent geweest, is het nodig om uw bilstreek opnieuw in te smeren. Na 12 uur kunt u de delen van uw huid die het meest jeuken, opnieuw met crème behandelen. Wanneer de crème na 8 of 24 uur is ingewerkt, moet u uw hele lichaam goed wassen en schone kleren aandoen.
Schurft: meestal is 1 behandeling voldoende. Eventueel kunt u de behandeling na 1 tot 2 weken herhalen. Bij een bepaalde vorm van schurft is soms een derde behandeling of meer nodig.
Daarnaast moet alle recentelijk gedragen kleding en het gebruikte beddengoed worden gewassen op 60°C. Textiel dat niet kan worden gewassen (zoals schoenen of jassen) moeten drie dagen worden opgeborgen in een plastic zak. Gedurende die periode zullen alle mijten sterven.
Medicatie. In sommige gevallen schrijft de huisarts ivermectine voor bij schurft, bijvoorbeeld als de schurft niet weggaat, als je allergisch bent voor de crème of als je een huidziekte hebt.
Vraag aan je arts of je de behandeling 1 of 2 keer moet doen. De jeuk en de plekjes worden na de behandeling langzaam minder. Na ongeveer 6 weken zijn ze verdwenen. De eerste weken na de behandeling kan de jeuk erger worden.
En verder - Knip uw nagels kort. - Verschoon uw beddengoed. - Om de schurftmijt te doden, dient u kleding en beddengoed, dat u 48 uur vóór en tijdens de behandeling hebt gebruikt, minimaal 48 uur in een dicht- geknoopte plastic zak te bewaren. Nog beter is kleding en beddengoed te wassen op 60 ºC.
Bij een eerste besmetting duurt de incubatietijd tot deze reactie zo'n 2 tot 6 weken. Bij een hernieuwde besmetting komen de klachten veel sneller op; al na 1 tot 4 dagen na de besmetting. In dat geval komt meestal eerst de jeuk en pas later de andere huidverschijnselen.
Denk je dat jezelf of iemand in jouw gezin schurft heeft? Overleg dan met je huisarts. Mensen kunnen na de behandeling weer naar een kindercentrum, school of het werk.
Permetrine kan bij blootstelling voor lange tijd giftig zijn voor het zenuwstelsel (neurotoxisch), vooral bij jonge kinderen. Dit medicijn brengt schade toe aan alle soorten insecten en dieren die in het water leven, zoals vissen.
Schurft kan met eenvoudige middelen helemaal genezen worden. Komt het toch terug, dan kan dat komen doordat de behandeling niet nauwkeurig genoeg is toegepast of dat iemand uit de omgeving niet meebehandeld is.
Beginnende schurft herkennen: dit zijn de symptomen
Heftige jeuk, met name 's nachts; schilferende gangetjes die op je huid te zien zijn. De schurftmijten zelf kun je niet zien; blaasjes of pukkeltjes op de huid.
De jeuk ontstaat doordat de mijt vlak onder de huid eitjes legt. Als je stevig krabt verwijder je die eitjes, meldt de site schurft.net. Het nadeel is dat ook je huid kapot gaat. Maar ook cremes, lotions helpen bij de bestrijding.
Want als je niet besmet bent en toch wordt behandeld, verhoogt je de kans dat de schurftmijt resistent wordt. Daardoor zal een eventueel volgende besmetting moeilijker te behandelen zijn. Verwittig ook je sekspartners van de laatste zes weken. Als zij symptomen hebben moeten ze behandeling krijgen.
Schurft krijg je als je lichaam dicht bij een ander lichaam is. Vooral als je seks hebt en op of bij elkaar ligt. Maar schurft kan ook in dekens, lakens, handdoeken of kleding zitten.