3. In de eerste 18 dagen van het broeden moeten de eieren minimaal twee keer per dag gedraaid worden. Sommige machines hebben een keerautomaat, dan wordt dit voor je gedaan. Doe je het met de hand, zorg dan dat je op het ei met potlood een kruisje zet en op de andere kant een nulletje.
Twee tot vijf keer per uur keert ze de eieren met de onderkant van de snavel. Waarom keren? Het regelmatig keren van de eieren is van groot belang voor de ontwikkeling van de kiem (warmteverdeling), voor de vochthuishouding en het goed uitgroeien van de embryonale vliezen (Van den Burg 2013).
Het bewaren van de broedeieren is het belangrijk dat ze elke dag gekeerd worden, dan plakt de dooier niet vast aan de schaal. Broedeieren kun je max. 14 dagen bewaren, daarna gaat de kwaliteit erg achteruit. Als je de broedeieren hebt vervoerd kun je ze het beste 24 laten rusten voor je ze in de broedmachine legt.
Als u een broedmachine heeft die de eieren niet automatisch draait moet u de eieren vanaf dag twee zelf dagelijk 3-5 maal draaien. Het is belangrijk dat u dit niet vergeet te doen. Sommige mensen maken er een gewoonte van door dit te doen na elke maaltijd.
Pas als de broedmachine gedurende minimaal 1 uur stabiel op de gewenste temperatuur heeft gedraaid leg je de eieren in de broedmachine. Doordat de eieren koud zijn zal de temperatuur in de broedmachine gaan schommelen, eerst zakt de temperatuur en daarna wordt het misschien wel even te warm.
Bevrucht ei: Een bevrucht ei herken je aan een donker vlekje in het midden van het ei. Dit donkere vlekje zijn de eerste bloedvaatjes. Onbevrucht ei: Als het ei na 5 dagen nog steeds egaal geel is vanbinnen, dan is het ei onbevrucht.
Je kunt het best na veertien dagen nogmaals beoordelen. Eieren schouwen betekent dat je weet wat er gebeurt met je kuikens. Door een goede registratie te maken, houd je precies de vorderingen van de jongen bij. Zo weet je dus ook of het goed groeit en of het de juiste kant opgaat.
De luchtvochtigheid meet je met een hygrometer. 3. In de eerste 18 dagen van het broeden moeten de eieren minimaal twee keer per dag gedraaid worden.
Leg je ei voorzichtig in de kom met water en wacht even af. Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen.
Re: hoe lang kan een bevrucht ei zonder warmte? Zolang de hen er niet op heeft gebroed is er niets aan de hand. Eenmaal begonnen met broeden dan zal de hen af en toe ook het nest even verlaten maar dat duurt hooguit een 30 min. Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op.
Broedeieren worden tijdens spaar/bewaarperiode 2x daags gekeerd. Dit zorgt ervoor dat het aankleven van de eierdooier wordt voorkomen en de kwaliteit van het broedei zo hoog mogelijk wordt gehouden. Aanbevolen broedtemperatuur is 37,7 graden in combinatie met een luchtvochtigheid van 40%.
Eitjes uit de koelkast gaat prima hoor, mits je ze ook regelmatig gekeerd heb. Zelf heb ik in het voorjaar ook eitjes vanuit de koelkast onder de kip gelegd, omdat ze door de warmte niet buiten de koelkast te bewaren zijn.
Zoals troeltje al schrijft: eerst op gewone eieren broeds laten worden, dan verplaatsen met de gewone eieren. Blijft ze goed zitten, dán pas de broedeieren er onder leggen. Wat ook kan helpen: dagelijks alle eitjes rapen en op de plaats waar je de hen wil laten broeden een paar supermarkt eitjes laten liggen.
Je kan de broedtijd van een kip niet korter of langer dan 21 dagen maken door middel van bijvoorbeeld de temperatuur. Hennen broeden net zo lang op de eieren totdat ze uitkomen. Bij de één duurt dit wat langer of korter dan de ander. Wel is zo min mogelijk stress altijd bevorderlijk voor de hen.
De temperatuur bij het uitbroeden van kippeneieren bedraagt 38,3°C in een vlakbroeder en 37.5 °C in een motorbroeder. In een motorbroeder wordt de lucht door middel van een motor mechanisch gecirculeerd, in een vlakbroeder beweegt de lucht enkel door natuurlijke thermiek.
De ideale temperatuur tijdens het broedproces is 37,8 graden. De luchtvochtigheid moet tijdens het broedproces 50% zijn en na de 17e dag 65%. De eieren moeten dagelijks gekeerd worden. Op deze manier groeit het kuiken goed in het ei.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
De oorzaak dat de eieren niet uitkomen kan ook met het klimaat in de broedmachine te maken hebben. De verkeerde luchtvochtigheid of temperatuur kan het uitkomen van het de broedeieren al in gevaar brengen. Zoals je waarschijnlijk al weet moet de luchtvochtigheid in de broedmachine vanaf dag 18 worden opgevoerd.
Wel rekening mee houden dat het ongeveer 30 dagen duurt voor ze uitkomen. Ook goed uitzoeken wat je moet doen tijdens het broeden. Het is een stuk lastiger dan het uitbroeden van kippeneieren.
Temperatuur en luchtvochtigheid broedmachine verhogen
Voor een optimale vochtigheidsgraad houd je de eerste 18 dagen tussen de 40 en de 50 procent aan. Voor de laatste 4 dagen kun je het best ophogen naar 65 tot 75 procent.
Eieren leggen en bevruchting
Daarna vormt de hen het eiwit en de schaalvliezen. In totaal doet ze er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren.
Voeg meer water of een spons toe aan de waterbak om de luchtvochtigheid te verhogen. Houd de broedmachine gesloten tot nadat de kuikens zijn uitgekomen. Open hem niet meer vanaf het moment dat de kuikens drie dagen van het uitkomen verwijderd zijn.
Niet uit elk ei dat een kip legt komt een kuiken. Daarvoor moet een ei bevrucht zijn door een haan. Wanneer de eitjes door een moeder kip gelegd zijn dan gaat zij erop zitten om de eieren goed warm te houden. Na 21 dagen worden er dan kleine donzige kuikentjes geboren.
Leg minstens 10 eieren onder de kip. Dat kunnen eventueel eieren zijn van een ander ras. Markeer de eieren met potlood. Als er nog eieren bij worden gelegd, dan moet je die weghalen.
Je legt het stompe gedeelte van het ei op de speciale mond van de schouwlamp, waardoor de binnenkant van het ei zichtbaar wordt. Het is raadzaam om op de 6edag de eieren te schouwen. Meestal zijn dan de eerste aderen al zichtbaar.