Hoe vaak moet je de vuile bodembedekking van je hamsterkooi schoonmaken? Gewoon iedere dag. De kooi is klein, dus voorkom dat 'ie gaat stinken door vies strooisel iedere dag even weg te halen. De bodembak volledig verschonen kun je wekelijks doen.
De bodembedekking in de hamsterkooi kun je het beste wekelijks vervangen, sommige hamsters vinden het niet prettig wanneer je de hamsterkooi verschoont. Is jouw hamster vrij netjes dan kun je het verschonen van de hamsterkooi 1 keer 2 weken doen.
Ga je de gehele hamsterkooi verschonen, dan kun je wederom gebruik maken van water en afwasmiddel. Ook azijn en heet water doen prima dienst als reinigingsmiddel. Maar nog beter is het om speciale schoonmaakmiddelen voor hamsterverblijven te gebruiken.
Controleer dagelijks of de kooi tussendoor schoongemaakt moet worden. Wekelijkse schoonmaak: De kunststof onderdelen van de kooi kunnen worden schoongemaakt met warm water. Als de accessoires in de kooi erg vervuild zijn, week ze dan een paar minuten in water en maak ze schoon met een spons.
Bij de verzorging van een chinchilla, hamster, gerbil of degoe hoort natuurlijk ook dat u hun vacht schoon en gezond houdt. Maar berg de shampoo maar op, want deze huisdieren badderen niet in water, maar in zand. Deze slimme diertjes houden zich van nature zelf schoon.
Opdat je hamster zich niet verveelt en niet te dik wordt, rust je de kooi het best uit met enkele toffe speeltjes. Heel wat speelgoed voor knaagdieren vind je in je lokale dierenspeciaalzaak. Andere keren heb je het nodige gewoon reeds in huis, al weet je het zelf nog niet.
Producten waar suikers, zout en andere kunstmatige toevoegingen worden gebruikt zijn niet geschikt voor jouw hamster. Hiernaast kunnen hamsters in veel gevallen niet goed tegen lactose, producten zoals zuivel zijn daarom niet geschikt.
Hoe vaak moet je de volledige hamsterkooi verschonen? Dit kan wekelijks, tenzij de kooi vol zit met urinevlekken en keutels. Omdat je iedere dag het vieze strooisel verwijdert zal de kooi minder snel gaan stinken. Je ruikt het meteen als je de kooi toch beter direct kunt schoonmaken!
Op de bodem mag een lekker dikke laag bodembedekking liggen. Hamsters graven namelijk graag tunnels en houden er van om ondergrondse kamers te bouwen. Houtvezel en Supreme bedding zijn goede voorbeelden hiervan.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken.
Omdat ze willen knagen. Omdat de hamsterkooi te klein is. Omdat ze zich vervelen. Neurotisch gedrag (ook door verveling)
Een dwerghamster eet ongeveer 6 gram voer per dag. Voor een goudhamster ofwel Syrische hamster houden we ongeveer 10 gram per dag aan. Het is belangrijk om elke dag vers voer aan hamsters te geven in ongeveer de hoeveelheid dat een hamster per dag opeet. Ze leggen van nature een voorraad aan voedsel aan.
Bij temperaturen lager dan 15 °C wordt de hamster minder actief. Bij een temperatuur lager dan 8 tot 10 °C gaan ze effectief in winterrust.
Maandelijks moet je rekenen op 10 à 15 euro voor de kosten van voeding, nestmateriaal en verzorging. Als het dier ziek wordt, kunnen de dierenartskosten wel hoog oplopen. Wat heeft een hamster nodig? Hamsters hebben een ruime kooi nodig met veel verstopplekjes, speelgoed en verschillende niveaus.
Overdag slapen ze graag en laten ze zich niet veel zien. De Russische dwerghamster vormt een uitzondering op de regel, die is ook wel overdag actief. De Chinese dwerghamster is een goede klimmer en gebruikt daarbij ook zijn langere staartje voor stabiliteit.
Belangrijk is om het lichaam van je dier zo koel mogelijk te bewaren. Leg je overleden huisdier in de koelste ruimte op de grond, bijvoorbeeld op beton of plavuizen. Uiteraard uit de zon en niet bij de verwarming. Houd je overleden huisdier niet langer dan een dag thuis.
Zet de kooi op een rustige plaats
Uw hamster slaapt het grootste deel van de dag. Wanneer er veel lawaai is rond zijn kooi zal hij wakker worden. Hamsters kunnen wat humeurig worden wanneer ze niet genoeg slaap krijgen. Het is daarom het beste om de kooi op een relatief rustige plaats te zetten.
Elke hamster heeft een ruim zandbad nodig. Met dit zand kunnen ze hun vacht verzorgen. Een hamster mag nooit nat worden of gewassen worden tenzij dit medische noodzaak heeft. Soms vinden ze het ook fijn om zand als toilet te gebruiken deze kunt u dan 1-2x per week verschonen.
Wanneer je de hamster goed warm houdt, wordt je hamster binnen 20-30 minuten weer wakker. Wanneer je hamster wakker wordt beginnen de poten en snorharen heel hard te trillen. Ook merk je dat je hamster steeds warmer wordt.
Gemiddeld genomen wordt “de hamster” tussen de 18-36 maanden oud. De meeste hamsters kunnen het best individueel gehouden worden, met name de Syrische en de Chinese dwerghamster, in verband met agressie.
De eerste dagen moet een hamster echt aan zijn nieuwe omgeving wennen. Het is zeker niet verstandig om hem in die eerste week zomaar op te pakken. Een hamster die zich nog niet op z'n gemak voelt, kan en zal flink bijten! Laat in die eerste week uw hamster heel voorzichtig aan uw hand ruiken en wennen.
Een diepte van 40 tot 50 centimeter is goed genoeg, maar voor de diepte van de onderbak geldt: hoe dieper, hoe beter.
Mogen hamsters banaan? Ja, maar niet te veel en niet te vaak. Hamsters mogen een klein beetje banaan (vers of gedroogd) wanneer er geen suikers of conserveringsmiddelen aan toe zijn gevoegd.
Katten kunnen wel 16-20u per dag slapen, honden 12-14u per dag,een paard 2-3u per nacht een diepe (REM) slaap en meerdere keren 10-20min verdeeld over de nacht, een hamster 14u per dag en natuurlijk vooral overdag, een tijger 16u per dag, een vleermuis 18-19u per dag en een winterslaap van 3 maanden lang, een python 18 ...
De Russische dwerghamster die zorgt voor overpopulatie en infectieziektes? Deze kleine huisdieren worden vanaf 2024 verbannen omdat ze een 'gevaar zijn voor de mens' De Russische dwerghamster mag vanaf 1 januari 2024 niet meer gefokt, verkocht of gehouden worden in Nederland.