Een handig hulpmiddel is het konijnentoilet. Dit zorgt ervoor dat uw konijn snel en gemakkelijk zindelijk wordt, zodat het niet zijn/haar behoefte overal in het hok doet en u niet iedere keer het hok in het geheel schoon hoeft te maken. Het advies is om het konijnentoilet twee tot drie keer in de week schoon te maken.
Het konijnenhok schoonmaken
Één keer per week zul je het hok in zijn geheel schoon moeten maken, oftewel, het hele hok leeg moeten maken en in een sopje moeten zetten. Giftige schoonmaakmiddelen zijn natuurlijk niet geschikt, je kunt gebruik maken van middelen als soda, azijn of groene zeep.
Ververs het konijnenhok geregeld en verwijder de bodembedekking die verzadigd is met urine en uitwerpselen van het konijn. Gooi alles op de composthoop of in de vuilbak. Reinig vervolgens de bodem van het hok met een sterke natuurlijke reiniger, water in combinatie met azijn bijvoorbeeld.
Als bodem van het konijnenhok of in een konijnenren wordt vaak gekozen voor stoeptegels of andere bestrating. Dit is een prima ondergrond voor in een hok of ren. Zorg er wel voor dat er naast tegels ook een zachtere bodembedekking is, zoals zand en/of zachte bodembedekking in het nachthok.
Urinevlekken uit stoffen meubels verwijderen
Gebruik voor het verwijderen van verse urinevlekken een mengsel van witte natuurazijn (één deel) en water (vier delen). Breng dit aan op de stof en maak dan gebruik van een oude spons om de vlek van binnen naar buiten weg te poetsen.
Ook is het gebruikelijk dat een konijnen een aantal keutels net naast de bak achterlaat en soms op of net over de rand van de bak urineert. Door een mat of krant onder de box te leggen kunt u dit makkelijk opruimen.
hooi en stro hebben konijnen nodig, hooi om te eten en stro om in te slapen echter wordt er ook een klein beetje van stro gegeten. Het is goed voor de darmen. Hoe meer een konijn hooi eet des te beter en gezonder het konijn is.
Sanne1993. Ik gebruik dezelfde houtkorrels als voor de kattenbak in het toilletje, maar je kunt ook hennepvezel gebruiken en back to nature is ook een hele fijne.
Dat kan stro, hennep, zaagsel, beukensnipper of iets anders zijn. Je kunt ook combineren om zo jouw favoriete bodembedekking te creëren. Pas wel om met bodembedekkers waar veel stof vanaf komt. Die kunnen namelijk de luchtwegen van jou en je konijnen irriteren.
Blaasproblemen bij het konijn. Een konijn is een schoon en zindelijk dier. De onderkant van een konijn is normaal droog en de haren en huid zijn schoon. Als er een blaasprobleem is kan het konijn urine verliezen en kan er een vieze natte onderkant ontstaan die sterk ruikt.
De beste manier om tijdens koude periodes je konijn warm te houden is door het gebruik van stro. Stro isoleert een konijnenhok perfect. Ook tijdens warme periodes kun je gewoon stro gebruiken. Verhoog in de koude periodes de hoeveelheid tot ongeveer de helft van het nachthok, zo heeft jouw konijn een warme Kerst!
Konijnen kunnen hun vacht prima schoonhouden zonder dat ze daarvoor in bad moeten. In bad gaan geeft enorme stress voor konijnen en werkt absoluut niet ontspannend of verkoelend. Doe konijnen dus nooit zomaar in bad. De enige redenen om een konijn te wassen zijn medisch.
Je konijn vindt het fijn om zich in de bodembedekker te nestelen. Er zijn verschillende bodembedekkers te koop zoals stro, houtkrullen, hooi en hennep. Stro en hooi kan je gebruiken als bovenlaag. Stro is relatief goedkoop en neemt de urine en de luchtjes goed op.
Om je konijn ook daadwerkelijk zindelijk te krijgen kan je het volgende doen. Leg in het toilet een andere bodembedekker dan in de rest van de kooi. Het konijn moet een verschil gaan merken en zien tussen het toilet en de rest van de kooi. Gebruik hiervoor een goed absorberende korrel.
Konijnen zijn van nature zindelijke dieren een ruime toiletbak mag zeker niet in zijn verblijf ontbreken! Deze handige toiletbakken zijn verkrijgbaar in 2 maten. Medium: 40 x 30 x h 10 cm = Goed voor jonge konijnen en dwergkonijnen. Large: 50 x 35 x h 12 cm = Goed voor jongen tot grote konijnen.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Waarschijnlijk duurt het gemiddeld een paar weken totdat je konijn zindelijk is. Vooral belangrijk is dat je zo lang mogelijk door blijft zetten, en niet na een dag al stopt omdat je denkt dat het niet meer gaat lukken. Wees dus niet ongeduldig, want geen enkel konijn is van de ene op de andere dag zindelijk.
In principe kan een konijn overleven op alleen hooi. De voeding wordt aangevuld met verschillende soorten groente en een beperkte hoeveelheid konijnenvoer.
Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen. Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht.
Drinkwater. Een konijn moet altijd water kunnen drinken. Hoeveel water een konijn drinkt verschilt per konijn. Het ene konijn drinkt maar 5 ml op een dag en het ander konijn 100 ml per kilo lichaamsgewicht.
De beste bodembedekking voor een konijnenhok is hennepvezel. Zaagsel (houtvezel) is het meest gebruikt, maar is erg stoffig en gaat snel stinken. Papierkorrels werken ook erg goed, maar gebruik geen kranten. Een extra laag stro is een goede manier om konijnen te beschermen tegen de kou.
Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten. Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende.
Konijnen mogen verschillende groenten eten. Een paar voorbeelden van geschikte groenten zijn; witlof, andijvie, bloemkool, wortel(loof), bleekselderij, komkommer. Wees wel voorzichtig met groenvoer, want een konijn heeft gevoelige darmen. Veel en vers groenvoer kan diarree en buikpijn veroorzaken.