Het antwoord op de vraag hoe vaak je baby in bad moet, hangt enorm af van hoe oud je baby is. Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt.
Je baby douchen of badderen, hoe vaak moet dat? Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
Welk tijdstip van de dag is het beste voor een bad? Het is heel belangrijk om het bad op een vast tijdstip te geven als ritueel en om de baby maximaal gerust te stellen. Het meest ideale tijdstip is 's avonds: met warm water (37°C), zo worden ze lekker rustig voor het slapengaan.
Doe je baby niet direct na een voeding in bad. Als hij/zij net gedronken heeft, kan het gebeuren dat hij/zij wat melk teruggeeft terwijl hij/zij in bad ligt. Neem voldoende tijd om je baby in bad te doen.
Met je wijsvinger en linkerduim kun je de linkerarm van je baby vasthouden, en met je rechterhand til je zijn billetjes op. Was met je handen, of met een zacht washandje het hele lijfje. Vergeet daarbij niet de huidplooitjes, de knieholtes, billetjes, schaamstreek, oksel, navel, achter de oren en tussen de vingers.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen.
Veel ouders trekken dagelijks schone kleding aan bij hun baby en trekken een broekje hooguit een tweede dag nog aan. Naarmate je kindje ouder wordt, zul je de kinderkleding wellicht minder vaak hoeven te verschonen, maar zeker in de eerste weken kan het beter te vaak dan te weinig.
Kies voor een goed moment om je baby in bad te doen
Een goed moment om je baby in bad te doen is een half uur na de laatste voeding. Als je kindje al wat ouder is, is voor slapen gaan een fijn moment. Je kindje wordt moe van het badje en valt vervolgens lekker in slaap.
Zet het babybadje in de douche, in bad, op de gootsteen of de wastafel.
Maak de huid tussen de plooien goed schoon en droog voordat je een schone luier omdoet. Gezicht. Om het gezichtje schoon te maken is een vochtig washandje met eventueel wat zeepvrije wasgel voldoende. Na afloop kun je het nog insmeren met wat crème of lotion.
De eerste maanden
Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby's het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten. Maar je moet je baby nog altijd blijven ondersteunen.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Elke dag een uitgebreide wasbeurt is niet nodig. Het is voldoende om dagelijks het gezicht, de handen en de billen te wassen met een washandje en je kind één of twee keer per week in bad of onder de douche te doen.
Bij borstvoeding kan een baby 9 keer per dag ontlasting hebben tot 1 keer per 10 dagen. Dat is allemaal normaal zolang de ontlasting zacht is en je kind goed plast en goed groeit. Vanaf 6 weken gaan borstgevoede baby's vaak minder vaak poepen.
In het begin is 2 keer per week je baby in bad doen genoeg.Daarna mag het langzaamaan om de dag of om de 2 dagen. Hoe dan ook, in het begin is het even wennen.
Zo vaak moet je je baby verschonen
Daarom is het belangrijk je kindje regelmatig een schone luier om te doen. Een pasgeboren baby moet gemiddeld zes tot tien keer per dag verschoond worden. Als ze iets ouder zijn, is vier tot zes keer per dag meestal voldoende.
Hoeveel plasluiers heeft mijn baby? In de eerste dagen na de geboorte plast een baby die borstvoeding krijgt, één of twee luiers per dag. Zodra de melkproductie op gang komt, heeft jouw baby ongeveer 6 tot 8 natte luiers per 24 uur. De plas hoort helder en licht van kleur te zijn.
Voor veel babykleertjes lijkt het misschien niet zo nuttig. Toch raden wij aan om de eerste weken alle babykleding te strijken, en wel zo heet mogelijk. Door de hoge temperatuur dood je een groot gedeelte van de overgebleven bacteriën.
Pasgeboren baby's krijgen wel 10 keer per dag een schone luier, dit komt omdat je kindje veel drinkt. Hoe vaak een baby poept en plast verschilt per baby. Over het algemeen moet je een oudere baby ongeveer vier tot zes keer per dag verschonen.
Hoeveel rompertjes heb je nodig voor een pasgeboren baby? Doorgaans is het advies om als onderdeel van de babyuitzet minimaal 3 rompertjes in maat 50/56 en 3 in maat 56/62 te hebben. Er zijn echter ook behoorlijk wat (toekomstige) ouders die alleen al in maat 50/56 meer dan 10 rompertjes hebben.
Een droomvoeding werkt het beste als je tussen 22.00 uur en 23.00 uur 'avonds naar bed gaat. Ga je eerder naar bed? Dan is het nog te vroeg voor je baby om een droomvoeding te krijgen.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
0 – 2 weken: niet langer dan 6 uur tussen voedingen en minimaal 6 voedingen per 24 uur. 2 – 8 weken: niet langer dan 8 uur tussen voedingen en minimaal 5 voedingen per 24 uur. Vanaf 8 weken: niet langer dan 12 uur tussen voedingen en minimaal 4 voedingen per 24 uur.