Doe het wekelijks, dan houd je het netjes bij en kun je altijd genieten van een frisse ruimte. De badkamertegels kunnen iets minder vaak gedaan worden.
Hoe vaak schoonmaken? Tijdens elke (dagelijkse) douchebeurt sprayen met een schoonmaakspray is een goed begin. Het belangrijkste is echter om minstens één keer per week de douche grondig te reinigen. Daarmee voorkom je dat het vuil zich opstapelt en er schimmels ontstaan.
Er is een gouden regel die je het beste kunt hanteren: maak altijd schoon van boven naar beneden. Daarbij geldt dat je het toilet en de vloer als laatste doet. Er zijn een aantal schoonmaak klusjes die wekelijks moeten gebeuren. Denk aan het bad en de douche poetsen, het toilet schoonmaken en de vloer dweilen.
Vloertegels in de badkamer schoonmaken kun je eenvoudig doen met schoonmaakazijn. Hierbij is het slim om een lege spuitfles te vullen met schoonmaakazijn en deze te spuiten over je badkamertegels. Laat ook dit een half uur intrekken en boen vervolgens alle tegels schoon met de gele zijde van een schuursponsje.
Hoe vaak moet u het toilet schoonmaken? Het toilet is nou eenmaal een plek waar bacteriën zich thuis voelen. Daarom adviseren wij om het toilet één keer per week grondig schoon te maken. Hierbij neemt men niet alleen de wc-bril en de binnenkant mee, maar ook de buitenkant, de spoelknop en de deurklink.
Kalkaanslag in de WC
Het zuur wat in cola zit is een effectieve verwijderaar van (kalk)aanslag. Giet een blikje leeg in de wc, laat het minimaal een uurtje intrekken, borstel je wc even flink na en spoel vervolgens de wc door. De kalkaanslag dankzij de cola als sneeuw voor de zon verdwenen.
Azijn is niet slecht voor tegelvoegen. Sterker nog, het is een van de meest effectieve middelen tegen kalkresten. Maar pas met azijn wel op bij gekitte voegen, want kit kan wel aangetast worden.
Probeer ook eens wasverzachter
Een vloer dweilen met wasverzachter kan ook. Doe een dopje wasverzachter in een emmer met lauwwarm water. Dweil daarna de vloer schoon en maak deze daarna met schoon water weer helemaal zuiver.
Het bekende merk Grohe is specialist op het gebied van badkamer-producten. Daarnaast hebben ze dus ook een speciale badkamerreiniger. Met het Grohclean badkamer schoonmaakmiddel maak je de hele badkamer in een wip weer schoon. Het middel werkt prima tegen kalk, waterafzettingen, vuil, vet en zeepresten.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Badkamer – 20 minuten
Denk hierbij aan kalkaanslag en vieze schimmels. Dus de spiegels en de douchewand met een ruitenreiniger schoonmaken, met een allesreiniger de wasbak en het bad schrobben en de kranen en de douchekop met antikalk bewerken. Tot slot nog de vloer dweilen en je hebt een heerlijk frisse badkamer.
Keuken: iedere dag na het afwassen, eens per maand grondig. Stofzuigen: iedere dag beneden, eens per week ook boven. Vloer dweilen: om de dag, eens per week boven. Beddengoed verschonen: laatste tijd iedere week, voorheen om de twee weken.
Gebruik dan een spuitfles gevuld met een mix van schoonmaakazijn en water. Dit is hét wondermiddel tegen vuil en kalk in de badkamer. Spuit de voegen met het mengsel in en laat het ongeveer 30 minuten intrekken. Haal vervolgens een spons over de voegen heen en spoel het goed af met water.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Warm water verdampt vele malen sneller dan koud water. Wanneer je water warm gebruikt om de vloer te dweilen, zal het water eenmaal op de vloer snel weer verdampen. Op deze manier blijven ook de zeepresten van het schoonmaakmiddel dat je gebruikt achter. Dat wil je niet.
Azijn heeft de neiging het kalk wel lost te maken maar heeft daar iets langer de tijd voor nodig waardoor de kalkdeeltjes in de dunnen leidingen vast kunnen gaan zitten. De ontkalker loopt heel veel sneller door het koffiezetapparaat en ontkalkt sneller en neemt dus alles mee.
Meng één deel schoonmaakazijn met één deel water. Breng het met een spuit aan op de kitranden. Het maakt niet uit of je andere oppervlakken raakt met het azijnmengsel: ook die zullen er stralend schoon van worden. Laat het een uur intrekken en neem dan af met een spons.
Heb je een terras van betontegels of natuursteen? Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk.
De geelbruine kalkaanslag onder de rand krijg je weg met schoonmaakazijn en allesreiniger. Borstel het in, laat het weken en spoel af met kokend water. Daarmee giet je kalk en resten echt weg. Neem elke dag je toilet even af.
Bruine aanslag kun je verwijderen met schoonmaakazijn. Leg vellen non woven doekjes in de WC pot en overgiet met schoonmaakazijn. Laat dit een hele nacht inwerken. Daarna de doekjes uit de pot vissen en weggooien, en boenen met de WC borstel.
Giet een kopje baking soda in het toilet en geef ook dit even de tijd om in te trekken. Meestal is 10 tot 15 minuten voldoende. Daarna schrobt u de aanslag weg met de borstel. Wilt u zeker weten dat er helemaal geen urinesteen meer te zien is?