Het scrubben van je handen zorgt ervoor dat de dode huidcellen verwijderd worden. Scrubben zorgt voor een gladde huid. Het scrubben van je huid hoeft niet iedere dag. Een à twee keer per week is voldoende.
Scrub vooral niet te vaak. Voor een normale of vette huid is een of twee keer per week voldoende en als je een gevoelige huid hebt, kan je het maar beter beperken tot eens in de veertien dagen.
Verzorg de huid
Gebruik daarom een vochtinbrengende handcrème om de huid én de nagelriemen te voeden en versoepelen. Vergeet ook niet op zonnige dagen de handen in te smeren met een SPF. Deze huid is veel blootgesteld aan de zon, en kan de bescherming dus goed gebruiken!
Je kunt het beste scrubben als je huid schoon is. Doe daarna de douche uit, en je kunt je het beste scrubben in de douchecabine (anders word het best een troep in de badkamer). Pak wat scrub en begin met zachte draaiende bewegingen over je huid.
Scrubben hoeft én mag trouwens niet elke dag. Eén tot twee keer per week is genoeg. Voor mensen met een heel droge of gevoelige huid is twee keer per maand zelfs voldoende. Van een fijne scrub voor benen tot de beste lichaamsscrub, je vindt ze hieronder.
Scrub niet! Hoe verleidelijk een scrub ook mag klinken; heb je een zeer droge huid (of welke huidtype dan ook), vermijd deze dan. Het kan een al aangetaste huidbarrière namelijk verder beschadigen.
Een goede tip om sneller bruin te worden is om je huid grondig te scrubben, één dag voordat je een bezoekje aan de zonnestudio brengt. Als je dat doet worden dode huidcellen verwijdert die op het oppervlakte van je huid zitten. Deze dode huidcellen verlangzamen het bruiningsproces.
De Marokkaanse scrubhandschoen is een van de bekendste scrubhandschoenen. De Marokkaanse scrubhandschoen, ook wel de kessa genoemd, geeft een zachte en effectieve reiniging voor de huid. De handschoen verwijdert op een milde manier dode huidcellen en is daardoor goed geschikt voor de gevoelige huid.
Wat zijn de voordelen van een Scrubhandschoen
Scrubben met een Scrubhandschoen is erg goed voor de huid. Het verwijdert dode huidcellen, vuil, oliën, bacteriën en meer. Elke dag sterven er duizenden huidcellen en maakt de huid nieuwe aan.
Je kunt een peeling thuis doen met een product met bijvoorbeeld salicylzuur of glycolzuur of een peeling behandeling laten uitvoeren bij de huidspecialist. Chemische exfoliants worden gezien als misschien wel de veiligste en zachtste manieren om de bindingen tussen huidcellen te verbreken en de poriën te ontstoppen.
Dep je handen droog met een schone, niet te ruwe (papieren) handdoek en vermijd het gebruik van handdrogers. Droog je handen ook onder je ringen. Daar kunnen anders al snel zeepresten blijven zitten die irritatie kunnen veroorzaken. Gebruik regelmatig een vettige handcrème met vaseline of urea.
De voordelen van scrubben
Het verwijdert dode huidcellen en stimuleert de celvernieuwing, waardoor je huid steviger, gladder en heerlijk zacht aanvoelt. Dode huidcellen kunnen zich opstapelen en een dikke laag vormen op je huid. Door ze te verwijderen, krijgt je velletje een frisse, mooie gloed.
Een scrub handschoen gebruik je om dode cellen van je lichaam af te wrijven en die blijven dus achter in die handschoen. Goede richtlijn: scrub handschoenen na elke scrub beurt in de was. Je huid kan door het fanatiek wrijven met een handdoek droog en geïrriteerd raken.
Als je regelmatig last hebt van puistjes is het heel belangrijk om je huid goed schoon te houden. Door je gezicht regelmatig te scrubben, reinig je je poriën in de diepte. Op een schone huid ontstaan minder gemakkelijk puistjes dan op een huid waar veel bacteriën zitten.
Scrubben is een grondige manier van het reinigen van het gezicht en heeft een positief effect op de huid. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van puistjes of van een vette huid is scrubben zeker een aanrader. Daarnaast heeft scrubben nog meer voordelen: Door te scrubben wordt je sneller en egaler bruin.
Ook de acne gevoelige huid is kwetsbaar. Scrubben beschadigt de huid. Hierdoor kan acne juist erger worden en ben je kwetsbaarder voor infecties. En dat is nu juist het onderliggende probleem bij acne: er bestaat een disbalans met een teveel aan talg en een afname van die beschermende functie.
Wanneer je de huid scrubt is dat een mechanische behandeling. Dode huidcellen worden verwijderd met een product met korreltjes erin. De korreltjes zorgen ervoor dat de dode huidcellen als het ware van de huid afgeschuurd worden.
De olie kan kiezen tussen amandelolie, olijfolie en kokosolie. Zelf gebruik ik het liefst amandelolie, deze is fijn voor een normale huid. Amandelolie is rijk aan vitamine E en staat bekend als een 'helende olie'. Als je een hele droge huid hebt kan je ook gerust olijfolie gebruiken.
Meng een beetje kokosolie met wat kristalsuiker tot een scrub. Je kunt er eventueel nog een beetje honing aan toevoegen. Wrijf met de scrub je lippen in en gebruik daarbij zachte cirkelvormige bewegingen.
Blijf daarom bij voorkeur uit de zon en kies er liever voor om na 3 uur pas te gaan zonnen. Je wordt dan nog steeds bruin, maar het is minder slecht voor je huid. Vergeet alleen niet om je na 3-en ook nog gewoon in de smeren met zonnebrandcrème.
Nee je scrubt je kleur niet eraf. Sterker nog, door dode huidcellen te verwijderen zal je langer bruin blijven. Het bruiningsproces speelt zich af op cel niveau in de diepere huidlagen en niet in de opperhuid.
Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen. Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park. Tegelijkertijd wordt de kans op schade ook groter als je zont op een strand of op een bootje op het water.