Je kunt twee keer per studiejaar deelnemen aan een tentamen/herkansing. Let op: Iedere aanmelding geldt als deelname, ook als je niet komt of bent gekomen. Heb je een tentamen of herkansing gemist dan moet je je, wanneer dat tentamen weer wordt aangeboden, opnieuw inschrijven.
Als student heb je recht op één herkansing per examen in de tijd dat je studie loopt. Vaak krijg je meerdere kansen om te herkansen, maar dit verschilt per opleiding.
Als je je herkansing ook niet haalt, dan zul je volgend jaar het vak opnieuw moeten doen. Dit leidt op mijn faculteit wel tot studievertraging. Wees gerust, bijna iedereen haalt zo'n herkansing wel! Je hoeft je dan namelijk (meestal) maar op één vak te focussen en je hebt een extra tentamen waar je mee kunt oefenen.
Meestal heb je recht op 1 herkansing in hetzelfde schooljaar. De volgende herkansing is vaak gepland in het nieuwe schooljaar. Centrale examens mag je volgens de wet altijd minimaal 1 keer herkansen.
Voor iedereen begint de weg naar het examen in de vierde klas. Gedurende het jaar zijn er schoolexamens (SE) waarvan de cijfers meetellen voor het eindexamen. De meeste SE's worden in de SE- weken afgenomen. Per jaar mogen 4 SE's herkanst worden.
Alle eindexamenleerlingen krijgen een extra herkansing voor het centraal examen. Zij kunnen 2 vakken herkansen in plaats van 1. Eindexamenleerlingen mogen het eindcijfer van 1 vak wegstrepen. Dat mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde.
In het hbo kun je niet “blijven zitten”. De meeste hbo-opleidingen hebben een bindend studieadvies aan het eind van het eerste jaar. Dit betekent dat je moet stoppen met de opleiding als je een negatief studieadvies krijgt.
Hoeveel herkansingen heb je op het hbo? Als student heb je recht op één herkansing per examen in de tijd dat je studie loopt. Vaak krijg je meerdere kansen om te herkansen, maar dit verschilt per opleiding.
Het tempo ligt op het hbo dus echt wel hoger. Daarnaast worden de teksten en dingen die je moet leren niet zo vaak herhaalt als op het mbo. Zodra iets is behandeld, dan wordt er van je verwacht dat je het ook hebt onthouden. Dat is soms lastig, met name als de studieboeken ook moeilijker zijn.
Je gewoon inschrijven. Je inschrijven, maar een verhoogd studiegeld vragen voor de studiepunten waarvoor je geen leerkrediet hebt. Dat studiegeld bedraagt ten hoogste 11 euro per opgenomen studiepunt. Het bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.
Toch was dat tot nu toe geen reden voor spectaculaire rendementen bij de twee opleidingen. Tot vorig jaar scoorde vormgeving gemiddeld iets boven de veertig procent en dbkv iets eronder, waar op de HR gemiddeld zo'n dertig procent van de eerstejaars zijn propedeuse haalt.
Afhankelijk van je situatie mag je eenzelfde opleidingsonderdeel maximum twee of drie keer opnieuw opnemen in je Individueel Studieprogramma (ISP), je hebt dus maximaal twee of drie inschrijvingskansen.
Afkorting van eenheid gram: 1000 gr is 1 kilogram.
Daarbij is een studiepunt gelijk aan 28 studiebelastingsuren (= 1 EC). Studielast is dan de inspanning, uitgedrukt in studie-uren, die de gemiddelde student moet opbrengen om op een gemiddeld niveau de afstand te overbruggen tussen de begin- en eindtermen van een studieprogramma of een onderdeel daarvan.
Per studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Haal je in het eerste jaar van de opleiding minder dan 50 studiepunten, dan geeft de HvA je een afwijzend bindend studieadvies (BSA). Dit betekent dat je niet verder kunt gaan met de opleiding.
Per academiejaar krijg je 10 extra studiepunten, tot je opnieuw 60 punten leerkrediet hebt. Je behaalde een diploma in het hoger beroepsonderwijs (HBO5), hebt een leerkrediet lager dan 60 en wil je opnieuw inschrijven. Je leerkrediet wordt dan bij inschrijving aangevuld tot 60 studiepunten.
Je volgt bijvoorbeeld bepaalde onderdelen versneld, of je krijgt vrijstelling voor sommige vakken/modules. Zo kun je als vwo'er of mbo'er je opleiding een half jaar tot een jaar verkorten. Je kunt je hbo-bachelordiploma dus in 3 tot 3,5 jaar halen.
Wanneer het je niet lukt om binnen 10 jaar na aanvang een diploma hoger onderwijs te halen, moet je de prestatiebeurs (= voorwaardelijke lening) terugbetalen. Alleen wanneer er sprake is van een bijzondere omstandigheid waardoor je niet binnen de diplomatermijn bent afgestudeerd, kan de diplomatermijn verlengd worden.
Ik zal eerlijk zijn: Een propedeuse is inderdaad geen diploma en wordt daardoor zelfs ietsje lager gewaardeerd dan een voltooide MBO niveau 4 diploma. Zeker omdat je er vier jaar over hebt gedaan.
De resultaten voor de vakken in de hoofdfase hebben een gegarandeerde geldigheidsduur van zeven jaar, gerekend vanaf de toetsdatum. Voor sommige vakken komt het resultaat na die termijn te vervallen, omdat de inhoud van het vak verouderd is. Je moet zo'n vak dan opnieuw doen.
Niet twee keer een bacheloropleiding
Je mag best twee bacheloropleidingen na elkaar doen. Voor je eerste bacheloropleiding krijg je die overheidssubsidie en betaal je 'maar' €2083,- per jaar collegegeld. Rond je de bacheloropleiding af en wil je nog een bacheloropleiding doen, dan krijg je die subsidie niet.
Is een herexamen makkelijker of juist moeilijker? Er zit altijd verschil tussen de examens uit het eerste en tweede tijdvak. Maar het is niet gezegd dat een herexamen moeilijker is dan het originele examen. Beide examens worden zorgvuldig samengesteld.
Het gemiddeld centraal examencijfer moet onafgerond een 5,5 of hoger zijn (vanaf 1 augustus 2011). Voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde mag maximaal één vijf als eindcijfer behaald worden op havo en vwo (vanaf 1 augustus 2012).
Een van de meest voor de hand liggende opties om alsnog je diploma te behalen als je gezakt bent, is het overdoen van het hele examenjaar. Dit kan bij je eigen school, het vavo of een privéschool. Het hele jaar overdoen kan een goede optie zijn als je voor meerdere vakken een (zware) onvoldoende hebt behaald.