In het algemeen kunnen uitgebeende en verpakte hammen 3 tot 6 maanden worden bewaard. Verpakte plakjes serranoham zijn doorgaans dan weer langer houdbaar. Vers gesneden plakjes moeten dan weer worden bewaard zoals hierboven beschreven en binnen de 2 tot 3 dagen worden verbruikt.
Bewaar op een droge koele plaats. Ideale bewaartemperatuur: 10-20ºC. Bewaar nooit in de koelkast! Dek het vlees af met lapjes vet van de ham zelf.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd en plakkerig. Eet geen vleeswaren die er raar uitzien of niet goed ruiken.
Wanneer je de ham zo in de koelkast of op een koele, droge plaats bewaart, blijft hij enkele weken houdbaar. Gekookte ham kun je slechts enkele dagen bewaren. Bewaar de ham steeds in de koelkast.
Reacties. Serranoham en parmaham zijn gedroogde rauwe hammen met hun eigen productieregels en hun eigen smaak. Parmaham is een ham die uitsluitend in de Italiaanse provincie Parma gemaakt mag worden van Italiaanse varkens.
Serranoham is een gezond voedingsmiddel en een rijke bron van vetzuren, zoals oliezuur, wat de LDL-cholesterol (slechte cholesterol) en HDL-cholesterol (goede cholesterol) verbetert.
Ham kun je doorgaans drie maanden in de vriezer bewaren. Hier maakt het niet uit of het blokjes zijn, pakken, of een hele ham. Ook gebakken ham kan nog drie maanden in de vriezer bewaard worden. Ham als vleeswaren, kun je doorgaans 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren.
Houdbaarheid van vlees
Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen. In de vriezer kun je ze 3 maanden bewaren. Fricandeau en rosbief kun je beter binnen 2 dagen na openen consumeren.
Serranoham is rauwe ham. Tijdens de zwangerschap kun je beter geen rauwe vleeswaren eten. Je denkt waarschijnlijk meteen aan vleeswaren zoals filet Americain. Dat klopt, maar het geldt dus ook voor alle andere rauwe vleeswaren, zoals salami en chorizo.
Jamón Serrano (ookwel Serrano ham) komt het meeste voor en zorgt voor zo'n 90% van de productie van de gerookte ham in Spanje. De Jamón Serrano is afkomstig van gewone witte varkens (cerdo blanco) die worden gevoed met graan en maïs. Oorspronkelijk is de serranoham afkomstig uit de bergachtige regio Andalusië.
Nooit in een koeling/koelkast en niet in vochtige ruimten zoals bijv. een garage, schuur of kelder! Op deze wijze kan de ham nog weken, vaak maandenlang bewaard worden. Eenmaal aangesneden kan de ham het beste bewaard worden op een niet al te vochtige, luchtige plaats op kamertemperatuur.
Prosciutto di Parma DOP
Het aangebroken gedeelte afdekken met een goede huishoudfolie, daarna is het afhankelijk van temperatuur en vochtigheidsgraad buiten de koelkast, en blijft zeker een maand goed, waarschijnlijk langer. Het alternatief is om de ham in een donkere kelderkast te bewaren.
De beste keuze is doorgaans rauwe ham… Rauwe ham moet niet worden gezien als “een plakje dood dier” dat volledig onbereid wordt gegeten (wat bij rauwe vis soms wel het geval is). Rauwe ham is namelijk “rauw” in de zin van 'ongekookt', 'niet gebakken of gebraden', 'niet gegrild of geroosterd' en 'niet gestoomd'.
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
THT: tenminste houdbaar tot en met
Dit product mag je ook gebruiken ná de datum die op de verpakking staat. Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Laat ze in een oven drogen tot status krokant en goudbruin. Het mooiste resultaat krijg je bij lage temperaturen zoals 110 °C, maar dat duurt dan minimaal wel een uurtje. Het kan zelfs langer duren, want dat ligt ook aan de dikte van de plakjes.
Snij altijd naar u toe of langs u heen. Snij dan ook een deel van de vette zijkanten weg, maar laat ca. 5-8 mm vet zitten. Snij de ham in korte, heel dunne plakjes van ongeveer 4-5 cm lengte met een vetrandje van 1-1,5 cm.
Vaak wordt Spaanse ham in het algemeen 'Serranoham' genoemd. Dit is niet onlogisch aangezien meer dan 80% van de hammen gemaakt in Spanje van deze soort zijn. De letterlijke vertaling voor Serranoham is 'bergham', aangezien van oudsher droge berglucht de ideale manier was om vlees op een natuurlijke manier te drogen.
Serranoham is een gedroogde ham van allerlei gekruiste 'witte' varkensrassen. Je kunt een goede serranoham herkennen doordat hij donkerroze van kleur is. De ham is dikker en minder gemarmerd dan ibéricoham en de poot korter. Door de kortere en minder rijke voeding is het vet wit, harder en minder soepel.
Serranoham is een rauwe ham, oorspronkelijk afkomstig uit de Spaanse bergen. De ham wordt gemaakt van een speciaal gefokt Spaans varkensras.
Serranoham is afkomstig van varkens met de o zo inventieve naam "witte varkens". Als je zelf aan een varken denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een wit varken, oftewel een cerdo blanco. Deze roze dieren komen in Nederland en over de hele wereld veel voor en het ras is meestal Landras, Large White, Duroc of Pietrain.